Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties. Maar ook zonder een gevoelige huid is het alsnog beter om voor een ander materiaal te kiezen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
Stof 1: Katoen Katoen wordt gemaakt van een zaadpluis van de katoenplant. Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester.
Polyester is een veelgebruikte synthetische stof en dat is ie niet voor niets: de stof blijft lang mooi doordat het een sterke kwaliteit heeft en de kleur niet vervaagt. Hierdoor kan je optimaal genieten van de stof.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen. Het is wat minder ademend dan katoen, dus als je het snel warm hebt en/of veel transpireert is microvezel minder geschikt, iig in de zomer.
Polyester is in tegenstelling tot katoen gemaakt van een synthetische vezel. Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een zeer goede veerkracht en is zeer licht. Bovendien is polyester vorm- en kleurvast, glad, duurzaam en is resistent tegen zweet.
“Na cashmere, is merinowol het warmst”, zegt textielexpert Verhaar. Merinowol komt van een merinoschaap, een ras dat het liefst rondloopt in Australië. “Het is lekker warm, prikt niet en mensen zijn er dol op.” Verhaar adviseert een trui van 100 procent merinowol te kopen.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.