Fietsen is gezond voor iedereen. Voor ouderen is bewegen veelal uitdagender dan voor mensen van jonge leeftijd. De elektrische fiets maakt de drempel om in beweging te komen een stuk lager, met alle gezondheidsvoordelen van dien. Natuurlijk is fietsen zonder motor het gezondst.
Elke dag fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een manier van leven! Dus, ben je klaar om te gaan? Fietsen is uitstekend voor je gezondheid. Je hoeft je lichaamsgewicht niet te dragen en je traint je gewrichten.
Bewegen aan matige intensiteit: minstens 150 tot 300 minuten per week. Dat kan je mooi spreiden over de 7 dagen. Bijvoorbeeld: minimum 5 dagen per week 30 minuten zwemmen, elektrisch fietsen, rijden in je rolstoel of wandelen aan een goed tempo. Bewegen aan hoge intensiteit: minstens 75 tot 150 minuten per week.
Fietsen helpt ziektes voorkomen
Fietsen is goed voor uw immuunsysteem. Door beweging, gaat uw bloed beter stromen en worden diverse afvalstoffen afgevoerd uit uw lichaam. Ook zal uw lichaam sterker worden en beter weerbaar zijn tegen allerlei ziekten en aandoeningen.
Bewegen is goed voor je. Aangeraden wordt om minimaal een half uur per dag te bewegen. Vaak komen mensen hier wel aan in verband met de gewone dagelijkse bezigheden.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Door dagelijks 30 minuten te fietsen, versterk je je spieren.Ook zorg je dat je bloed flink door blijft stromen in je lichaam. Dat is goed voor je hart en bloedvaten. Voor je hart betekent regelmatig bewegen dat het groter en sterker wordt.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kan je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Beweeg minstens 150 minuten per week op matig intensieve inspanning. Bijvoorbeeld wandelen en fietsen en verspreidt het over verschillende dagen. Langer, vaker of intensiever bewegen geeft extra voordeel voor de gezondheid.
Veel takken van sport (of bewegen) zijn populair bij ouderen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen.Ook tafeltennis, golf, schaatsen, bowls en volleybal zijn geschikt voor 65-plussers. Ook is er een groot aanbod gymnastiek- en danslessen. Vaak is het mogelijk om dit overdag te beoefenen.
Ouder worden is een natuurlijk proces. Het bindweefsel wordt minder elastisch en het spierherstel verloopt minder snel. Je lichaam wordt zo kwetsbaarder. Plotselinge overbelasting, spierspanning of een verkeerde beweging kunnen zorgen voor klachten in spieren en gewrichten.
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen.
Hier doet de fiets zijn intrede: door de gelijkmatige beweging van het fietsen verbeter je je uithoudingsvermogen en versterk je je spieren.Dit kan je rug enorm helpen. Een goede fietspositie ontlast je ruggenwervels, terwijl de ritmische trapbeweging je benen en core versterkt.
Een afstand van 7,5 kilometer is prima op de fiets te doen, met een e-bike is een afstand tot 15 kilometer reëel.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Volwassenen en ouderen Lees verder
Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Niet alleen je lijf wordt gezond van fietsen, ook je brein blijft in conditie. Doordat je bloed sneller gaat stromen, wordt er ook meer zuurstof richting je brein gestuurd, waardoor je hersenen zich beter kunnen ontwikkelen.
Per 100 wattuur kun je gemiddeld 12-25 km met trapondersteuning fietsen. Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer fietsen. Met een grotere 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 125 km.