De Fjällräven Kånken is een waterafstotende rugzak en nog steeds gebaseerd op het model uit 1978.
Kånken Verzorgen. Wat je ook doet, stop je Kånken nooit in de wasmachine. In plaats daarvan verwijder je vlekken met lauwwarm water, milde zeep en een zachte borstel of spons. Om je Kånken te drogen hang je deze op in een goed geventileerde ruimte zonder direct zonlicht.
Fjällräven ontwerpt kleding en uitrusting om een leven lang mee te gaan. Ze zorgen ervoor dat ze eenvoudig gerepareerd kunnen worden, ze gebruiken materialen die sterk en duurzaam zijn, en ze ontwerpen stijlen die niet uit de mode raken.
Een echte outdoorklassieker die wind- én waterdicht is, ventilerend en mugdicht.
G-1000 is vervaardigd uit katoen en polyester en kan daarom op 40°C in de wasmachine gewassen worden (al is wassen op 30°C milieuvriendelijker). Aangezien Greenland Wax na twee of drie wasbeurten eruit is gewassen, stellen we voor dat je je kledingstuk alleen wast als dat echt noodzakelijk is.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Pantalons en blazers gaan wel vier of vijf draagbeurten mee zonder wasbeurt. Spijkerbroeken kun je beter niet te vaak wassen. Soms gaan ze zelfs een heel seizoen goed mee zonder wasbeurt. Als je spijkerbroek niet vies is of stinkt, kun je deze gewoon blijven dragen.
Waterkolom 1.000 - 5.000mm: bestand tegen lichte regen
Regenkleding met een waterkolom tot 5.000mm beschermt tegen lichte regenval. Draag je op deze kleding bijvoorbeeld een rugtas, dan krijg je te maken met extra druk op de stof met doorlekken tot gevolg.
5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht. Een zware regenbui of natte sneeuw is geen probleem en zelfs bij ondiepe onderdompeling blijf je droog.
Er zijn vele soorten waterdichtingsmaterialen. Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Fjällräven betekent 'poolvos' in het Zweeds.
Fjällräven-oprichter Åke Nordin introduceerde de Kånken in 1978 als een oplossing voor de rugklachten van Zweedse kinderen, die veroorzaakt werden door schooltassen met een schuine band. De Kånken-rugtas moest met zijn ergonomische, vierkante vorm een praktisch alternatief worden.
Het idee sinds de oprichting van Fjällräven is om producten te maken die het voor mensen makkelijker maakt om van de natuur te genieten. Klinkt als een goed streven toch!? Een van die items waarin je die visie meer dan goed terug ziet is in de Barents Pro broek van Fjällräven.
Polyester. Dit materiaal is bekend om haar kracht en is waterafstotend. Tijdens je onderzoek naar de beste waterafstotende rugzak zul je dit materiaal veel tegenkomen.
Waarom je geen rugzak op het werk zou moeten dragen
De wrijving zorgt ervoor dat je kleding sneller slijt bij zowel de schouders als op je schouderbladen. Daarnaast zorgt het gewicht en de wrijving er ook voor dat de stof sneller gaat kreuken. Zeker wanneer je een colbert draagt in de zomer.
Droger: nee.
beschadigen. Polyester is snel drogend materiaal, gewoon ophangen is dus voldoende.
Grondzeilen zijn altijd 100% waterdicht. Bij de wat betere, lichtgewicht tenten zijn deze gemaakt van nylon. Dit nylon heeft dan een PU-coating meegekregen om het beter te beschermen tegen meerdere weersomstandigheden en verschillende ondergronden.
Het GORE-TEX® membraan is 0,01 mm dik en bevat zo'n 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter. Daarmee zijn deze poriën zo'n 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel en 700 keer groter dan een waterdampmolecuul. Hierdoor is het membraan volledig waterdicht, maar kan transpiratie er wel gewoon doorheen.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Vaude Luminum Regenjas
De Luminum heeft een waterkolom van 10.000 millimeter en is dus compleet waterdicht. Wat opvalt, is het uitstekende ademende vermogen van dit regenjack. Dit is fijn als je wat vaker in de regen op de fiets zit. De pasvorm van de Luminum is ook goed: niet te ruim, maar ook niet te strak.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Ondertussen moeten jurken na elke één tot drie keer dragen worden gewassen. Voor overhemden wordt aangeraden na elke één tot twee keer dragen te wassen en T-shirts na elke keer dragen. “Sommige vezels, zoals katoen, moeten worden gewassen met sterkere wasmiddelen en hogere temperaturen om het vuil los te laten.
Te vaak je jeans wassen is echter niet goed. Door het vele wassen zal de broek na verloop van tijd gaan slijten en zal de mooie blauwe kleur vervagen. We raden je daarom aan om het wassen van je spijkerbroek tot een minimum te beperken. Soms is wassen niet nodig; bijvoorbeeld als je jeans een beetje muf ruikt.