Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Zowel cavia's als konijnen nemen als ze sterven een uitgestrekte positie aan, waarbij ze op hun zij gaan liggen. Meestal zoeken ze daar ook de ruimte voor op. Deze houding ziet er heel anders en veel stijver uit dan dat van een dier dat in zijn kooi ligt te slapen.
Het is niet abnormaal wanneer je konijn negatief reageert op een nieuwe koppeling na het overlijden van de partner. Geef je konijn dan nog enkele weken tijd om te rouwen. Let wel op, plots kunnen ze er wel klaar voor zijn en dan is het belangrijk om een nieuwe speeddate te overwegen.
Voor de meeste konijnen geldt; hoe eerder een nieuw maatje, hoe beter! Als je konijn 'ziek van verdriet is' moet je zo snel mogelijk op zoek gaan, als je konijn goed blijft eten en zich niet afzondert kun je even de tijd nemen. Over het algemeen is een vervangend maatje binnen drie weken toch echt wel een aanrader.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt. - Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
Konijnen hebben een heel goed geheugen. Ze onthouden waar ze zijn geweest, wat er is gebeurd en je kunt ze daarom ook makkelijk kunstjes leren. Konijnen onthouden waar ze al eerder zijn geweest en nare ervaringen of emoties vergeten ze niet snel.
In principe mag je jouw hond, kat, cavia of konijn begraven in je tuin, maar alleen als de grond ook van jou is. Dat geldt dus voor mensen die in een koophuis wonen. Bij een huurhuis huur je ook de tuin en daar mag het dus niet.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Maar de meest humane en snelle manier om een konijn te doden is met het gebruik van een schietmasker, deze werkt doormiddel van het aanspannen van een sterke veer en schiet met hoge snelheid bij ontgrendeling een pen in de kop van het dier.
In de periode van actief verdriet verklaren velen nooit meer een ander huisdier te zullen nemen. Maar in zeven van de tien gevallen wordt er toch weer een nieuw huisdier aangeschaft. Meestal binnen een jaar nadat het vorige huisdier is overleden.
"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."
Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Ze verschillen in karakter. Een vrouwtje is vaak wat feller dan een mannetje. Over het algemeen gaan een mannetje en een vrouwtje samen het beste. Zorg er dan wel voor dat u één van beide of allebei laat steriliseren of castreren, anders heeft u ineens heel veel konijntjes!
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.