Je kan je werknemers niet zomaar verplichten om een applicatie te installeren op hun privételefoon. De werkgever is verplicht om bijvoorbeeld te zorgen voor een werktelefoon wanneer de werknemer geen applicatie wil installeren.
U kunt uw personeel niet zomaar verplichten om werkgerelateerde apps te installeren op hun privételefoon. Als werkgever moet u zelf een een werktelefoon voorzien wanneer de werknemer geen applicatie van het werk wil installeren.
Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.
Op basis van de wet op de arbeidsovereenkomsten is een werkgever verplicht om aan zijn werknemers het nodige werkmateriaal of arbeidsgereedschap te verschaffen om zijn arbeid te kunnen uitvoeren. In een concrete arbeidssituatie kan dat bijvoorbeeld gaan om een telefoontoestel, een gsm, een computer of een laptop.
Op basis van het instructierecht van de werkgever kan het gebruik van mobiele telefoons of andere voorwerpen op de werkvloer verboden worden. De bevoegdheid van de werkgever is eenzijdig; instemming van de werknemers is niet nodig. Voorwaarde van een instructie is wel dat deze redelijk en billijk is.
Als werkgever heb je een wettelijk instructierecht om ordevoorschriften uit te vaardigen waaraan een werknemer zich moet houden. Volgens dit wettelijke instructierecht moet het dan gaan om voorschriften 'omtrent het verrichten van de arbeid' of om voorschriften 'met betrekking tot de goede orde in de onderneming'.
De werknemer ontvangt hierbij per maand een vast bedrag voor onderhoudskosten, slijtage en eventueel een abonnement. In bedrijven waar BYOD de norm is, wordt er ook vaak een vergoeding voor de aankoop van een toestel gegeven. De werknemer krijgt dan een budget waarbinnen hij een aankoop kan doen.
De telefoon van de zaak valt vaak onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn afspraken die gemaakt worden tussen werknemer en werkgever over aanvullende compensatiepakketten die werkgevers hun medewerkers kunnen bieden, zoals een laptop, auto of telefoon van de zaak.
U mag uw werktelefoon gebruiken voor een privé-gesprek, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Denkt uw werkgever dat u uw telefoon misbruikt? Dan mag hij het gebruik van uw telefoon controleren. Ook mag uw werkgever de kosten controleren.
10% zakelijk of minder
De waarde van dit loon bepaalt de werkgever als volgt: bij vergoeding is de hele vergoeding loon; bij verstrekking is de waarde van de verstrekking in het economische verkeer loon; bij terbeschikkingstelling zijn de kosten die de werkgever maakt loon.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Uw medewerkers hebben recht op een bepaalde mate van privacy op hun werk. Maar als werkgever heeft u het recht om controles uit te voeren bij een vermoeden van misbruik van e-mail, internet of telefoon door een of meerdere medewerkers.
,,Wil je baas die inzien, dan is de vraag: wiens belang weegt meer, jouw privacy of zijn redenen om je WhatsApp-berichten te bekijken?” Je werkgever heeft niet zomaar het recht om e-mails of appjes te lezen die heel duidelijk over jouw privéleven gaan: dat schaadt namelijk jouw recht op privacy in je eigen levenssfeer.
Ten aanzien van de zakelijke telefoon geldt daarentegen dat de werkgever de WhatsApp-berichten mag monitoren en controleren, mits hij dit van tevoren heeft aangekondigd en daartoe een legitieme reden heeft. De werkgever kan dit bijvoorbeeld van tevoren hebben aangekondigd in het bedrijfsreglement.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Het bedrag dat u onbelast mag besteden, noemen we de vrije ruimte. De vrije ruimte wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2022 is de vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 1,7%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2022 1,18%.
Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Dit betekent bijvoorbeeld: Een privételefoonabonnement is niet aftrekbaar, maar de zakelijke gesprekken die u via dat abonnement voert wel. Een zakelijk telefoonabonnement is aftrekbaar.
In tegenstelling tot traditionele telefoons, zijn Cat-telefoons ontworpen om te werken onder buitengewone omstandigheden; van bouwplaatsen met stof en modder tot drukke magazijnen en distributiecentra.
Met Bring Your Own Device (BYOD) mogen medewerkers hun eigen smartphones, laptops en tablets gebruiken voor hun werk.
CYOD staat voor Choose Your Own Device. Het is één van de strategieën die gevoerd kan worden om werknemers van devices te faciliteren. Bij een CYOD-beleid mogen werknemers alleen devices kiezen die vooraf door de werkgever zijn geselecteerd.
BYOD biedt voordelen, zoals het verhogen van de productiviteit, meer tevreden werknemers en dalende hardware kosten. Maar slechts een kwart van de werkgevers heeft afspraken gemaakt over BYOD. En dat is niet zonder risico voor zowel jou als werkgever, als voor de werknemer.
Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.
Nu is het zo dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die nodig is om zijn werk te kunnen doen. De wet zegt nu niet of de werkgever ook de kosten van deze scholing moet betalen. Ook is niet vastgelegd of de werknemer de opleiding in eigen tijd of werktijd kan volgen.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.