Een goudvis kan alleen, maar goudvissen zijn groepsdieren. Wil je een nieuwe goudvis bij een andere goudvis houden, pas dan wel op. Goudvissen kunnen ook territoriaal zijn. Dus als ze een poos alleen zijn geweest, dan zijn zij de baas van het territorium en laten ze niet snel andere vissen toe.
Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen.
Goudvissen zijn sociale dieren en dienen dus niet in hun eentje, maar in kleine groepjes van, volgens deskundigen, ongeveer tien vissen gehouden te worden. Heel belangrijk is verder dat de goudvissen in het aquarium over een interessante, afwisselende omgeving beschikken.
Veel mensen denken dat een goudvis alleen in een aquarium thuishoort, maar dit is niet het geval. Een goudvis is een zoetwatervis die veel behoefte heeft aan voldoende ruimte zodat hij vrij rond kan zwemmen. Ook is een gezonde waterkwaliteit een must voor de goudvis en voor iedere andere vis.
Kan een goudvis in een vissenkom? Het gebeurt vaak maar het kan niet. Een goudvis heeft zeker 50 liter per vis nodig. Het zijn ook groepsvissen dus dan kom je al snel aan veel water.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Goudvissen kunnen ongeveer vijftien tot twintig jaar oud worden en soms zelfs ouder, hoewel ze dit in een aquarium lang niet altijd halen.
Goudvissen hebben wel degelijk een geheugen en zullen zelfs hun verzorger herkennen. Natuurlijk is ieder dier zo slim als nodig is. Goudvissen hebben in de natuur vooral een goed aanpassingsvermogen nodig. Daar is hun brein dan ook op ingesteld.
Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur. Vroeger hadden goudvissen een kleur die meer op goud leek en daar komt ook de naam van de vis vandaan.
1 week of minder op vakantie
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Het is dus van belang om te zorgen dat je vooral niet te veel voer geeft. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal eenvoudige richtlijnen op een rijtje gezet: Voer je goudvissen niet vaker dan één keer per dag. Als je voert, blijf er (in elk geval in de beginperiode) dan bij om de tijd in de gaten te houden.
Daarom heeft een goudvis liever minder licht in zijn aquarium en een wand die beschut is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door er een stuk karton achter te plaatsen. Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen.
Geen vissenkom
Met een vissenkom maak je je toekomstige huisdier absoluut niet gelukkig omdat deze veel te klein is. Een vis heeft zo'n 50 liter water nodig om genoeg zuurstof te krijgen en een vissenkom is dus niet voldoende.
Voor sier goudvissen moet je al snel denken aan een aquarium van minimaal een meter lang. Goudvissen leven graag in groepen, zet er dus een aantal bij elkaar. Hoe meer vissen, hoe meer ruimte ze nodig hebben. Hou voor één goudvis minimaal 80 liter aan en voor elke volgende zeker 40 liter extra.
Hiermee heeft de bruinvis de kortste levensverwachting van alle walvisachtigen.
Een nieuwe vis laten wennen
Als de nieuwe vissen gezond zijn, kan je ze introduceren bij de andere. Als er nog geen andere vissen aanwezig zijn, mag je de dieren meteen in hun uiteindelijke aquarium of vijver plaatsen. Vissen verdragen geen plotse verschillen in waterwaarden en –temperatuur.
'Gewone' goudvissen tolereren watertemperaturen van 2 graden Celsius (°C) tot 28°C, maar een temperatuur tussen 10°C en 21 °C is het meest gunstig. In warm water zijn de vissen actiever dan in koud water.
Goudvissen en sluierstaarten kunnen goed op koud water. Sterker nog, ze moeten op koud water tussen de 10 en 18 graden. Je ziet ze vaak terug in vijvers, koudwater plantenbakken of in de Nederlandse natuur! Ze worden wel eens losgelaten in sloten en meren.
In Nederlandse sloten en beken worden regelmatig goudvissen gevonden. Maar: een goudvis is een exoot en mag niet zomaar in een sloot worden losgelaten, "dan verstoren ze het natuurlijk evenwicht", zegt Frank Spikmans in Vroege Vogels.
Een vis wordt jammer genoeg door veel mensen gezien als een dom/minderwaardig dier. Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden. Toch heeft een vis zorg nodig. Misschien zelfs wel meer dan een hond of kat.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.