De vergewisplicht is een wettelijke plicht uit de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de zorg (Wkkgz), waarbij een zorgaanbieder checkt of een nieuwe zorgmedewerker geschikt is om zorg te verlenen. Je bent hierbij als zorgaanbieder verplicht om je te 'vergewissen' van het arbeidsverleden van die zorgverlener.
Voor zorgverleners die moeten voldoen aan de Wet Kwaliteit, Klachten & Geschillen Zorg is het mogelijk om navraag te doen bij de inspectie gezondheidszorg. Door het controleren van het arbeidsverleden van de zorgverlener waar je mee wilt gaan werken voldoe je aan de vergwisplicht.
Met het vragen om een VOG screenen zij de zorgprofessionals die ze zorg laten verlenen. Zo controleren ze met wie ze werken en dekken ze zich in mocht er onverhoopt iets niet goed gaan. Hiermee voldoen zij aan de vergewisplicht. Dit is een eis vanuit de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz).
Iedereen in Nederland moet kunnen vertrouwen op goede gezondheidszorg en jeugdhulp. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp in Nederland.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht een vergunning aan te vragen wanneer er meer dan 10 zorgverleners werkzaam zijn in je ouder- of wooninitiatief. Bij minder dan 11 personen geldt alleen de meldplicht.
Als u wel een strafblad heeft, dan kan dit betekenen dat u voor de functie/branche waarvoor u de aanvraag heeft gedaan, geen VOG krijgt. Echter het kan zijn date u voor andere functies of werk in een andere branche wel een VOG krijgt.
In artikel 3 lees je dan dat binnen de Wlz-zorg een VOG verklaring niet ouder mag zijn dan 3 maanden op het moment dat je in dienst bent getreden. Ben je een zelfstandige zorgverlener die Wlz-zorg verleent, dan mag je Wkkgz VOG verklaring niet ouder zijn dan 3 jaar.
Ja, dat kan in sommige gevallen. Een VOG wordt voor een specifieke functie bij een specifieke werkgever aangevraagd. De originele VOG moet aan de werkgever overgelegd worden.
Bent u als zorgaanbieder van plan een zorgverlener aan te nemen? Dan moet u controleren of uw nieuwe medewerker geschikt is om zorg te verlenen. Dit heet de vergewisplicht. Hiervoor doet u onderzoek naar het arbeidsverleden van de sollicitant.
De gewaarborgde hulp mag niet uw zorgverlener zijn, bijvoorbeeld als: Het om een professionele zorgverlener gaat of iemand die in dienst is van een professioneel zorgverlener. Het de enige zorgverlener is die uit het pgb betaald wordt.
Een gewaarborgde hulp hoeft u niet te betalen. Deze kost dus niets.
De inlenersbeloning is de geldende beloning van medewerkers in dienst van de opdrachtgever, werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie als de uitzendkracht.
U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem. Maar misschien niet voor iemand die bij een bank werkt.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justis of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor u de VOG aanvraagt. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet.
Hoe lang is een VOG geldig? De VOG is niet geldig voor een bepaalde periode, omdat de beoordeling voor de VOG-aanvraag een momentopname is. Wanneer u een nieuwe VOG nodig heeft, hangt af van de werkgever of het ministerie dat verantwoordelijk is voor de regelgeving.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Strafblad inzien
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Instellingen en andere zorgaanbieders. Zij moeten zich bij het CIBG (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben gemeld en/of een toelatingsvergunning hebben op basis van de Wet toetreding zorgaanbieders.
Veel zorgaanbieders die in 2022 moeten beschikken over een Wtza-vergunning (voorheen WTZi-toelating) moeten een interne toezichthouder hebben. Ook gaan in 2022 strengere eisen gelden voor interne toezicht. Lees meer over de interne toezichthouder van zorginstellingen en voor wie deze eis geldt.
Vanaf 1 januari 2022 hebben de meeste zorg- en jeugdhulpaanbieders een meldplicht. Het gaat hierbij om zorgaanbieders die zorg verlenen op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). En het gaat om jeugdhulpaanbieders die jeugdhulp verlenen op grond van de Jeugdwet.
U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind. De gezinsvoogd gaat u daarbij verplicht begeleiden.