Als de pesto een beetje te bitter is – de basilicum is dan meestal de boosdoener – voeg je een beetje zout toe. Een beetje extra citroen kan ook nooit kwaad, als je dit lekker vindt. Rasp wat extra Parmezaan om de pesto wat romiger te maken. En als de pesto te dik is naar je zin, voeg je een scheutje olijfolie toe.
Probeer minder olie toe te voegen en misschien een beetje citroensap. Als je noten gebruikt, (Het kan ook het roosteren van de pijnboompitten zijn, als je ze te veel roostert, worden ze bitter.) Als je wilt dat het echt groen is, dompel de basilicum dan 10-15 seconden in sterk kokend water en doe het dan in ijswater.
De meest voor de hand liggende manier om de bittere smaak van pesto te verzachten, is door er een beetje suiker aan toe te voegen .
Probleem 2: je gerecht smaakt te bitter
Voeg een vetstof toe zoals boter, room of kaas om het bittere effect te verminderen. Gebruik een klein beetje zoetstof zoals honing, suiker of esdoornsiroop. Bij bittere groenten zoals broccoli of groene asperges voeg je liever wat olijfolie en grof zout zoals fleur de sel toe.
Oude olijfolie kan ook ranzig worden en heel bitter smaken . Als de olijfolie de reden is dat het bitter is, voeg dan gewoon een scheutje water, plantaardige olie of wat citroensap toe om het in balans te brengen. Proef de daslook: Als je de daslooksmaak niet lekker vindt, voeg dan gewoon wat andere groenten toe, zoals spinazie.
Voeg een beetje suiker toe , net zoals je dat doet met je zelfgemaakte tomatensaus om tomaten zoeter te maken. Verdun het, of verdun de bittere smaak door het in kleine hoeveelheden toe te voegen aan zoete basilicum. Of gebruik kleine hoeveelheden bittere basilicum met spinazie of snijbiet, vooral als je bladgroenten gebruikt in een sautee.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Tips om een bittere smaak te verwijderen
Strooi er een snufje baking soda in . Voeg zure smaken toe aan het gerecht, zoals citroensap of azijn. Voeg wat hitte toe aan je eten met pittigere ingrediënten, zoals cayennepeper of rode peper. Kruid het bittere eten met kruiden.
Een goede mondverzorging helpt (tijdelijk) de vieze smaak te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld speciale tandpasta, mondwater of tandvleesbalsem. Voor meer informatie kunt u terecht bij de oncologisch verpleegkundige, tandarts of mondhygiëniste. Sommige voedingsmiddelen kunnen de vieze smaak even wegnemen.
Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
Fine Cooking noemt basilicum-blancheren "de truc voor een gladde, romige pesto." Blancheren heeft niet alleen een cosmetische reden, maar ook een textuur: gekookte basilicum emulgeert gemakkelijker, wat resulteert in een gladdere saus .
Volgens de kenners mag je pesto eigenlijk niet eten met gedroogde pasta als penne of fusilli. Ook mag je pesto eigenlijk niet opwarmen, de smaak komt het meest tot zijn recht als de basilicum niet wordt verwarmd.
Als Italiaan is de meest natuurlijke keuze voor iets dat pesto het beste kan verdunnen een ingrediënt uit de Italiaanse culinaire canon. Olijfolie toevoegen zou een geweldige manier zijn om pesto te verdunnen zonder al te veel met de smaak te rommelen.
Soms heeft olijfolie van goede kwaliteit een bittere ondertoon, daarom wordt het niet aanbevolen voor emulsies. Probeer minder olie toe te voegen en misschien een klein beetje citroensap . Als u noten gebruikt, (het kan ook komen door het roosteren van de pijnboompitten, als u ze te veel roostert, worden ze bitter.)
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs.
Een langdurige IC-opname, hoofdletsel en schade zoals na een CVA (beroerte) kunnen smaak- en reukverandering veroorzaken. Ook het gebruik van medicatie, zoals bij chemotherapie of behandelingen zoals bestralingen in het hoofd/hals gebied kunnen een oorzaak van smaak- en reukverlies zijn.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Er zijn een aantal dingen die u thuis kunt doen om een bittere smaak in uw mond te verlichten en zelfs te voorkomen: Drink veel vocht en kauw op suikervrije kauwgom om de speekselproductie te verhogen . Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets voorzichtig twee keer per dag gedurende 2 minuten en flos dagelijks.
Als u de basilicumsmaak te sterk vindt, probeer dan de helft van de basilicum te vervangen door spinazie . U kunt ook walnoten of amandelen gebruiken in plaats van pijnboompitten. Bezoek de Basil and Pesto-blog voor een voorbeeldrecept met stapsgewijze instructies.
Voordat u de soep gaat koken, moet u het bittere blad grondig wassen (door de bladeren tegen elkaar te wrijven) en het een paar keer spoelen om de sterke bittere smaak te verminderen.
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
De eerste stap is om eerlijk te beoordelen en erkennen wat u verkeerd hebt gedaan en hoe dit anderen heeft beïnvloed . Vermijd om uzelf te hard te veroordelen. Als u echt spijt hebt van iets wat u hebt gezegd of gedaan en vergeving wilt, overweeg dan om contact op te nemen met degenen die u hebt gekwetst. Spreek over uw oprechte verdriet of spijt.
Zuur en bitter staan tegenover elkaar op het smaakwiel. Een beetje zuur kan de bitterheid vervagen en de smaken opfrissen. Probeer citroensap, azijn of tomatensaus toe te voegen. Let er wel op dat je niet overdrijft, want te veel zuur kan weer andere problemen geven.
Wel of niet bitter? Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. Daarom kan het nooit kwaad om als u het niet helemaal vertrouwt, van uzelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine.