vriend (zn) : amice, buddy, compagnon, deelgenoot, gabber, gezel, kameraad, kennis, kompaan, kornuit, maat, makker, metgezel, vrind.
Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
de vrouwelijke persoon waarmee je verkering hebt.
Het is ex-vriend. Een samenstelling wordt aaneengeschreven.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Een beste vriend is iemand op wie je altijd kan vertrouwen, iemand die altijd om je stomme grapjes lacht en met wie je de leukste avonturen kunt beleven. Mensen die sterke sociale relaties hebben, hebben minder kans om vroegtijdig te sterven dan mensen die geïsoleerd zijn.
De Griekse filosoof Aristoteles maakt in zijn werk 'Ethica' een onderscheid in vriendschappen, een onderscheid dat nog steeds relevant is vandaag. Hij definieert drie verschillende soorten vriendschap: nuttige vriendschappen, vriendschappen om het plezier en goede vrienden.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
Echt bij elkaar – intiem zijn – is dan: emotioneel en spiritueel dichtbij een ander kunnen zijn en blijven, zonder je vrijheid, het contact met jezelf te verliezen. Het vraagt daarmee ook de bereidheid om intiem – en steeds intiemer – te zijn met jezelf, met je eigen kwetsbaarheid.
Ik stuurde een mini-enquête rond naar wat vrienden en zowel de jongens als meiden waren het er unaniem over eens dat jongens en meiden gewoon vrienden kunnen zijn. Toch gaven 12 van de 22 mensen aan dat er iets meer heeft gespeeld tussen zichzelf en een vriend van het andere geslacht.
“Mensen kunnen in een andere relatie zitten wanneer ze elkaar leren kennen en vriendschap sluiten. Wanneer ze dan later vrij zijn, kan de liefde komen. Ook een voorgaande negatieve liefdeservaring kan het tempo van de relatievorming bepalen.”
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Je voelt je op je gemak
Je bent écht jezelf bij je beste vriend of vriendin en je voelt op je gemak. Het gaat verder dan oppervlakkige verhalen over je werk of vakantie, ook je dromen, wensen en zorgen kan je bij hem of haar kwijt. Als je het vraagt, vertrouw je erop dat je beste vriend dit voor zich houdt.
Zeg dat u geen contact meer wilt met haar, omdat u tijd nodig hebt om alles op een rijtje te krijgen (hoewel dit een volstrekt nietszeggend cliché is, vinden veel mensen het overtuigend klinken, dus misschien uw vriendin ook wel). Wees duidelijk, direct en bondig. Ga niet in op het verleden.
Tekenen van een ongezonde vriendschap:
je voelt je schuldig als je “nee” tegen hem/haar zegt, of iets zonder je vriend(in) doet; je zet de behoeftes of wensen van je vriend(in) voor die van jezelf (je annuleert bijvoorbeeld je eigen plannen, omdat je vriend(in) jou misschien nodig heeft);
Het eerste wat je kunt doen is realiseren wat maakt dat je ze ontgroeit bent. Je kunt verder ontwikkeld zijn, een ander pad ingeslagen zijn. Maar dat is te vaag en niet voldoende. Om je af te vragen wat je ontgroeid bent, moet je jezelf eerst afvragen wat je in eerste instantie verbond met die ander.
'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'
“Eigenlijk is het verschil tussen liefde en vriendschap heel erg klein, in beide gevallen voel je je aangetrokken tot een persoon. Dan bedoel ik niet aangetrokken als in “ik vind je geweldig, ik wil met je trouwen”, maar aangetrokken als in “je lijkt me een leuk persoon, ik zou graag meer van je willen weten”.
Vriendschap valt samen met het vertrouwen dat je in elkaar hebt en de vertrouwdheid die je beiden voelt in elkaars nabijheid. Als je elkaar al heel lang kent, kan zelfs het ongemak dat om iemand heen hangt, vertrouwd voelen!
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.