Als de waterblaas met het vruchtwater zichtbaar wordt, of er komt groenig, bloederig vocht vrij, dan gaat de bevalling spoedig beginnen. De persweeën zijn zichtbaar door het samentrekken van de buikspieren. Het eerste kitten zou er nu binnen een uur moeten zijn.
De uitdrijvingsfase begint op het moment dat de poes mee gaat persen met de weeën. Dit meepersen is het gevolg van een reflex die veroorzaakt wordt doordat er een kitten in de bekkenholte ligt. Tijdens een wee zal de poes meerdere malen persen. Ze houdt de staart omhoog om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen.
De bevalling bij poezen verloopt in het algemeen vaker zonder problemen dan bij teven. Neem contact op met de dierenarts als: De poes langer dan 4 uur aan het persen is zonder dat de eerste pup verschijnt. De poes na het eerste kitten meer dan 30 minuten krachtig aan het persen is zonder dat er een volgend kitten komt.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Neem contact op met je dierenarts als je niet zeker weet of de bevalling is begonnen en houd je kat goed in de gaten tijdens haar laatste weken en dagen van de bevalling om er zeker van te zijn dat je weet wanneer en waar ze haar kittens zal baren.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De poes is bereid tot meerdere paringen met een of verschillende katers. Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
De slijmprop die nu vrijkomt, heeft een ambergele tot groenige kleur en kan soms wat bloed bijmenging hebben. Deze prop is reukloos en voorkomen normaal: er is geen sprake van een ontsteking of afgestorven vrucht(en). Rust is essentieel om een normaal verloop van het werpen te waarborgen.
Voor de bevalling zijn een aantal dingen handig om paraat te hebben: Een werpdoos of werpkist met krantenpapier en een zachte deken waar je kat kan bevallen. Schone handdoekjes om de kittens warm te wrijven wanneer nodig. Betadine, wanneer de navelstreng schoongemaakt moet worden.
Kies voor de werpdoos een afgezonderde plek uit waar de poes zich op haar gemak kan voelen en de kittens niet kunnen ontsnappen en zich veilig kunnen voelen. De plek moet warm en tochtvrij zijn. De doos moet uit de buurt van lawaai en voorbijgaand voetgangersverkeer worden geplaatst.
Kittens die minder dan 13 weken zijn gezoogd, hebben 2,5 keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en meer dan 3 keer zo veel kans op het ontwikkelen van obesitas dan kittens die meer dan 13 weken zijn gezoogd.
Het volgende kitten wordt meestal binnen 30 minuten na de eerste geboren, maar de poes kan ook een rustpauze nemen van uren waarin niet wordt geperst en de eerstgeborene wordt verzorgd. De nestgrootte bij katten is meestal 3 tot 4, maar kan sterk variëren.
Vanuit dit oogpunt zou een kitten voor de 9 weken bij de moeder weg kunnen. Het is belangrijk dat een kitten genoeg sociale vaardigheden ontwikkeld, contact met andere kittens en met de moederpoes zijn hierbij belangrijk. Hierbij spelen verschillende vormen van spel een rol waaronder sociaal spel.
Het kitten mag sowieso niet jonger zijn dan 7 weken op het moment dat hij zijn moeder en nestgenoten verlaat. Dit is wettelijk zo bepaald. Houd er dus rekening mee dat jouw kitten minimaal 7 weken oud is wanneer je hem mee naar huis neemt.
De meeste katten zijn tussen de 6 en 9 dagen krols. Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden ze na 3 weken weer krols. Als een dekking goed is verlopen, is de krolsheid na ongeveer 24 uur volledig over. In de 9 weken dat de poes drachtig is, mag zij geen krolsheid vertonen.
Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden.
Voordat ze bij u kwam wonen, was uw kitten er al aan gewend om een paar uur alleen met haar moeder te zijn. Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden.
Mocht uw kat buiten lopen, dan is het mogelijk dat meerdere katers uw poes dekken. Zo kunnen de kittens verschillende vaders hebben.
Het heeft vermoedelijk te maken met je aanwezigheid en de aandacht die je ze in die periode geeft. Ze willen je het gevoel geven dat ze nog graag bij je blijven, maar dat kost zoveel energie. Ze sterven dus bijna altijd wanneer je er niet bij zit.
Krolsheid kenmerkt zich vaak door klagelijk miauwen of zelfs huilen als een baby en onrust. Uw kat wordt vaak heel aanhankelijk en wil continu kopjes geven. Uw kat rolt veel over de grond en loopt met een opgeheven achterhand en staart. Sommige katten willen continu naar buiten.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Krolsheid kenmerkt zich door veel miauwen wat soms kan klinken als het gehuil van baby's, een toename van de aanhankelijkheid, veel kopjes geven, rollen, met een holle rug en opgeheven achterste lopen, rusteloosheid, minder eetlust en het toelaten van dekpogingen door een kater. Krolsheid houdt meestal 7-9 dagen aan.