In geen enkel ander land wordt zo veel gefietst als in Nederland. Er ligt maar liefst 35.000 kilometer fietspad en er zijn ongeveer 18 miljoen fietsen hier. 84 procent van de mensen boven de vier jaar bezit een fiets. In wielrennen zijn we ook al behoorlijk goed.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
het zijn wereldberoemde schilders uit Nederland. Internationaal staan de Hollandse Meesters in hoog aanzien. Maar Nederland is ook bekend om beroemde waterwerken als de Afsluitdijk of de Deltawerken en het maken van 'nieuw land' uit zee. Om ergens te komen, nemen Nederlanders graag de fiets.
Nederlanders zijn trots op: 1) Kennis van waterbeheersing (70%), 2) Handelsgeest (60%), 3) Sportprestaties (56%), 4) Koningshuis (40%), 5) Sociale Zekerheid (36%) Tolerantie scoort lager: 25% van de Nederlanders is trots op tolerantie.
Nederlanders (Nederlander, het Nederlandse volk) zijn de inwoners van Nederland. Zij zijn een Europees volk gaan vormen tussen 1579 en 1795, toen de Nederlandse staat ontstond. Het begrip Nederlanders kent meerdere definities. Sommige hiervan staan los van elkaar, andere zijn verwant of deels overlappend.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Nederlanders staan bekend als een volk dat eenmaal buiten de landsgrenzen goede fooien geeft. Nederlanders geven ook gul aan goede doelen. Een Nederlander is ook niet te beroerd om in de kroeg een rondje te geven. Nederlanders zijn wél spaarzaam.
In Nederland wonen de beste dammen- en dijkenbouwers van de wereld. Ze maken allemaal dijken en dammen die het water tegenhouden. In andere landen is dat helemaal niet nodig. Maar er is iets bijzonders met Nederland.
Raar (Limburgs: Raor) is een buurtschap in de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Deze ligt op het Centraal Plateau, tussen Meerssen en Groot Haasdal op een hoogte van ongeveer 120 meter.
Mooie natuur
Ons land kent veel bijzondere natuurgebieden. Als natuurliefhebber ben je in Nederland dus aan het juiste adres. Je kunt in ons land heerlijk wandelen of fietsen en tegelijkertijd genieten van de meest bijzondere landschappen. Kortom: je kunt ook hier een fantastische tijd tegemoet gaan.
Nederland lijkt in veel opzichten op Duitsland en is dan ook vaak met dat buurland vlak onder de top te vinden. Ook valt op dat Nederland bij geen van de onderwerpen tot de top 3 behoort. Nederlanders geven de mate waarin Nederland democratisch is een voldoende (6,9).
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.
Toen er nog geen dijken waren, maakten mensen terpen om op te wonen. Zo waren ze beschermd tegen het water. Nederlanders weten goed hoe ze zich tegen het water kunnen beschermen, maar ook hoe ze het water kunnen gebruiken. Dorpen werden vroeger gebouwd aan de oever van een rivier.
Geschiedenis. Vermoedelijk werden de eerste dijken aangelegd in Soemerië tussen de Eufraat en Tigris en in Egypte langs de Nijl, enkele millennia voor Christus. Ook in Amerika en China vond ver voor het begin van de moderne jaartelling al dijkenbouw plaats.
Op 1 januari 2020 beschikten volgens het CBS 16,2 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is ruim 93% van alle Nederlanders. Er woonden aan het begin van 2020 iets meer dan 1,1 miljoen buitenlanders in Nederland.
Vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn erg belangrijk in de Grondwet. Nederland heeft ook internationale mensen- rechtenverdragen ondertekend (zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens), waar deze waarden in staan. U bent in Nederland zelf verantwoordelijk voor uw levensonderhoud.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur.
De Nederlander is zuinig, tolerant, nuchter en trots op historische figuren zoals Anne Frank en Johan Cruijff. De Nederlander eet graag boterhammen met kaas en drinkt melk. De Nederlander hecht belang aan Sinterklaas en hult zich in het oranje voor Koningsdag of een voetbalwedstrijd van 'onze jongens'.
“Hé kaaskop!”
Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als goede kaasmakers en kaas-eters. De kaasboeren zijn hier trots op. Toch is dat niet de enige reden waarom Nederlanders kaaskoppen worden genoemd. Waarom dan nog meer?