Het kan voor een toekomstige werkgever prettig zijn om van iemand anders te horen dan van jouzelf wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld van een ex-werkgever, een vorige leidinggevende of een oud-collega. Deze persoon noemen we ook wel de referaat.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Het schrijven van referenties en testimonials voor sollicitaties en cv's is niet alleen voorbehouden aan werkgevers. In feite kan iedereen voor elkaar een referentie schrijven. Maar het beste is natuurlijk een referentie te geven of te krijgen voor/van iemand die je in een werkrelatie kent.
Hoe vermeld je referenties? Als je referenties doorgeeft aan je potentiële werkgever, doe dat dan altijd met vermelding van het bedrijf of organisatie waarbij ze werken, hun functie en contactgegevens die up-to-date zijn. Als er al in de vacaturetekst om referenties wordt gevraagd, dan neem je ze in je cv op.
Referentie betekent letterlijk verwijzing. Met referentie wordt vaak een verwijzing bedoeld naar een bron die meer informatie kan verschaffen over een bepaalde situatie of bewering. Een referentie dient dan als bewijs van die situatie of bewering.
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Details die je moet vermelden over je referenties zijn de naam, functie, bedrijfsadres, telefoonnummer en e-mail. Hetzelfde is van toepassing op de sollicitatiebrief. Het is niet gebruikelijk om referenties toe te voegen zonder dat de werkgever hierom vraagt in de vacature.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Een referentie is iemand die iets kan zeggen over jouw functioneren, karakter en vaardigheden bij een ex-werkgever. Een potentiële werkgever kan hiernaar informeren om een betere indruk te krijgen hoe jij werkt en wat voor persoon jij bent.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Er kan gevraagd worden om een referentiebrief, ook wel een schriftelijke referentie genoemd. Dit betekent dat de contactpersoon van jouw oude werkgever of onderwijsinstelling een brief over je schrijft.
Je kunt zorgvuldig zijn in de zin van accuraat, nauwkeurig en precies. Je hebt oog voor details, je gaat minutieus en nauwgezet te werk. Je kunt zorgvuldig zijn in je afwegingen. Dat betekent dat je niet 'maar zo' of 'zomaar' iets zegt.
Waarom zijn referenties belangrijk? Referenties zijn van groot belang. Zowel voor jezelf als voor je nieuwe werkgever. Jij vergroot daarmee je kans op de baan die je wilt en jouw nieuwe werkgever krijgt waardevolle informatie over jouw functioneren.
De ideale plaats om jouw referenties te noemen is in de motivatiebrief. Je kan hier ook vermelden waar je ze van kent en wat jullie samenwerking was. Overigens moet je weten dat niet elke werkgever een referentiebrief belangrijk vindt. Laat staan dat ze er waarde aan hechten.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen? ,,Mijn eerste vraag is altijd: om wat voor gebruik van WhatsApp gaat het?” zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. ,,Gaat het om een zakelijk WhatsApp-account waarop je met klanten praat, dan mag de baas daar gewoon in kijken. Dat is geen privacyprobleem.”
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Verwijs naar iemand die jullie beide kennen en zeg dat degene u heeft aangeraden om te solliciteren; Schrijf wat uw gevoel was toen u de vacature zag; Val direct met de deur in huis en vertel in een korte krachtige zin waarom uw ervaring past bij de functie; Verwijs naar actualiteit.