Wat is het? Frozen seasoned masago wasabi zijn viseitjes (Lodde), gekruid met onder andere sojasaus, mirin en wasabi smaak. Het heeft een zoutige en vissige smaak met een knapperige bite. Masago is onmisbaar in de Japanse keuken.
We hebben groene, oranje en rode Masago. De kleur wordt op een natuurlijke wijze toegevoegd, met bijvoorbeeld biet of caroteen. De groene Masago 'ruikt' naar wasabi, toch smaken alle kleuren eigenlijk bijna hetzelfde, de één smaakt misschien iets zuurder of zouter dan de ander.
Bij de toko zien we vaak potjes Tobiko: eitjes van de Japanse vliegende vis. Ook wel de 'kaviaar van de armen' genoemd. Deze eitjes worden vaak groen of rood gekleurd en zijn superklein; veel kleiner dan zalmeitjes. Dit zijn dan ook vaak de pareltjes die je op sushi ziet.
Omschrijving. Masago (oranje) wordt internationaal ook wel capelin caviar genoemd. Masago is een Japanse benaming voor de kuit die origineel afkomstig is van de smelt. Smelt is familie van de zandspiering en komt voor in de wateren van de Oostzee en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.
De smaak van de eitjes is licht zilt en fris. Tobiko is een populaire viskuit en wordt voor de consument kunstmatig op kleur gebracht en is verkrijgbaar in de kleuren rood, zwart, oranje, geel en groen. Er is enig smaakverschil te constateren. De rode tobiko heeft een lichte chileense peper accent.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Er bestaan ruim veertig soorten vliegende vissen. Sommige van de dieren hebben vier vinnen, anderen slechts twee. De dieren zijn in staat om grote sprongen uit het water te maken, waarbij ze soms wel 45 seconden door de lucht te vliegen en afstanden van ruim 500 meter overbruggen.
Tobiko is de goedkoopste variant viseitjes en wordt ook wel 'kaviaar voor de armen' genoemd. Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Een California roll is een sushi rol welke inside-out gerold is. Dat betekent dat de rijst aan de buitenkant zit. Vaak is deze gevuld met bijvoorbeeld surimi krab, komkommer en avocado. De combinatie vis met komkommer en avocado heet in Nederland in de volksmond een California roll.
Oh leuk weetje; temari betekent handbal in het Japans. Dit zijn kleurrijke ballen waarmee vroeger gespeeld werd maar anno 2021 vaker als decoratie in huis wordt tentoongesteld. Deze sushibolletjes zijn vernoemd naar deze fraaie ballen.
Sushi wordt meestal gemaakt van de volgende ingrediënten ebi (garnaal), daikon (radijs), kani (krab), surimi (imitatiekrab), sake (zalm), unagi (paling), tako (octopus), masago of rogen (kuit/viseitjes), ninjin (wortel), tamago-yaki (zoete omelet), kappa (komkommer), kampyo (pompoen), saba(makreel), tekka of maguro ( ...
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar). De steur leeft van nature in de Kaspische regio.
Kaviaar verwijst enkel naar de onbevruchte eitjes van de steur. Wel zijn er alternatieven, hoewel die eigenlijk geen kaviaar genoemd mogen worden. De alternatieven komen onder andere van forel, de snotolf (ook wel, toepasselijk, lompvis genaamd) of Alaskaanse zalm.
De Tobiko viseitjes zijn bij House of Caviar Shop verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Selecteer uw gewenste kleur alvorens u besteld.
Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meldt Daily Mail. De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur.
Zodra je de kaviaar in je parelmoeren lepel hebt opgeschept, strijk je een beetje kaviaar op de rug van je hand, tussen uw duim en wijsvinger. Zo kan de kaviaar afkoelen bij contact met je lichaamstemperatuur, zodat het zijn aroma's verder ontwikkelt.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
Zalmeitjes zijn een visproduct van de zalm of de zalmforel. Zalmeitjes worden vaak gegeten als goedkoper alternatief voor de echte kaviaar (eitjes van de steur). De steur wordt steeds zeldzamer, en echte kaviaar is beslist niet goedkoop. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
Soms ben je er op tijd bij, maar andere keren is het helaas te laat. Waarom springen vissen uit het aquarium? Een vis heeft het natuurlijke instinct om op zoek te gaan naar een betere leefomgeving als deze stres ondervindt en dat doet de vis door te springen in de hoop in beter water terecht te komen.
De vliegende vis wordt ook gezien als lekkernij in vooral Australië, Zuidoost-Azië en Brazilië. Hij wordt daar vers, gedroogd of gezouten verkocht en vervolgens gebakken of gestoofd. Een nadeel is dat vliegende vissen wel veel graatjes bevatten. Per jaar wordt er ongeveer 60 000 ton vliegende vis gevangen in de wereld.