Water kookt sneller wanneer je het deksel op de pan zet.Dat komt doordat de warmte in de pan gevangen blijft, waardoor het water sneller het kookpunt bereikt.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht.
Ook groente en fruit (stoofpeertjes) kun je stoven. Voor stoven is een braadpan met een dikke bodem die de warmte goed verdeelt het meest geschikt. Stoven kan op het fornuis of in de oven.
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.
Je kunt heerlijk stoofvlees maken in een traditionele stoofpan zoals een Bourgogne of Fortalit braadpan of een Dutch Oven. Maar het is ook de moeite waard om eens een snelkookpan te gebruiken om vlees in te stoven.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Het gietijzeren materiaal kan goed warmte vasthouden en geleiden. Dat zorgt ervoor dat gietijzeren koekenpannen erg geschikt zijn voor langdurig bakken en braden. Daarnaast kan gietijzer goed tegen hoge verhitting, waardoor je op hoge temperaturen kan bakken zonder dat de pan of anti-aanbaklaag hier kapot van gaat.
SAUTEERPAN. Ooit gehoord van een sauteerpan? Deze pan wordt ook wel een hapjespan genoemd en lijkt op een koekenpan, maar heeft een wat hogere rand. Deze pan is perfect voor het bereiden van dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, stoofvlees en andere gerechten die lang moeten sudderen.
De ovale braadpan van Le Creuset is vervaardigd van geëmailleerd gietijzer en is een essentiële pan voor in de keuken. De vorm van de braadpan zorgt voor optimale warmteverdeling en is daardoor perfect voor het koken van stoofschotels.
Onder deksel zullen voedingsmiddelen eerder koken of stomen: een krokant, bruin korstje krijg je alleen als je iets zonder deksel bakt. Als je iets onder deksel kookt, moet je alert zijn op overkoken. Wat helpt, is het deksel een beetje schuin zetten. Groene groenten kook je best niet langer dan 5 minuten onder deksel.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
Dat kan bijvoorbeeld koken, braden, bakken of het bereiden van sauzen zijn. Deze indeling is niet geheel waterdicht – in een braadpan kun je ook koken en in een hapjespan kun je ook saus bereiden.
Een kleine stoofpan heeft afmetingen van ongeveer 0 tot 20 cm (doorsnede van de pan). Een grote braadpan ongeveer tussen de 30 en 40 cm. En dan heb je uiteraard nog de tussenmaten, zo tussen de 20 en 30 cm doorsnede. Voor een gezin met vier personen kun je meestal gerust de middelste “gewone” maat aanhouden.
Een hapjespan wordt ook wel sauteerpan of sauteuse genoemd. Hapjespannen lijken veel op koekenpannen, maar hebben een hogere rand. Waardoor ze beter geschikt zijn voor kleine roerbakgerechten, dikke stukken vlees en pastasauzen.
Een product zoals vlees, vis, gevogelte of groenten eerst aanbraden en met een kwart vocht (naar smaak bv bouillon, bier,wijn etc) onder het kookpunt met een deksel op de pan garen. Dat is braiseren.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Een gietijzeren pan is poreus (doorlaatbaar door poriën) en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke anti-kleeflaag. De olie gaat in de poriën van de pan zitten en zich versmelt met de pan. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Door veelvuldig gebruik zal je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt. Ook bij deze pan moet je na elk gebruik de pan goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie. Zo gaat de pan levenslang mee.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Geen plas olie in de pan, maar invetten met een prop keukenpapier met olie. Zet daarna de pan op het vuur, gas hoog, en wacht tot het begint te roken (afzuigkap, dank u wel!). Dan weet je dat het inbranden goed gaat. Dit ga je een keer of vijf herhalen, misschien wel tien keer, tot je pan helemaal goed is ingebrand.