Bij een softijs machine werkt het net iets anders. De vloeibare softijsmix wordt eerst door een pomp opgezogen en in de pomp wordt de benodigde lucht toegevoegd door de tandwielen die erin zitten.
Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
De temperatuur waarop het ijs uit de machine komt ligt hoger dan bij schepijs, maar moet minimaal -5°C zijn. Door het snelle vriezen van de machine ontstaan kleine ijskristallen in het ijs die zorgen voor een fijne structuur en zachte smaak.
Prijs softijsmachine
Een goedkope softijsmachine heb je voor 30 tot 40 euro maar je hebt ook uitschieters van bijna 600 euro. Gemiddeld kost een goede softijsmachine voor thuis met een capaciteit van 1 tot 2 liter tussen de 100 en 350 euro.
Softijs heeft dezelfde samenstelling als roomijs. Roomijs wordt een lange tijd in de vriezer bewaard zodat het hard wordt, terwijl softijs op een temperatuur van ongeveer 5 graden wordt gehouden zodat het een vloeibaar mengsel blijft. Softijs bevat per toef 16 gram suiker (vier suikerklontjes) en 5 gram verzadigd vet.
Volgens heb recept moet je 10 gr vanille aroma, 250 ml melk (halfvol in mijn geval), 150 ml slagroom (niet geklopt), 3 blaadjes gelatine (=5 gram) en 50 gr suiker mengen en dat in de machine doen (zie plaatje).
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Softijs. Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken.
Zelfgemaakt ijs kan nog weleens hard worden in de vriezer. Bewaartip: het blijft zachter als je het niet in een hoge bak invriest, maar in een lage. Niet voor niets wordt de Italiaanse gelato ook zo bewaard! Dek het ijs in de bak ook af met een stukje plasticfolie.
Een restje gin of wodka doet wonderen, dé truc voor zacht en schepbaar ijs. Alcohol remt het vriesproces waardoor het minder hard bevriest. Voeg een paar theelepels alcohol toe als je ijsmengsel half stijf is.
IJs bevriest vooral hard als u het niet in 1 keer op krijgt en de bak nadat die eerder al licht ontdooid is terug in de vriezer plaatst. Hierdoor wordt het ijs een stuk harder. Ook kunnen er tijdens het vriesproces ijskristallen ontstaan, die het ijs er niet lekkerder op maken.
Hoeveel bollen ijs krijg ik uit een doos? Uit 1L hoeve-ijs kan je ongeveer met 4 personen eten. Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd. Aan deze melk wordt bij een tempera- tuur van 85 °C suiker, slagroom en bind- middel toegevoegd.
Dit heb je nodig: 1000 milliliter melk. 225 gram suiker. 100 milliliter room.
Zelf ijs maken is goedkoop.
Thuis 1 liter ijs maken kost gemiddeld 2 euro, veel minder dan in de ijssalon.
Omdat de wand van de container ijskoud is, vriest een dun laagje van het ijsmengsel aan. Dit laagje wordt bijna onmiddellijk door het roermechanisme van de wand geschraapt. Hierdoor blijven de ijskristallen klein en vriezen ze niet aan tot één grote klomp ijs.
Het hangt af van je budget maar ook van het gebruiksgemak. Wil je direct aan de slag kunnen dan ben je iets meer kwijt. Kan je wachten en heb je een ruime vriezer dan is een wat goedkopere ijsmachine een optie. Roomijs is met iedere machine te maken, voor andere soorten ijs moet je de juiste machine kiezen.
5% pure alcohol in ijs op melkbasis, en max. 7% alcohol in sorbets. Ethanol vermindert het vriespunt van de mix en heeft een invloed op de werking van verdikkings-/gelerende middelen.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Meestal duurt dit ongeveer 30 minuten. Serveer nu jouw huisgemaakte ijs, met of zonder dessert naar keuze. Schakel de ijsmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Neem de ijsemmer uit en was deze apart af.