Alle mensapen hebben grote, met lucht gevulde zakken die aan het spraakkanaal vastzitten: keelzakken. Die grote keelzakken zorgen ervoor dat mensapen laag, luid en indrukwekkend kunnen klinken. Het halve bolletje aan het tongbot zorgt ervoor dat de verbinding tussen het spraakkanaal en de keelzak open blijft.
Mensen luisterden goed naar vogels, en ook naar dieren die op heel andere wijze communiceren. Op basis daarvan maakten ze 50.000 tot 80.000 jaar geleden een unieke mix, met zowel een grote woordenschat als een scala aan mogelijke emoties. Vogels kunnen ingewikkelde melodieën zingen, leggen de wetenschappers uit.
Wetenschappers zijn er vrijwel zeker van dat die menselijke eigenschap zich veel later ontwikkelde. Hoogstwaarschijnlijk is wel dat de oermens communiceerde met stemgeluiden, net zoals andere primaten, alleen dan óók met de hoge tonen die een uiteindelijke ontwikkeling van taal mogelijk hebben gemaakt.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Alle mensapen hebben grote, met lucht gevulde zakken die aan het spraakkanaal vastzitten: keelzakken. Die grote keelzakken zorgen ervoor dat mensapen laag, luid en indrukwekkend kunnen klinken. Het halve bolletje aan het tongbot zorgt ervoor dat de verbinding tussen het spraakkanaal en de keelzak open blijft.
In de Oudheid was Egypte een van de meest ontwikkelde culturen. Hiërogliefen is de geschreven oudste taal ter wereld.
Voor de duidelijkheid. Adam en Eva hebben nooit bestaan. Er is niet 1 setje mensen geweest die de beschaving (als je het zo kunt noemen) op aarde heeft voortgebracht. De taal die de schrijvers van de verhalen voor ogen hadden, zullen de taal zijn geweest die ze zelf spraken (Waarschijnlijk Aramees).
Op welk punt in de evolutie taal is ontstaan, is moeilijk te achterhalen. Schattingen lopen uiteen van 50.000 tot twee miljoen jaar geleden. Tegenwoordig denken veel onderzoekers dat ook de neanderthalers al konden spreken. Het ligt misschien voor de hand om te denken dat alle talen uit één oertaal zijn ontstaan.
Het Baskisch wordt echter als de oudste taal van Europa beschouwd, hoewel het eerste schriftelijke bewijs ervan uit de 15e eeuw stamt. Tegenwoordig wordt deze taal nog steeds in Zuidwest-Frankrijk en Noord-Spanje gesproken.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
De gemiddelde levensverwachting in de steentijd was rond dertig jaar, om maar wat te noemen. En zelfs nu staat China met een gemiddelde van 73 jaar nog steeds slechts op de tachtigste plaats in de lijst van landen waar mensen het oudst worden – net boven Nicaragua en Colombia.
In de prehistorie gingen mensen schrikbarend vroeg dood. Tot ongeveer 30.000 jaar terug. Toen werd vermoedelijk een deel van de mensheid vijftig jaar oud en was er zelfs een groep die de tachtig of negentig haalde.
De vondst van het tongbeen
Dat ze lange tijd werden gezien als stille wezens, kwam omdat Neanderthalers een heel kleine keelholte hebben. Te klein om klanken mee te produceren. Totdat er in 1989 een tongbeen van een Neanderthaler werd gevonden in de grot Kebara in Israël, waarmee de oermens in een klap een stem kreeg.
Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van verschillende talen. Mensen bedenken bijvoorbeeld woorden om nieuwe zaken mee te beschrijven. Een Chinees doet dat met andere klanken en woordvormregels dan een Belg. Ook lenen volkeren driftig woorden bij elkaar, maar verbasteren die door uitspraak of betekenisverlies.
Esperanto is een bedachte taal die in 1887 gemaakt werd zodat mensen uit alle landen met elkaar konden praten. Een internationale taal dus. Esperanto heeft een eenvoudige grammatica, zodat mensen het makkelijk kunnen leren. De klanken zijn een mengelmoes van Europese talen.
Minstens 24 miljoen, concluderen onderzoekers van de Taalunie, het Meertens Instituut en de Universiteit van Gent in een 266 pagina's tellend rapport. Onze taal wordt dan ook bij lange na niet met uitsterven bedreigd.
De aanleg voor taal is aangeboren, maar een kind leert niet vanzelf praten. Ouders zijn hierbij heel belangrijk. Maak daarom veel contact met je baby en reageer als je kind contact met jou wil. Ook al praat je kind nog niet terug, je kunt toch al een gesprekje voeren: vertel bijvoorbeeld wat je aan het doen bent.
Meertalig. Kortom, we weten niet zeker welke talen Jezus sprak en in welke mate hij ze beheerste. Maar dat Aramees zijn moedertaal was en dat dat de taal was die hij gebruikte in zijn toespraken in Galilea is vrijwel zeker. Daarnaast kon hij Hebreeuws zeker begrijpen en misschien ook spreken.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”
Kaïn en Abel waren twee zoons van Adam en Eva.
Vreemdste taal ter wereld wordt door een paar duizend mensen in Mexico gesproken. De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Zie Esperanto (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Esperanto. Esperanto is een kunstmatig gecreëerde internationale taal. De taal is ontworpen door Lejzer Zamenhof, een Joodse oogarts afkomstig uit het Poolse gedeelte van het Keizerrijk Rusland.