Het beste matras voor zware mensen is een massief koudschuim matras van goede kwaliteit en met een hoge densiteit. Ook is het het beste als het matras minimaal 22 cm of meer dik is. Hoe dikker het matras hoe minder snel het Bottom- out effect op treed.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Een middelharde matras (H3) kan voor jou te hard aanvoelen. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoger gewicht wél een hardere matras nodig heeft, voor een betere ondersteuning.
De Hövåg kan voordelig zijn voor zware slapers in rug- of buikligging, omdat ze niet te veel in het matras zinken en daardoor stabieler slapen. Dit IKEA-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Uit Spaans slaaponderzoek blijkt dat patiënten met rugklachten minder pijn hadden op een wat zachter matras. Daarnaast ontbreekt ieder bewijs dat een hard matras beter zou zijn tegen rugklachten. Integendeel, een zachter conformerend matras heeft de beste resultaten als het om rugklachten gaat.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Een laag memoryfoam (stevig) of latex (middelhard) vormt zich naar het lichaam, werkt drukverlagend en helpt je om te ontspannen.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Winnaar voor mensen met rugklachten: een medium hard matras
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met rugklachten meer baat hebben bij een medium hard matras dan bij een hard matras en dat minder harde matrassen bovendien meer ondersteuning bieden bij pijnklachten.
De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.
Waar word koudschuim voor gebruikt? Polyurethaan schuim (ook wel koudschuim genoemd) kan heel flexibel maar ook juist heel stug zijn. Voor de matrassen industrie wordt uitsluitend flexibel polyurethaanschuim gebruikt maar voor de meubel industrie wordt zowel hard als zacht koudschuim gebruikt.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel. Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras.
Op nummer één voor 'Beste uit de test' van de Consumentenbond komt de matras 'Meradiso', een 7-zones koudschuim matras in hardheid 3. Dit matras is te koop via de webshop van de Lidl en kost €100,- (90x200 centimeter).
Het beste matras voor zware mensen is een massief koudschuim matras van goede kwaliteit en met een hoge densiteit. Ook is het het beste als het matras minimaal 22 cm of meer dik is. Hoe dikker het matras hoe minder snel het Bottom- out effect op treed.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Geef het nog even de tijd om te wennen
Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, geldt dat ook voor een matras. Je kunt het matras inliggen door er een paar nachten op te slapen, of als je het proces wilt versnellen. De meeste aanbieders geven aan dat het tot 60 dagen kan duren om te wennen aan het matras.
Kies daarom een matras dat het lichaam ondersteunt, maar geen tegendruk geeft. Een pocketveermatras geeft voor de meeste senioren teveel tegendruk en een traagschuim matras maakt omdraaien moeilijker, omdat je 'in' het schuim zakt. Voor ouderen zijn latex en koudschuim ideaal.
Een te harde matras geeft druk op de heup, rug en schouders; een doorgezakt matras geeft sommige lichaamsdelen te veel druk en andere te weinig ondersteuning. In beide gevallen kan de wervelkolom niet in de natuurlijke houding ontspannen.