Bij zware belasting of weersveranderingen kan er onderdruk optreden in het riool. Bijvoorbeeld in situaties waar de afvoer voor regenwater en afvalwater gecombineerd is, als de standleiding een te smalle diameter heeft of wanneer de sifon droog blijft staan.
Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten. Er is immers niet langer sprake van een luchtstroom vanuit uw woning naar de centrale riolering.
Hoe werkt de beluchting van een afvoer precies? Wanneer je een pvc-beluchter of een ander soort beluchter op je riool plaatst, wordt de afvoer afgesloten met een klepje. is er sprake van onderdruk in het riool, dan opent het klepje zich en wordt de lucht door het riool gezogen.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Zo kan de rioollucht veroorzaakt worden door een verstopping, een lekkage of externe factoren. Veel voorkomende oorzaken zijn: Verstopte afvoer. Door de verstopping kan de afvoer niet ontluchten, of blijft de geur van afvoerwater hangen.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
De oorzaak van een stinkende afvoer kan zitten in etensresten, zeepresten, haren en ander opgehoopt vuil. Het regelmatig schoonmaken, helpt om een verstopping van uw afvoer te voorkomen.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
U kunt een ontluchtingsprobleem herkennen aan een lage waterstand in de wc. Als het water erg laag staat functioneert het niet meer als buffer tegen nare geurtjes uit het riool. Het water staat vaak laag als er in de riolering onderdruk ontstaat. Dit probleem komt niet alleen voor bij wc's maar ook bij vaatwassers.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Zorg dat de beluchter bereikbaar blijft om deze indien nodig te kunnen reinigen. Met de lucht kunnen vuildeeltjes worden meegezogen, die ervoor kunnen zorgen dat het klepje niet meer goed sluit. Gebruik een beluchter met dezelfde diameter als de buis. Zet dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm buis.
U controleert de mate van beluchting ten eerste bij het dak. Hier dient een ontluchtingspijp (rioolbeluchter) uit te steken. Deze rioolbeluchter zorgt voor de beluchting van het rioolstelsel, waardoor de afvoer van water snel en vakkundig verloopt.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Het effect is traag weglopend water. Oplossing: ontluchting plaatsen (grote buis tot boven het dak). Deze moet op het hoogste punt van het huis staan. - beluchting: wanneer er water door de buizen stroomt komt er een onderdruk achteraan, waardoor een lucht in de buizen gezogen wordt.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.
Overdruk. Er ontstaat overdruk in de woning riolering door drukstijging in het openbaar riool. Vooral bij niet gescheiden riolen komt dit voor na hevige regenval. Om problemen van stankoverlast of overlopende toiletten in de woning te voorkomen moet er een ontluchter aanwezig zijn.
Stijgend toiletwater komt in enkele gevallen voor. Bijvoorbeeld een septische put die vol is. Wat we ook vaak horen: er is wat ingevallen. Dat kan gaan van een geurblokje (dit merken we vaak), speelgoed, maandverbanden, condooms tot een vals gebit.
Een klein laagje water in de afvoerbak kan nog helpen bij het vacuüm trekken. Geen plopper bij de hand? Zorg dan voor een klein laagje water in de afvoer, maak een stevige bol van een (natte) doek en doe hetzelfde als dat u met een plopper zou doen.
Toiletten zonder spoelrand zijn relatief nieuw, maar verkopen nu al als zoete broodjes. Doordat er geen rand is bovenaan, kan er zich bij het doorspoelen geen vuil ophopen. En dat is een pak hygiënischer dan een klassiek toilet.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Wanneer een sifon met ontluchter zou bestaan, dan zou je lucht uit de afvoerleiding (riool) in je ruimte laten. Dit zou dus juist stank in huis brengen.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Giet zout in de afvoer.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.
Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt. Zo niet, bel dan een rioolspecialist om je afvoer te ontstoppen.