De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
Ze vliegen achter de koningin aan en proberen in de lucht met haar te paren. Als ze daarin slagen, vallen ze als overwinnaars letterlijk dood neer. De koningin paart met soms wel twintig darren en slaat hun spermatozoa op in haar spermatheca, waar ze ze de rest van haar leven bewaart.
Zodra de resterende bijen in de kolonie merken dat er geen koningin meer is, willen ze snel mogelijk een nieuwe koningin.Daarom zetten ze redcellen aan. Dit zijn de laatste eitjes die de koningin heeft achtergelaten net voordat zij vertrok. Deze eitjes krijgen koninginnengelei gevoerd.
Zonder koningin kan een bijenvolk niet voortbestaan. Er moet dus een opvolgster komen. Als de koningin met een zwerm vertrokken is, dan komt de nieuwe koningin uit een zwermcel.
De belangrijkste taak van de koningin is ervoor zorgen dat er voldoende eitjes worden gelegd om de bijenkolonie in stand te houden. Ze kan pas eitjes leggen als ze bevrucht is, hiervoor gaat ze één keer in haar leven op bruidsvlucht.Ze verlaat de bijenkolonie en gaat op zoek naar darren (mannetjesbijen) in de lucht.
Ze kiezen een larfje, voeden die koninginnenbrij en dit wordt de nieuwe koningin. Dit onderzoek toont aan dat werksters, wanneer ze larfjes uitkiezen om een nieuwe koningin te maken, dat die keuze helemaal niet willekeurig is.
Maar lang voor die tijd is zijn concurrentievermogen al sterk afgenomen. Koninginnen en darren vliegen uit op de mooiste momenten van de dag, tussen 12 en 16 uur zonnetijd en bij temperaturen boven de 18°C. De darren zijn vroeger in de lucht en komen later binnen dan de koninginnen.
De levensduur van een dar is erg afhankelijk van de omstandigheden waarin een dar opgroeit en kan variëren van 12 tot 90 dagen.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Koninginnentelers gebruiken genummerde merkplaatjes zodat ze haar herkomst kunnen achterhalen.Je kan je koningin ook merken met een speciale verfstift om koninginnen te merken. Er zijn ook imkers die Tipp ex of nagellak gebruiken. Er is zelfs een internationale kleurcode voor het jaar waarin een koningin geboren is.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Die bijen kunnen nu geadopteerd worden. Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Een koningin kan maximaal zo'n 2000 eitjes per dag leggen. Voor de productie van die eieren heeft ze in haar achterlijf dan ook in verhouding bijzonder grote eierstokken. Eerst zoekt de koningin daartoe een schone cel, en stelt ze daarvan ook de grootte vast. Pas dan stopt ze haar achterlijf in de cel.
Mijten, pesticiden, eenzijdig voedsel en slecht weer leiden tot de sterfte van bijen. Als de trend doorzet, hebben we straks geen appels, aardbeien en koffie meer. Onderzoekers wijzen de varroamijt, voedselgebrek en pesticiden aan als de boosdoeners.
Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast. In de winter hebben bijen allemaal dezelfde taak: het warm houden van de 'tros'.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
De koningin heeft net zoals de werksterbijen ook een angel, maar gebruikt die zelden om de mens aan te vallen. Ze steekt meestal alleen als ze in gevecht raakt met een rivale (andere koningin) in de kolonie. De angel van een koningin heeft geen weerhaken, dit in tegenstelling tot de werksters.
De honing hebben zij zelf in de lente, zomer en het najaar gemaakt uit de nectar die zij uit de bloemen hebben verzameld. In de winter zijn er te weinig bloemen en is het te koud voor de bijen om buiten op zoek te gaan naar voedsel. Gedurende de winter legt de koningin geen eitjes.
De winter is een periode van schaarste. De bijen leggen daarom een flinke voorraad honing en stuifmeel aan, maar niet het hele volk kan hiermee gevoed worden. Daarom worden alle onnodige monden die gevoed moeten worden uit de bijenkast gewerkt. Het gaat dan om de darren.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Dagelijks komen de uilen tussen 22.00 en 22.30 uur uit hun slaapplaats en 's morgens gaan ze tussen 5.00 en 5.30 uur weer naar bed. Wij zijn blij dat ze nog steeds de uilenkast bewonen en houden u graag van eventuele veranderingen via deze weg op de hoogte.
Het langjarig gemiddelde voor de maximale volksterkte schommelt rond 30.000 bijen. Vandaar de conclusie dat een normaal bijenvolk maximaal tussen de 25.000 en 40.000 bewoners bevat.
Koninginnengelei is het voedsel waarmee de bijenkoningin wordt gevoed. Het is een bijzondere voeding in de natuur. Als een werkster-larfje koninginnengelei gevoerd krijgt, in plaats van stuifmeel, wordt dat larfje opeens geen werkster, maar ontwikkelt tot koningin en leeft in plaats van 6 weken, wel tot 5 jaar.
Er leven drie soorten bijen: de werksters (de vrouwtjes), de darren (de mannetjes) en de koningin. De koningin is het middelpunt van de bijenfamilie omdat zij de enige bij is die eitjes kan leggen (en er dus voor zorgt dat er nieuwe bijen komen). Ze legt er duizenden in haar leven!
In onze klimaatzone legt de koningin van onze honingbij haar eitjes ongeveer van februari tot aan de koudeprik. Ze legt dan dagelijks zo'n 300 - 2000 eitjes. Per jaar circa 130.000. In haar heel leven dus zo'n 500.000.