Om te voorkomen dat jouw hond klachten, zoals diarree, krijgt van wormen, moet je hond regelmatig worden ontwormd. Dit geldt voor zowel puppy's als voor volwassen honden.
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.
Voor een gezonde darmflora moet er een goede balans zijn tussen slechte en goede bacteriën in de darmen. Die balans is door het ontwormen verstoord, waardoor je hond diarree kan krijgen. Het algemene advies is om jouw hond vier keer per jaar te ontwormen.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Dieren die wormeitjes in de ontlasting hebben besmetten ook de omgeving, zoals uw tuin of een zandbak. Op deze manier kunnen ook mensen en jonge kinderen besmet worden. Pups die niet ontwormd worden, kunnen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt.
Het beste ontwormingsmiddel met smaak is Mansonil. Met één tablet per tien kilogram lichaamsgewicht heeft je hond zeker geen last meer van vervelende parasieten in de darmen.
Acute diarree bij de hond en oorzaken
Dit kan iets zijn dat bedorven was (bijvoorbeeld van straat) of iets dat de hond niet gewend is te eten (tijdens een feestje). Een infectie met een virus. Dit komt ook zeer vaak voor. De bekendste virussen die diarree geven zijn het Rotavirus, het Coronavirus en Parvovirus.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Symptomen wormen hond
Veel dieren met wormen hebben geen klinische klachten. Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
Voeg vezels toe aan het voedingspatroon van je hond.
Sommige honden met een zachte ontlasting hebben er baat bij als ze meer vezels te eten krijgen. Vezels zuigen het vocht op als een spons en kunnen helpen om de ontlasting er weer normaal uit te laten zien, diarree op te drogen en zachte ontlasting steviger te maken.
Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen.
Als je hond een lekkende darm heeft, is probiotica echt een aanrader. Maar als hij geen klachten heeft, heeft hij dan ook probiotica nodig? Wanneer je hond een eenzijdig dieet heeft, zonder uitgebalanceerde voeding, dan kan probiotica een goede aanvulling zijn om de darmflora gezond te houden.
Vaak zijn ze niet te zien in de ontlasting van de hond, in braaksel zijn ze soms wel zichtbaar. Opgedroogde wormen zien eruit als opgerolde elastiekjes. De volwassen wormen leven in de dunne darm en leggen daar eitjes. De eitjes worden met de ontlasting van de hond uitgescheiden.
Soms ziet u ze in uw poep. Ze zien eruit als dunne of dikkere draadjes. Of u ziet witte, rechthoekige stukjes. Kleine wormpjes tot ongeveer 1 centimeter lang komen het meeste voor.
Soms ziet u stukjes lintworm in uw poep, ondergoed of beddengoed. Het zijn platte witte of lichtgele rechthoekige stukjes, 1 tot 2 centimeter lang. Als ze indrogen zien ze eruit als rijstkorrels. Zelden geeft de lintworm ook jeuk bij de anus, buikpijn, diarree of afvallen.
Let daarnaast goed op de dosering. Overdosering kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en onderdosering zorgt ervoor dat de kuur zijn werk niet doet. Het is bij het ontwormen van zowel puppy's als volwassen honden dus heel belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig van het middel geeft.
Kosten voor het ontwormen van je hond
Daarnaast kunnen de kosten ook nog flink verschillen per wormenkuur en merk. Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.
Als het er teveel worden, kunnen echter serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom worden honden en katten ontwormd. Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen.
Acute diarree bij een hond komt vaak voor en deze duurt niet langer dan 7-10 dagen. De 4 oorzaken waarom een hond last kan hebben van acute diarree: Voeding: de vertering van een hond reageert op voeding welke niet goed meer verteerd wordt of wanneer het onbekend is (nieuwe snack of andere voeding).
Echter kan een hond niet zo goed tegen verschillende medicijnen en zijn de bijwerkingen anders. Een optie die men wel aan de hond kan geven is het medicijn Imodium. Imodium kan werkzaam zijn in een dosering van 0,08 mg/kg die elke zes uur toegediend mag worden.
Door stress kunnen honden gaan braken en last krijgen van diarree. De oplossing is het verminderen of wegnemen van deze stressfactoren. Bij deze vorm van diarree is de aandrang verhoogd en kunnen honden hun poep slecht of niet ophouden. Vaak is deze vorm van diarree snel over wanneer het stressniveau weer verlaagd is.
Het is dus van belang dat je jouw kat regelmatig ontwormt. De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!
Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.