Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
In deze categorie vallen bieren die donker van kleur zijn en een zwaardere bittere smaak hebben. Deze bieren hebben vaak een hoog alcoholpercentage (tussen de 7% - 11%). In deze categorie vallen: Quadruppel, Stout en Abdijbier.
WAT IS DUBBEL BIER? Dubbel bier is een biersoort waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter.
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Hij geloofde immers dat Leffe door monniken werd gebrouwen in een Belgische abdij, maar het bier komt in werkelijkheid uit een fabriek waar ook Stella Artois wordt gebrouwen.
Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen herfst- en lentebok. De eerste is een donker bier en beschikbaar van oktober tot en met februari. Het tweede is een licht amberkleurig bier en wordt gedronken in het voorjaar, zo ongeveer vanaf de vastentijd.
Vlaams Oud Bruin is heel ander bier
Brouwers van het traditionele Vlaams Oud Bruin zijn bijvoorbeeld Liefmans en Rodenbach.
Vroeger werd dit zeer voedzame bier aanbevolen aan onder meer zogende vrouwen. Dit Oud Bruin kreeg niet de tijd goed uit te vergisten. De gistcellen hebben dus onvoldoende tijd de suikers om te zetten in koolzuur en alcohol. Gevolg is veel restsuiker, dus een zoete smaak en een laag alcoholpercentage.
dubbel bier: Je zou misschien denken dat tripel, het zwaardere broertje van dubbel bier, ook donkerder zou zijn. Maar van deze donkere varianten zijn er nog maar weinig. Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat.
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier.
Het eesten (= verwijderen van de kiemen van de gerst) en drogen gebeurt bij een lagere temperatuur bij een bleek gerstemout dan bij een donker gerstemout. Door de hogere temperatuur treedt er een soort karamelisatie op die de donkere kleur geeft.
Maar wat kenmerkt de stijl? Hier zijn geen regels voor, in principe kan alles, maar in de praktijk brouwen de trappisten traditionele bovengistende bieren met een vrij hoog alcoholpercentage, boven de 5%. Vaak is er een bruin bier en een blond bier, aangeduid als „dubbel” en „tripel”.
Stout bier is een van de donkerste biersoorten die wordt gebrouwen. De kleur kan donkerbruin tot zelfs schijnbaar zwart zijn. Pikzwart is echter geen kleur die bij bier voorkomt: het is eigenlijk heel diep donkerrood. De biersoort wordt gemaakt met hoge gisting.
Heel bekend is de 'Berliner Weisse' die in Duitsland veel verkrijgbaar is en vooral door vrouwen besteld wordt. Dit is een glas witbier waar een scheut frambozen- limonadesiroop in geschonken wordt.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
IPA bier & eten
IPA bier is door de grote hoeveelheid hop een bitter bier. Niet gevreesd, de hop zorgt ook voor een fruitige en tropische smaak. IPA bier drinkt lekker weg bij: Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
Donker bier of Brown Ale komt van oorsprong inderdaad uit het regenachtige Engeland. Maar er zijn nog meer landen die een heerlijk donker biertje binnen brouwen.
Wanneer we kijken naar de bekende herfstbock bieren zijn dit Texels Bock, Grolsch Herfstbock, Bavaria Herfstbok, Brand Dubbelbock en Hertog Jan Bockbier. En deze bieren kennen natuurlijk ook een lente variant. Zo heb je onder andere de keuze uit Bavaria Lentebok, Jopen Lentebier, Texels Springtij en Gulpener LenteBock.
Bokbier is zwaarder dan normaal bier en heeft een volle smaak die vaak wordt beschreven als kruidig, nootachtig en licht zoet.
Alcoholische dranken zoals Leffe Bruin zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Leffe Bruin kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Dankzij zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5 %), zijn enorme schuimkraag, fijne pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel zich duidelijk van andere Belgische bieren.
Wist je dat we ongeveer 1 500 biermerken hebben, en meer dan 700 verschillende smaakprofielen? Van pils en trappist tot Vlaamse roodbruine bieren en geuze: onze Belgische bieren vind je in alle kleuren, smaken en alcoholpercentages.