Straffen voor 112-misbruikDe politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Bij acute dreiging of gevaar bel je 112. In andere gevallen 0900-8844. Als geluidsoverlast overgaat in dreiging met geweld. Als er sprake is van een strafbaar feit, kun je de politie bellen.
Anoniem de meldkamer bellen is bijna onmogelijk, ook al heb jij als beller je nummer afgeschermd, dan kan de meldkamer zien wat je nummer is. “Dat is voor de veiligheid. Mocht de verbinding verbroken worden, dan kunnen we je altijd terugbellen.”
De dader die 112 voor niks heeft gebeld, mag opdraaien voor de kosten die de politie, de brandweer of de ambulancezorg maakt. Bij misbruik van 112 hebben we alle gegevens van het telefoongesprek en kunnen we er makkelijk achterkomen wie de beller was.
Wanneer u 112 belt, geef dan door:wat er aan de hand is;waar er hulp nodig is;welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Hulpdiensten zien automatisch je locatie wanneer je 112-noodnummer belt. Wie 112 belt heeft dringend hulp nodig. Wanneer elke seconde telt is het belangrijk dat de ambulance, brandweer of politie snel ter plaatse is.
Doorgeven waar en welke hulp nodig is
welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.
Overlast van dieren (blaffende honden e.d.) via 0900-8844; (Overlast van) zwerfkatten: mail de Dierenbescherming; Vermiste/gevonden huisdieren: lokale dierenambulance.
In Nederland is er geen wet die bepaalt wanneer je wél en niet mag klussen. De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
In het weekend is dit vanaf 10.00 uur, op zaterdag tot 20.00 uur en op zondag tot 16.00 uur. Ook hanteren bijna alle gemeenten een verbod om geluidsoverlast te veroorzaken voor buren en andere omwonenden.
112 wordt gemiddeld 4500 keer per dag gebeld.
Heb je dringend zowel medische als politionele hulp nodig? Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit.
Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.
Grote hoeveelheid informatie. Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Met de 112NL app kun je 112 gewoon bellen, maar de app stuurt ook extra gegevens naar de meldkamer. Hierdoor kan de meldkamer sneller en beter helpen. Zo kun je in de app aangeven welke hulpdienst je wilt spreken en of je niet goed kunt spreken of horen.
Via het alarmnummer (112) en het landelijk telefoonnummer van de politie (0900-8844) komen bij de meldkamer 24 uur per dag alle telefoontjes binnen. De meldkamermedewerkers beoordelen de meldingen op belangrijkheid.
Jazeker, als je in Amerika op jouw Europese telefoon 112 belt, wordt je doorgeleid naar de 911 centrale. Voor Amerikanen in Nederland (Europa) is het net andersom.
Je kunt de app Persoonlijke veiligheid gebruiken om je noodinformatie op te slaan en te delen. In bepaalde landen en regio's en bij bepaalde providers kan je telefoon ook automatisch contact opnemen met hulpdiensten.
Een noodoproep heeft een totaal andere status (hoogste prioriteit) binnen een GSM (of UMTS) netwerk. De operator zet deze oproep zelf door naar het landelijke noodnummer. Dus een Amerikaan die in Nederland 911 probeert te bellen komt gewoon middels een noodoproep bij 112 uit.
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
Wanneer je belt via 'SOS-noodmelding', belt de iPhone automatisch het lokale alarmnummer en worden je locatiegegevens gedeeld met de hulpdiensten1. In sommige landen en regio's moet je mogelijk de gewenste hulpdienst kiezen.