EPDM is de afkorting van "Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer" en is een groep van synthetische rubbers of elastomeren. Het wordt verkregen door de polymerisatie van etheen, propeen en een dieen, dit is een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen.
EPDM dakbedekking wordt veel aangebracht op houten ondergronden zoals OSB platen, underlayment en houten dakbeschot. Maar ook het verwerken van EPDM dakbedekking over een bestaande bitumen dakbedekking is vaak mogelijk.
EPDM is elastisch, UV-bestendig en heeft een levensduur van wel 50 jaar. Een totaaloplossing om uw dak waterdicht te krijgen. Het EPDM is 1,14mm dik en heeft een rek percentage van 400%. Onze Epdm is praktisch zonder talkpoeder en zeer goed te verlijmen met een Epdm contactlijm.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is. EPDM behoudt als materiaal in alle omstandigheden dezelfde soepele en flexibele eigenschappen, of het nu koud of warm is. Hiermee staat EPDM in schril contrast met traditionele dakbedekkingen zoals roofing (bitumen).
EPDM Dakcoating is een hoogwaardige, warmte reflecterende en weerbestendige dakcoating op basis van volledig UV stabiele polymeren. Geschikt voor de meeste dak-systemen van EPDM en PVC. EPDM Dakcoating is met name ontwikkeld om zwart gekleurde daken te voorzien van een wit gekleurde afwerking.
EPDM coating komt in de kleuren grijs en zwart voor. Witte EPDM coating is ook een optie maar moeilijker verkrijgbaar op de markt. Door een witte coating aan te brengen op uw dak, kunt u airconditioner kosten besparen bij hoge temperaturen. Een wit oppervlak neemt namelijk minder warmte op van de zon.
Een wit dak zorgt al snel voor minimaal 5 °C temperatuurdaling. Niet alleen het gebouw wordt koeler, maar ook de opwarming van steden wordt op deze eenvoudige manier tegen gegaan. Dit verhoogt het leefcomfort en verlaagt het energiegebruik van bijvoorbeeld airco's en/of ventilatoren.
EPDM rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting. Toch vormt één ingrediënt een uitzondering op deze regel: chloor. Dakbedekking van EPDM is bijzonder gevoelig voor aantasting door chloor en dat maakt het gebruik van chloorhoudende middelen op het dak geen verstandige keuze.
Zeer sterk & soepel: door de polymeren in de EPDM is het rubber uitzonderlijk sterk en tegelijkertijd elastisch. Lange levensduur: dit synthetische rubber gaat ongeveer 30 à 50 jaar mee (sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing).
EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Indien u EPDM op de juiste manier legt en daarbij onze EPDM lijm gebruikt, kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Wat kost EPDM dakbedekking? EPDM dakbedekking is flexibeler dan PVC en gaat nog langer mee. De prijs per m² van de aanschaf inclusief het aanbrengen van EPDM is ongeveer €70,- per m² en is afhankelijk van het aantal m² en de moeilijkheid van de dakvorm.
Over het algemeen stellen wij dat bij woonhuizen en bedrijfspanden u altijd moet gaan voor zekerheid, dus een EPDM dikte van 1,3 mm. Zoekt u dakbedekking voor een tuinhuis, serre of schuurtje, dan is een dikte van 1,0 mm ook voldoende.
Neen, regen, sneeuw en ijs moeten verwijderd worden alvorens de EPDM-dakbedekking kan verlijmd worden.
Welke EPDM lijm gaat u gebruiken? Vaak wordt EPDM met contactlijm verlijmd, maar ook met onze spuitlijm kunt u prima uw EPDM verlijmen. Het aanbrengen van spuitlijm gaat sneller. Bij het drukvat moet wel eenmalig een spuitpistool en drukslang worden aangeschaft.
Een EPDM dakbedekking is ook uitermate geschikt voor verschillende soorten houten ondergronden. Zo kunt u EPDM verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot.
EPDM is als rubber veel rekbaarder en flexibeler dan roofing en heeft ook een langere levensduur. De fabrikant garandeert een levensduur van minstens 50 jaar, terwijl dat bij roofing 30 jaar is. Maar het is ook een pak duurder.
De prijs van EPDM dakbedekking is gemiddeld € 50 per m2, inclusief arbeidskosten. EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer) is een milieubewuste optie. Dit type kunststof dakbedekking is namelijk 100% recyclebaar, wortelvast en rotbestendig.
Als je op jouw dak twee stukken EPDM-folie gebruikt, lijm je ze overlappend op elkaar vast. Een plat dak helt altijd een beetje af, gebruik een waterpas om te kijken waar het laagste deel van je dak ligt. Zorg er voor dat de folie op het lage deel van het dak, onder het andere stuk folie valt bij de overlapping.
Wat u moet weten over EPDM dakbedekking
– EPDM is een dakbedekking die de eigenschap heeft dat het materiaal zo goed als dampdicht is. – Doordat EPDM bijna zo goed als dampdicht is kun je het materiaal niet zomaar over een bestaand dak met bitumen aanbrengen.
In hoofdlijnen kunnen we stellen dat er 2 EPDM soorten zijn, namelijk Amerikaanse EPDM rubber en Europees EPDM rubber. Beide soorten hebben elk hun eigen voordelen maar soms ook hun nadelen. EPDM XL kiest echter bewust voor de Europese EPDM van het Nederlandse A-merk TYTANE®.
Het grote voordeel in vergelijking met EPDM is dat roofing goedkoper is. EPDM heeft echter een langere levensduur, is makkelijker te plaatsen en er is veel minder risico op beschadiging. Bij het kiezen van een dakbedekking voor een plat dak krijgt EPDM tegenwoordig dan ook vaak de voorkeur op roofing.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
De beste ondergrond voor zonnepanelen is EPDM. Zonnepanelen kunnen u een behoorlijk voordeel op uw energierekening opleveren. Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen er aan beginnen.
Een wit dak beschikt over meer prettige eigenschappen. Vanwege de coatingslaag van het witte dak, gaat er ook een luchtzuiverende werking vanuit. Regenwater bevat ongezonde fijnstof. De coating van een wit dak zuivert de fijnstof, zodat er schoon regenwater overblijft.