Wil je de lichtbron vanuit twee posities kunnen in- of uitschakelen? Dan heb je een wisselschakeling nodig. Deze bestaat uit twee wisselschakelaars die aan elkaar zijn gekoppeld. Als je de lichtbron vanuit drie plaatsen wilt bedienen, dan spreken we van een hotelschakeling of een kruisschakeling.
Hoe onderscheid een kruisschakelaar zich? Je kunt een kruisschakelaar herkennen aan het feit dat hij vier aansluitpunten heeft voor zwarte schakeldraden. Deze aansluitingen zijn gemarkeerd met L1, L2, L3 en L4.
Kruisschakelaar. Een kruisschakelaar is ideaal als je een ruimte hebt met meerdere ingangen. Als je bijvoorbeeld de ruimte van drie kanten kunt betreden, wil je bij elke deur graag een schakelaar hebben. Dan heb je twee wisselschakelaars en één kruisschakelaar nodig om je lamp in het midden van de kamer aan te zetten.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is voornamelijk het aantal lampen dat je ermee kunt bedienen. Een wisselschakelaar bestaat uit één knop waarmee je één lamp bedient. Een serieschakelaar heeft het dubbele aantal. Ook kan je met een wisselschakelaar een wisselschakeling maken.
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop, terwijl een wisselschakelaar drie aansluitklemmen en één schakelknop heeft. Om je wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar aan te sluiten, gebruik je daarom slechts twee aansluitklemmen in plaats van drie.
Het enige verschil is dat je deze lichtschakelaar bedient met een trekkoord. Hiermee kan je op een leuke, speelse wijze een lichtpunt aan- en uitzetten. Omdat hij de functie van een wisselschakelaar heeft, kan je hem ook in een wisselschakeling of kruisschakeling gebruiken.
Een wisselschakelaar enkelpolig aansluiten doe je op de bruine draad (fasedraad) en de zwarte draad (schakeldraad). Deze twee stroomdraden moeten uit de inbouwdoos komen op de plek waar je de wisselschakelaar aansluit.
Hoe werkt een wisselschakeling? Bij een wisselschakeling onderbreekt of verbindt één van de twee wisselschakelaars de stroom tussen de fasedraad en de schakeldraad die naar de lamp leidt.
Wisselschakelaar. Wil u 1 lichtpunt bedienen vanaf 2 verschillende plaatsen? Hiervoor kunt u gebruik maken van een wisselschakeling. Dit wordt ook wel een hotelschakeling genoemd, deze worden vaak toegepast in bijvoorbeeld een gang of op een overloop.
Een wisselschakelaar is een schakelaar met drie contacten, namelijk één moedercontact (COM, van het Engelse common = gemeenschappelijk) en twee wisselcontacten (L1 en L2). Afhankelijk van de stand van de schakelaar is COM met L1 ofwel met L2 verbonden.
Welke kleur draden voor een kruisschakeling
Doorgaans worden er slechts twee kleuren draad gebruikt. En zo ook voor een kruisschakeling. Daarvoor heb je een bruine draad en een zwarte draad nodig. De bruine draad is de fasedraad.
Een kruisschakelaar verbindt u aan (minstens) twee wisselschakelaars, zodat u met drie (of meer) schakelaars de één lamp op drie of meer plaatsen kunt bedienen.
Bij een schakelaar wordt er op het 'P' contact de bruine draad aangesloten, vaak is deze schroef of drukpin met de kleur rood aan gegeven (zie foto hier onder). Op de andere contact(en) wordt er een zwarte draad aangesloten (vaak is dit contact ook zwart gemaakt.)
De codes zijn: enkelpolige schakelaar code 1, dubbelpolige schakelaar code 2, serieschakelaar code 5, wisselschakelaar code 6, dubbelpolige wisselschakelaar code 6/2, wissel-wisselschakelaar code 6+6, kruisschakelaar code 7.
Welke kleur draden voor een wisselschakeling? Als je een wisselschakelaar in een wisselschakeling gaat aansluiten, heb je twee kleuren draden nodig. Dat zijn een bruine (fase)draad en een zwarte (schakel)draad.
Een wisselschakelaar wordt soms ook wel een universele schakelaar genoemd. Dit omdat je een wisselschakelaar op twee verschillende manieren kan gebruiken. Zo kan een wisselschakelaar gebruikt worden als enkelpolige schakelaar, om het licht vanop één plaats te bedienen.
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop terwijl een wisselschakelaar drie aansluitklemmen en één schakelknop heeft. Door gebruik te maken van twee aansluitklemmen van een wisselschakelaar, kan een wisselschakelaar ook als enkelpolige schakelaar gebruikt worden.
Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw? De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan.
De hoofdschakelaar noemt men ook wel lastscheider. Sinds september 2005 is de aanwezigheid van een hoofdschakelaar in de meterkast of groepenkast verplicht.
Een wisselschakeling gebruik je om 1 lichtpunt te bedienen vanaf 2 verschillende plaatsen. Een wisselschakeling wordt veelal gebruikt in grote ruimtes waarbij het gemakkelijk is om 1 lichtpunt te bedienen vanaf 2 verschillende plaatsen.
Controleer dan in uw meterkast; a. als alle schakelaars van de groepenkast in staan (omhoog) en er desondanks geen stroom is, dan moet u de T-knop (Testknop) van aardlekschakelaar indrukken. Voorbeeld groepenkast; alle schakelaars staan omhoog / staan in; T-knop van de aardlekschakelaar.
Bij een enkelpolige schakelaar wordt enkel de fasedraad onderbroken. Daarom worden dubbelpolige schakelaars gebruikt bij situaties waarbij de veiligheid in gevaar kan komen wanneer een apparaat onder spanning blijft staan.
Elektrische relais worden vaak gebruikt voor het schakelen van signalen, radiofrequenties, hoogstroomcircuits bij gebruik van een lager stroomcircuit en belastingen zoals resistieve, motor-, lamp-, inductieve en capacitieve toepassingen.