Meer dan 5,5 miljoen vierkante kilometer. 16.000 boomsoorten. 390 miljard bomen. Dat zijn de duizelingwekkende cijfers van het
Er leven zo'n 400.000 planten in het tropische regenwoud: Overzicht Begroeiing, Vegetatie, Families en Wetenswaardigheden.
Er staan meer dan 3 biljoen bomen op aarde, dat zijn ongeveer 422 bomen per persoon. Maar het totale aantal bomen is sinds het begin van de menselijke beschaving bijna gehalveerd.
Dat programma berekende met wiskundige formules hoeveel bomen er in de hele Amazone staan. De computer kwam daarbij uit op wel 390 miljard bomen. Dat waren veel meer bomen dan onderzoekers tot dan toe dachten. Ook ontdekte Hans met die formules dat er in de Amazone 16.000 boomsoorten te vinden zijn.
In Zuid-Amerika ligt de grootste jungle. Die jungle ligt in het Amazonegebied. De jungle neemt ongeveer 10 miljoen vierkante kilometer van de wereld in beslag.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
De jungle van Taman Negara
Taman Negara is het oudste tropische oerwoud van de wereld. In Taman Negara verplaatst u zich voornamelijk over het water, waarbij u de bewoonde wereld steeds meer achter u laat. Om het hoofdkwartier van het nationaal park te bereiken vaart u drie á vier uur over de Tembeling-rivier.
Drie biljoen! Voor het eerst zijn alle bomen op aarde geteld. Daaruit blijkt dat er meer dan drie biljoen bomen zijn, oftewel 3000 miljard.
In het Redwoods National Park, waar de studie plaatsvond, staan 89 van de 116 hoogste bomen op aarde (hoger dan 107 meter). George W. Koch van de Northern Arizona University in Flagstaff, eerste auteur van het artikel, vertelt hoe hij en zijn medewerkers de boomtoppen bereikten.
Het tropisch regenwoud ziet er heel anders uit dan bij ons. De bomen worden bijvoorbeeld veel groter dan in Europa. Veel soorten worden wel 40 tot 60 meter hoog! In tropische regenwouden komen ook veel meer soorten bomen en andere planten voor dan bij ons.
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
Dat is per jaar 7,5 miljoen hectare bos dat verdwijnt. Als we dat vermenigvuldigen met 700 bomen per hectare (dat is een schatting) komen we uit op ruim 5 miljard bomen per jaar. Omgerekend naar secondes komen we dan uit op 169 bomen.
Tijdens het Paleoceen was bijna de hele aarde bedekt door (tropische) regenwouden, inmiddels is dat 6%. Anderzijds zijn er ook perioden geweest, bijvoorbeeld tijdens de ijstijden, waarin de oppervlakte van de regenwouden een fractie was van de huidige.
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
Tijgers zijn de grootste en zwaarste katachtigen van de planeet. Vanwege zijn gespierde lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak gezien als de koning van de jungle.
De jungle, het oerwoud en de rimboe; het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. We hebben het hier over het tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos.
Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.
Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is!
Methuselah is een ruim 4800 jaar oude boom van de soort Pinus longaeva, die groeit in de White Mountains te Inyo County, in het oosten van de Amerikaanse staat Californië. Lang is deze boom beschouwd als de oudste nog levende boom ter wereld en de oudste niet-klonale levensvorm ter wereld.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
In het Donckse Bos is dat allang gerealiseerd. De oudste bomen zijn hier circa 200 jaar oud. De meeste soorten halen een dergelijke leeftijd niet, uitgezonderd soorten als eiken, beuken en platanen. En ook van deze soorten zijn het slechts enkele sterken die deze hoge leeftijd bereiken.
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
Populaire jungle bestemmingen per continent
Midden-Amerika (Costa Rica, Panama, Nicaragua...), Zuid-Amerika (Brazilië, Peru, Ecuador), Azië (Thailand, Laos, Nepal, Indonesië, Maleisië...) en Afrika (Kameroen, Oeganda...).
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië. In Europa zijn oerwouden zeldzaam.
Met ruim dertig miljoen(!) vierkante kilometer is Afrika het op een na grootste continent op aarde. Van de grootste woestijn ter wereld tot weelderige jungle en van de immense savanne tot uitgestrekte stranden, dit continent heeft het allemaal.