Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Niet onder de oksels optillen
Als je je baby onder de oksels oppakt, bungelen zijn lijf en benen in de lucht. Dat voelt voor je kind alsof het in een achtbaan zit. Je baby heeft geen idee wat er gaat gebeuren. Misschien verstijft hij wel van schrik.
Een baby heeft daarbij ook geen ander communicatie middel, en huilen is de enige manier waarop ze gehoort worden.Daarom kun je ze dus niet verwennen met jouw nabijheid of aandacht.
Laat uw kindje minstens drie keer per dag even op de buik spelen. In de eerste weken beginnen met een paar minuten en geleidelijk opbouwen naar een uur per dag op de leeftijd van drie maanden. Zorg dat de armpjes naar voren gericht zijn, dan kan hij beter het hoofd optillen en naar beide kanten kijken.
Onderzoek wijst uit dat je baby's niet kan verwennen tot ze zes maanden oud zijn, dat wil zeggen dat baby's tot die leeftijd nog geen verbanden kunnen leggen (mama pakt me als ik huil).
De nekspieren van pasgeboren baby's moeten zich nog ontwikkelen. Als je baby net geboren is, kan hij zijn hoofd nog niet zelfstandig optillen. Daarom is het belangrijk om het hoofd van je baby in het begin goed te ondersteunen.
Hoe lang mag een baby in een draagzak? Je mag je baby net zo lang dragen als jullie dat fijn vinden. Zorg er wel altijd voor dat je baby op de juiste manier in de draagdoek zit. Controleer of hij genoeg frisse lucht krijgt en hij het niet te warm of te koud heeft.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
Maar een baby heeft negen maanden in de meest warme en veilige omgeving vertoeft, namelijk de baarmoeder. Het klinkt niet logisch dat ze na de geboorte plots alles zelfstandig moeten kunnen doen. Vandaar dat we de wetenschappelijke onderzoeken omtrent huidcontact en co-regulatie zo dankbaar moeten zijn.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Volle blik Het echte aankijken betekent; uw baby wil contact maken en krijgen. Een oogknip Betekent meestal een groet of herkenning van iets. Naar iets in de omgeving kijken Uw baby wil uw aandacht vestigen op iets en vraagt of u mee wilt kijken.
Pasgeboren baby's communiceren al, maar nog zonder taal te gebruiken. Dit doen ze vooral door te huilen of zich te ontspannen. Baby's ontspannen namelijk als ze tevreden zijn en zich veilig voelen, en gaan huilen als ze pijn of honger hebben of moe of bang zijn.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
Iedereen kan basisbevestigend tillen en dragen; je moet alleen weten hoe je het doet. Het belangrijkste bij basisbevestigend dragen is dat je het kind optilt en draagt vanuit de basis. Het kind ondersteun je daarbij altijd onder de billen en je tilt of draagt het kind in principe nooit onder de oksels.
Zorg ervoor dat de armpjes van de baby zich voor zijn of haar borst bevinden. Leg de baby op zijn buik over je onderarm waarbij het hoofdje van de baby steunt in de holte van je elleboog.Houd met je hand het bovenbeen van de baby vast.Laat de armen naar beneden afhangen.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama's gezicht prima zien. Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen.
Hij wil voelen dat je onvoorwaardelijk van hem houdt en er altijd voor hem zult zijn, om wie hij is en niet om wat hij kan of doet. Bij pasgeboren baby's is dit 'voelen' nog vrij simpel. Als hij maar lichaamscontact heeft – liefst buik tegen buik – en jouw warme stem hoort, dan is het al vrij snel goed.
Hier zie je wanneer de gemiddelde baby begint met omrollen: Rug naar zij: gemiddeld tussen de 4 en 5,5 maand. Buik naar rug: gemiddeld tussen de 4 en 5 maanden. Rug naar buik: gemiddeld tussen de 5,5 en 7,5 maand.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Jouw kindje heeft tot nu toe geleerd dat ze in jouw aanwezigheid in slaap valt. Ze heeft nog niet geleerd hoe ze zichzelf in slaap kan krijgen. Daarnaast beschikken baby's ook niet over de mogelijkheid om hun eigen emoties te reguleren en daar hebben ze jouw hulp als ouder nog bij nodig."
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Draag je je kindje in slaap? Doe je kindje dan voordat hij overstuur raakt, omdat hij niet in slaap kan vallen, in de draagzak of draagdoek zodat je dit ontspannen kunt doen. Gebruik een slaapknuffeltje met rustgevende geluidjes.