Er ontstaat wrijving tussen de knoop van je broek, je T-shirt en het aanrecht, waardoor er langzaam maar zeker kleine gaten ontstaan. Dat zou ook gelijk verklaren waarom er niet in al je T-shirts gaatjes zitten. De keren dat je een schort of hoge hakken droeg in de keuken, bleven je shirtjes namelijk beschermd.
Aan de kwaliteit van stoffen waar veel T-shirts van worden gemaakt. Shirtjes worden namelijk gebreid. De meesten worden gebreid met één draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek meteen een gaatje.
Bekijk je shirts eens grondig en bepaal waar je het meeste last hebt van gaatjes. Strijk daar een dun laagje vlieseline (verkrijgbaar in stoffen- en hobbywinkels) aan de binnenkant van je T-shirt. De vlieseline zorgt zo voor een extra laagje versteviging, waardoor je T-shirt minder snel stuk zal gaan.
Leg een groot genoeg stukje vliesofix op het gaatje. Leg een (pers)doek over de vliesofix en spuit deze nat op de plek van de vliesofix. Zet je strijkijzer tien seconden op het gaatje zonder deze te bewegen. Keer je shirt weer om en je missie 'gaatje in je shirt repareren' is volbracht!
Het T-shirt zit goed als u 10 centimeter speling ongeveer hebt vanaf de broekrand. Katoen krimpt en na enkele wasbeurten is het altijd iets gekrompen. De speling wordt dan ongeveer 5 centimeter.
Een goed T-shirt is van een kwalitatief en ademende stof gemaakt en heeft een mooi en slanke pasvorm. Wij raden elke man aan om een paar goede T-shirts in de kast hebben hangen. In de zomer draag je ze op een korte of casual broek en in de winter onder een trui.
Motten houden vooral van natuurlijke materialen zoals wol, leer, veren en bont. Heb je gaatjes in katoenen of linnen jassen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zilvervisjes. Zilvervisjes houden net als motten niet van zonlicht en kou.
Munten en andere metalen obstakels veroorzaken vaak problemen met wasmachines. Ze kunnen de trommel beschadigen of de trommelbladen losmaken en breken, waardoor er een klein gaatje of gat ontstaat waaraan het wasgoed kan blijven haken.
Je kunt de gaatjes dichtnaaien met naald en draad, aan de binnenkant van het kledingstuk. Haal wat lusjes van de stof rondom het gat op op je naald en trek de draad aan. De stof van het gat komt zo weer bij elkaar.
Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.
Zowel mannen als vrouwen dragen er ook wel een singlet (mouwloos hemd) onder.
Eerst kun je proberen de draad aan beide uiteinden weer vast te knopen. Dit kan een beetje lastig zijn, maar het is de beste manier om je wollen trui te repareren. Als dit niet lukt, kun je de gescheurde uiteinden aan de binnenkant met secondelijm of nagellak verlijmen.
De kleine soorten nachtvlinders hebben vaak larven die ook voedsel of kleding van mensen eten, deze worden motten genoemd. Wereldwijd zijn er vele soorten motten, waarvan de larven kleding eten. De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot, zijn de mot soorten in Nederland waarvan de larven kleding eten.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
Schade aan kleding, zoals gaten, scheuren en losse stiksels, kunnen erop wijzen dat de stof van mindere kwaliteit is en dat de beschadiging niet persé door de wasmachine veroorzaakt is. Lees de labels altijd voor je de kleding koopt om de kwaliteit te bepalen.
Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en grauwig. Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan.
Waar komen motten vandaan? Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren.
Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.
Want tijdens het dragen van een premium T-shirt geniet je ook van de kwaliteit van dat shirt. Zoals de zijde zachtheid, het ventilerende vermogen zodat het shirt jou langer fris houdt en het shirt zelf langer fris blijft ruiken, of de snelle vocht opname, voor langer een droger gevoel.
Soorten pasvormen
Lees hier hoe u dat doet. Bekende pasvormen zijn Modern Fit (licht getailleerd), Regular Fit (heel licht getailleerd), en Slim Fit (strak getailleerd). Getailleerde shirts ogen over het algemeen formeler en kleden (uiteraard) beter af.
Shirts van gemiddeld gewicht zijn gemaakt van stoffen tussen 100 - 150 g/m2, en zijn erg geschikt in de lente en herfst. Zware shirts zijn gemaakt van stoffen die zwaarder zijn dan 150 g/m2. Deze zijn erg geschikt om in de winter te dragen, en bij speciale gelegenheden.
Om kreukels te voorkomen, is er een speling nodig van ongeveer 10 centimeter. Omdat het shirt nog krimpt in de was, is het verstandig om een t-shirt te kopen met een lengte van 16-20 centimeter vanaf de broekrand. Dit lijkt te lang, maar het verschil is vaak na een wasbeurt al minder groot.
Laat het shirt je beschermen tegen zweet
Draag een ondershirt van katoen. Dit materiaal reguleert vocht en absorbeert transpiratie. Shirts met polyester zijn aan de andere kant juist niet goed geschikt.