Met een heatpack kunt u dieren of planten tijdens het vervoeren gemakkelijk op een stabiele temperatuur houden. Dit zorgt voor stabielere waterwaarden en minder stress tijden transport. Daarnaast worden de heatpacks ook gebruikt voor bescherming van foto apparatuur tijdens koude dagen.
Een handwarmer (soms hotpack genoemd) is een plastic zakje dat onderkoeld natriumacetaat (CH3COONa) in water bevat. Door het metalen plaatje in de vloeistof te knikken wordt de latente warmte vrijgegeven.
Gooi een paar losse kristallen in je bekerglas, steek je vinger erin of giet de vloeistof vanaf een centimeter of twintig op het aanrecht. Het resultaat is spectaculair. De kristallisatie is exotherm, dat wil zeggen dat er warmte bij vrijkomt en dat is precies wat er gebeurt in de hotpack.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt. Koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin. Wikkel de coldpack/ het ijs in een dunne theedoek/washand of doet de coldpack in de bijgeleverde hoes, om te voorkomen dat de huid bevriest.
Zo gebruik je de Hotpacks: Plaats de Hotpack gedurende 5 minuten in heet water of verwarm ze 1,5 tot 2 minuten op 600 watt in de magnetron. Wikkel een doek om de Hotpack heen om je huid te beschermen. Plaats de Hotpack drie keer per dag zo'n 20 minuten op de pijnlijke plek.
Een hotpack bestaat uit een plastic zakje met daarin een oververzadigde oplossing en een metalen muntje. Wanneer je het muntje indrukt, zal de vloeistof uitkristalliseren. Hierbij komt warmte vrij waarmee je je kan verwarmen. Hotpacks worden vaak gebruikt door bergbeklimmers om bijvoorbeeld hun voeten warm te houden.
Een warm bad, een hotpack of een warmtepleister helpen je spieren ontspannen en de bloedsomloop te bevorderen. Let wel op met warmtepleisters; je moet er niet mee gaan slapen, want ze kunnen soms brandwonden veroorzaken.
Verwijder na gebruik rustig van de huid. De pleister mag niet meer dan 12 uur gebruikt worden per periode van 24 uur.
De pleister zorgt gedurende 10 uur voor een aangename warmte, waardoor vastzittende, pijnlijke spieren losgemaakt worden. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie, waardoor de pijn verlicht wordt. De dunne, discrete pleister is ontwikkeld om daar te werken waar u pijn heeft en helpt u snel weer actief te zijn.
"Door kou vernauwen de bloedvaatjes zich. Daardoor komt er minder bloed in het weefsel terecht. Dat zorgt ervoor dat er minder zwelling optreedt én dat je enkel minder dik en blauw wordt. Het is wel belangrijk dat je direct na de verzwikking een icepack of een zak met ijsklontjes op de verzwikte plek legt.
Wat is een coldpack? Een coldpack (ook wel coolpack of icepack genoemd) wordt gebruikt om te koelen. Het wordt vaak ingezet voor het ontzwellen van letsels aan ledematen, met name verstuikingen, verzwikkingen, ontwrichtingen en kneuzingen. Via het ontzwellen wordt ook de pijn verlicht.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Warmte helpt je spieren ontspannen. Eens de pijn is afgenomen kan je ze opnieuw soepeler bewegen. Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Bewaar een coldpack standaard in de vriezer. Deze cold/hotpacks kunt u ook opwarmen in de magnetron of in warm water voor een ontspannende werking in uw spieren.
Een coldpack is een zakje met gel in dat wordt bevroren in de diepvries. Deze gel blijft dan enkele minuten koud en kan zo helpen om bij een verstuiking de zwelling te verminderen.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
In de meeste gevallen is het aan te raden om de huid 10 tot 20 minuten te koelen. Een spray werkt slechts enkele minuten, dus dit is niet aan te raden. Het beste is om een ice pack te gebruiken, bijvoorbeeld een Instant Coldpack (eenmalig gebruik) of een ice pack welke je eerst in de vriezer moet hebben gelegd.
IJs, compressie & koelen vergroten de kans op blessures!?
Door een drukverband om je enkel te leggen (compressie) en het omhoog houden van je been (elevatie), neemt de doorbloeding in het been af, komt er minder zuurstof in de weefsels en heb je een slechter herstel.
Er mag maximaal 1 pleister per dag worden aangebracht. De pleister dient alleen op een droge, onbeschadigde huid te worden gebruikt. Trek de beschermfolie los. Breng de pleister met de kleefzijde aan op de huid over de pijnlijke plek.
Een warmtepleister brengt u direct op de huid aan ter hoogte van de spierpijn of de rugklachten. De pleister geeft onmiddellijk warmte af waardoor er een pijnstillend effect ontstaat. Dit effect kan enkele uren aanhouden. Zo'n warmtepleister voor de rug is ideaal om bijvoorbeeld op het werk te gebruiken.