Wie moet de factuur van de elektrische keuring betalen als een woning wordt verkocht? De kosten van de keuring van de elektriciteit zijn voor de verkoper. Het geeft de koper al dan niet een inzicht hoe het met de elektrische installatie is gesteld.
Maar wie is er nu verantwoordelijk voor deze keuringen? In principe is de bouwheer of eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor de keuringen. Hij moet er immers voor zorgen dat de elektrische installatie veilig is en voldoet aan de geldende regels en normen.
Wie is verantwoordelijk voor periodiek keuren, verhuurder of huurder? Bent u nu eigenaar of huurt u het pand, in beide situaties gelden dezelfde eisen op het gebied van het keuren van elektrische installaties. Heeft u een pand in eigendom, dan bent u als eigenaar verantwoordelijk voor de periodieke keuring.
De kostprijs voor het keuren van de elektrische installatie bedraagt gemiddeld 150 à 200 euro (incl.btw). Dit tarief geldt voor het keuren van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter.
Keuringsattest van de elektrische installatie
Het keuringsattest mag zowel positief als negatief zijn, maar zonder attest kan de verkoop niet doorgaan.
Ja, een keuring van de elektrische installatie in je woning is verplicht. Deze keuring moet worden uitgevoegd bij het in gebruik nemen van een installatie of als er een wijziging, verzwaring of uitbreiding van de installatie wordt gedaan. De keuring is 25 jaar geldig en dient iedere 25 jaar herhaald te worden.
In tegenstelling tot bij de verkoop van een eigendom is een elektriciteitskeuring niet verplicht bij verhuur. De installatie moet echter wel voldoen aan enkele minimum vereisten.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een afkeuring of niet-conform keuringsattest? Meer risico op stroompannes, elektrocutie of brand. In geval van brand of ongelukken: de verzekeringsmaatschappij kan zich terugtrekken, of fors minder uitbetalen als er geen geldig (of conform) attest beschikbaar is.
De wet verplicht daarom particulieren om hun huishoudelijke installatie elke 25 jaar periodiek te laten keuren voor alle installaties van na 1981 - voor installaties die voor 1981 zijn geplaatst, zijn periodieke controles niet verplicht indien de installatie geen aanzienlijke uitbreiding heeft ondergaan.
Elke elektrische installatie moet verplicht door een erkend controle organisme gekeurd worden volgens de AREI-normen. Een keuring dient te gebeuren bij de ingebruikname, wijziging, verzwaring of uitbreiding van je elektrische installatie. De elektrische installatie moet elke 25 jaar opnieuw gekeurd worden.
Huren en geld Naast huur, energie, water en soms servicekosten betalen huurders ook lokale belastingen. Afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, en in een aantal gemeenten rioolheffing. Maar niet in alle gemeenten evenveel.
Servicekosten zijn kosten die verhuurders in rekening mogen brengen voor diensten en activiteiten die ze aan huurders leveren. Verhuurders die rekeningen betalen voor bijvoorbeeld gas, water en elektra van huurders, of schoonmaak van het trappenhuis, mogen de kosten van deze 'service' aan huurders doorbereken.
Wie betaalt wat? De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van een verhuurde woning. Daar betaalt u als huurder huur voor. Alleen kleine dagelijkse reparaties zijn voor de huurder.
Verplicht bij brandverzekering
De meeste verzekeraars stellen een SCIOS Scope 10-inspectie verplicht bij een brandverzekering.
Huurt u een woning? Dan is uw verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk. Vanaf uw energiemeter is de huiseigenaar verantwoordelijk voor de installaties. Dat zijn alle apparaten die zijn aangesloten op gas of elektra en de gasleidingen en kabels in de woning.
Alle elektrische installaties en apparatuur moeten voldoen aan de NEN 3140 en NEN 1010 norm. Van computers en printers tot boormachines, lampen en koffiezetapparaten. U bent verplicht uw apparaten jaarlijks te laten keuren door een erkende, gecertificeerde installateur.
Een NEN 1010-keuring is verplicht na oplevering van nieuwbouw, na brand en waterschade of lekkage in de meterkast of wanneer u zelf een installatie heeft aangelegd. Ook wanneer u twijfelt over de veiligheid van uw installatie is een keuring aan te raden.
Indien de verkoper niet in het bezit is van een conform dossier van zijn elektrische installatie dat maximaal 25 jaar geldig is, zal hij een elektrische keuring (een keuringsrapport) opnieuw moeten laten uitvoeren, dit om de koper op de hoogte te brengen van de staat van de installatie.
De volgende documenten heb je nodig bij de elektriciteitskeuring: de EAN code van de meter, het elektriciteitsplan bestaande uit het eendraadschema en het situatieschema en eventuele eerdere controleverslagen.
Bij een keuring van uw elektriciteit gaat een keurder ter plaatse na of uw elektrische installatie veilig is. Een keuring duurt één tot vier uur, afhankelijk van de grootte van de installatie. De keurder vraagt naar uw elektriciteitsschema en de legende.Hij kijkt na of de documentatie volledig en correct is.
Om te weten of uw elektrische installatie aan de normen voldoet, moet u die laten keuren. Daarvoor contacteert u een erkende instantie. In de meeste gevallen zal het keuringsverslag negatief zijn. De normen zijn namelijk vrij streng en worden om veiligheidsredenen vaak aangepast.
Vanaf 1 juli 2023 mag uw verhuurder de huur voor uw kamer, woonwagen of standplaats verhogen met maximaal 3,1%. De hoogte van uw inkomen is hier niet belangrijk.
Een nieuwe elektriciteitskeuring is verplicht: Bij verkoop van een woning waarvan de elektrische installatie of een deel daarvan dateert van vóór 1 oktober 1981. Bij verkoop van een woning waarvan de elektrische installatie dateert van na 1 oktober 1981, met een keuringsrapport ouder dan 25 jaar.
Kosten voor de keuring
Gemiddeld liggen de tarieven tussen 125 euro en 175 inclusief BTW. Dit betreft de keuring van een standaard elektrische installatie met een enkele meter. De keuring duurt 30 tot 60 minuten. Prijzen opvragen voor een keuring?
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.