Schoonmaken. Dadels hebben een eetbare schil. Wil je die toch verwijderen? Duw dan voorzichtig aan de steelkant van de vrucht tot hij eruit 'springt'.
Voor het eten van de zoete dadels hoeven ze niet gewassen te worden. Als u de dadels voor een gerecht gebruikt is het verstandig om ze van tevoren te wassen.
Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren. Daardoor smaken ze misschien minder goed, maar ze zijn wel nog steeds eetbaar.
Verse dadels kun je ongeveer twee dagen bewaren als je ze in een luchtdichte verpakking bewaart. Gedroogde dadels zijn wel maandenlang houdbaar, maar worden wel steeds iets minder lekker. Dit zul je ook eerder tegenkomen wanneer je gedroogde dadels in de supermarkt koopt.
Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam. Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.
Dadels eten tijdens het afvallen
Een gedroogde dadel (6 gram) bevat 4,2 gram suiker en 19 kilocalorieën. Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
Vlinders kunnen er in zitten, nachtvlindertjes.Motjes.En dan heb je ook nog een aantal kevertjes die dat doen, met name ook snuitkevertje. De fabriek controleert de dadels steekproefsgewijs op die beestjes.
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
Waar is dat verlossende antwoord?!?! vieze vingers te voorkomen....? Dadels zijn vies!! denk dat het voor de decoratie is.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Verse dadels moeten gaaf zijn en geen natte plekken hebben. Gedroogde dadels horen nog steeds zacht te zijn. Harde exemplaren liggen al te lang.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad.De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart. Vocht kan ervoor zorgen dat dadels snel bederven en als je de dadels niet goed verpakt, kunnen ze juist weer uitdrogen – waardoor ze gewoonweg niet meer lekker zijn.
Giet kokend water over de dadels en laat 10 minuten wellen om ze zacht te laten worden. Klop boter, suiker en vanille-essence tot een licht en luchtig geheel.
De dadel is een steenvrucht. Ze worden in november en december geoogst.