Glas in lood heeft een prachtige lichtinval en geeft een unieke sfeer aan uw huis, kerk of kantooromgeving en kan ook worden toegepast om inkijk te beperken. Glas in lood gevat in isolatieglas is geschikt voor ramen en deuren naar buiten toe.
De meest effectieve manier van glas in lood isoleren, is de glas-in-loodruit tussen dubbelglas te zetten. Daarbij wordt de bestaande ruit in zijn geheel luchtdicht tussen twee glasplaten gezet. Om een bestaande glas-in-loodruit te isoleren is het noodzakelijk om deze in zijn geheel te renoveren.
Voor tussendeuren hoeft het glas in lood niet te worden geïsoleerd. De deuren staan immers binnenshuis en worden daardoor goed beschermd tegen de elementen. Je moet alleen oppassen dat ze niet beschadigen doordat iemand er met kracht tegenaan stoot. Een glas-in-loodraam is redelijk sterk maar het blijft glas.
De uitstraling van een glas-in-loodraam in dubbel glas verschilt van een enkele glas-in-lood raam. De prijzen voor het tussen dubbelglas zetten ligt om en nabij de € 200,00 m2 (incl. BTW en vanaf minimaal 0,6 m2 per raam). Deze prijzen komen bovenop het vervaardigen van het glas-in-lood raam.
Glas in lood is uniek en bijna niet te vergelijken met andere soorten ramen. Ook daarom is het aan te raden om je eerst goed in te lezen over dit type raam. Glas in lood is erg mooi, maar het is ook vrij duur om te zetten en heeft een relatief lage isolatiewaarde.
Helaas, er is geen subsidie meer voor dubbel glas
Wel kunt u subsidie ontvangen voor het plaatsen van HR++ glas of triple glas. De isolatiemaatregelen zijn toegevoegd aan de ISDE regeling. Hieronder vallen de volgende maatregelen: Spouwmuurisolatie.
Glas in lood kom je voornamelijk tegen in oude woningen en bedrijfspanden. Maar glas in lood is ook goed te combineren in een modernere omgeving. Deze techniek zorgt voor een extra uitstraling en beleving van je woning of pand. De markante uitstraling van glas in lood staat als een paal boven water.
Een voorzetraam wordt geplaatst voor enkel glas. Niet in elk kozijn is het mogelijk om dubbel glas te plaatsen, of is het toegestaan om de ruit te vervangen. Hiervoor zijn voorzetramen dus een goed alternatief. Het huidige enkel glas blijft zitten en door de toevoeging ontstaat er alsnog een spouw met lucht.
Glas in lood is een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit één stuk glas niet te maken viel.
Hoe voorkom ik condensvorming bij voorzetramen? Condensvorming kan worden voorkomen door de tussenruimte te laten ventileren met de buitenlucht. Ervan uitgaande dat de voorzetramen aan de buitenzijde zijn gemonteerd, zou u dit kunnen doen door het afdichtrubber aan de binnenzijde van het voorzetraam te onderbreken.
Plexiglas kun je qua warmte-isolatie goed vergelijken met andere glassoorten. Sterker nog, plexiglas heeft zelfs een hogere isolatiewaarde dan traditioneel glas.
Betere warmte-isolatie
Een voorzetraam zorgt voor de nodige warmte-isolatie. Met deze oplossing wordt een isolerende luchtlaag tussen het bestaande raam en het voorzetraam gecreëerd. De werking is vergelijkbaar met dubbel glas. De luchtlaag vormt een barrière die voorkomt dat er warmte door het raam ontsnapt.
Glas-in-lood: Gebruik de 100 watt (of 200 watt) soldeerbout en 60/40 soldeertin. Soldeervet is het vloeimiddel om het glas-in-loodraam kunnen solderen. Wordt het raam niet gekit, druk dan voor het solderen de kruispunten aan. De kruisingen van het lood worden aangetipt met soldeervet, gebruik een kwastje.
Ideaal bij glas in lood: Duette®Shades of plisségordijnen
Doordat zowel de Duettes als de plissés ook in top-down, bottom-up uitgevoerd kunnen worden, kun je met deze raamproducten letterlijk alle kanten op. Overdag hang je ze onder het glas in lood maar sluit je ze net zover als jij dat wilt.
Hoe ontstaat een gebrandschilderd raam? Als eerste worden de contour- of hoofdlijnen van de afbeelding op het glas geschilderd. Deze hebben bijna altijd de kleur zwart of bruin of een mengeling hiervan. Vervolgens gaat het glas de glasoven in worden de lijnen op hoge temperatuur ingebrand.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.
Als richtlijn kun je aanhouden dat het vervangen van HR++ glas zo een €140 euro per m2 kost. Dit richtbedrag is inclusief alle mogelijke kosten, dus inclusief voorrijkosten van de glaszetter, arbeidsloon, BTW, afvoerkosten voor het oud glas, enzovoorts.
De oudste glas-in-loodramen dateren uit de negende eeuw. Zij hadden vooral een religieuze betekenis en werden voornamelijk in kerken en kathedralen geplaatst. De Romeinen hebben het glas-in-lood op de kaart gezet. Zij verbonden stukjes gekleurd glas aan elkaar in een daarvoor speciaal vervaardigd kozijnraamwerk.
Loodglas is een speciaal glassoort dat lood bevat en daardoor een hoge straling kan weerstaan. Loodglas wordt onder andere gebruikt door de gezondheidszorg, onderzoeksinstellingen, luchthavens en de industrie. Het loodglas kan worden toegepast op een bronspanning van 50 kilovolt (KV) tot 511 kilo electro volt (KeV).
Wat is glas-in-lood? Het zetten van glas-in-lood is een eeuwenoude techniek, waarbij kleine stukken glas in loden profielen worden geplaatst. Het lood wordt vervolgens aan elkaar gesoldeerd. Deze techniek is ontstaan doordat men vroeger nog niet de mogelijkheid had om grote glasplaten te maken en te bewerken.
Acrylaat/Plexiglas windscherm:
Ook deze platen zijn uv-werend, waardoor uw acrylaat/plexiglas windscherm niet zal verkleuren. Tevens is het bestand tegen zowel hoge temperaturen als vorst.
De variant en de maximale oppervlakte bepalen de dikte die u moet hebben. Wanneer u beloopbare vloeren installeert of laat installeren dient u rekening gehouden te houden met de ondersteuning. Zo moet het glas geïnstalleerd worden met een minimale opleg van 50mm per kant en met een minimaal vierzijdige ondersteuning.