De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
De apostrof wordt gebruikt bij de meervouds-s van woorden die eindigen op a, e, i, o, u of y, voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens. (De e moet klinken als /ee/.) opa's, azalea's, ave's, ski's, auto's, accu's, baby's. Op grond van deze regel krijgen de volgende woorden dus geen apostrof.
Als het grondwoord eindigt op een s die niet hoorbaar is, gebruiken we een apostrof. Als het grondwoord eindigt op een z of x die niet uitgesproken wordt, spellen we een bezits-s. Als het grondwoord eindigt op de Engelse sisklank th, schrijven we een bezits-s.
De correcte spelling is A4'tje, met een apostrof.
A4'tje is een afleiding: het achtervoegsel -tje wordt in dit geval gebruikt om van A4 een verkleinwoord af te leiden. In afleidingen waarin het grondwoord een combinatie van cijfers en letters is, komt er een apostrof.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
Wat is de juiste spelling van 'een klein diner': dinertje of dineetje? Dinertje is juist. Achter diner komt 'gewoon' het achtervoegsel -tje.
Jan z'n fiets en Emma d'r fiets zijn zeker niet 'fout': het zijn grammaticaal juiste constructies. De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997) geeft onder andere de voorbeelden: 'Ik heb Jan z'n fiets verkocht' en 'Mieke d'r tas ligt op de stoel. ' Deze vormen zijn wel informeel.
De officiële regel is dat de bezits-s aan een naam vast geschreven wordt: Piets fiets.
Juist is: 's Avonds werkt John in een café. Als de zin met een apostrof begint, krijgt het eerstvolgende volledige woord in de zin de hoofdletter.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
andere dagdelen: 's nachts, 's morgens, 's ochtends, 's middags, 's voormiddags, 's namiddags; weekdagen (en delen daarvan): 's maandags, 's woensdagsmiddags; enkele seizoenen: 's zomers, 's winters; een aantal speciale gevallen: 's anderendaags, 's werelds, 's mans, in 's hemelsnaam.
Eieren is een vrij uitzonderlijke vorm, omdat het al zo'n oud woord is. Verreweg de meeste Nederlandse woorden hebben een meervoud op -s of -en. Woorden met een meervoud op -eren, zoals eieren, kinderen, runderen en lammeren, zijn allemaal oude woorden.
loempia's (meerv.)
[1] Mango's.
lunches (meerv.) een maaltijd rond de middag.
Het is 'het etentje', want etentje is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat etentje'.
Het meervoud maak je door achter het grondwoord souvenir de meervoudsuitgang -s te zetten: souvenirs. Tot 2006 schreven we het verkleinwoord als souveniertje. Maar als je souvenirtje aan het eind van de zin afkortte, dan werd het weer souvenir/tje.
Verkleinwoorden op -y schrijven we met een apostrof als de y op een medeklinker volgt. Zo niet, dan plakken we het achtervoegsel er gewoon aan: cowboytje.
satés (meerv.) Verbuigingen: sateetje (meerv.)
tiramisu'tje - WikiWoordenboek.