Bij een normale oorontsteking raakt het middenoor (achter het trommelvlies) ontstoken en loopt vol met vocht. Dit noemen we otitis media. De meeste kortdurende of acute oorontstekingen gaan normaal gesproken vanzelf over. Als een ontsteking blijft terugkomen, wordt dit een terugkerende ontsteking genoemd.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Dat komt meestal door een middenoorontsteking. Oorpijn is erg vervelend, maar kan gelukkig meestal geen kwaad. In de meeste gevallen gaat de ergste pijn binnen twee à drie dagen vanzelf weer over.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling is lang niet altijd nodig. Om de oorpijn te bestrijden kan paracetamol worden gebruikt. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit moet u doen als: U zich erg ziek voelt.
Een oorontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen die via de neus of mond in het lichaam terechtkomen. Op plaatsen waar veel kinderen samenkomen (bijvoorbeeld een kinderdagverblijf) kunnen ziektekiemen gemakkelijker verspreid worden.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten. Als de ontsteking uitgebreider is, kan de patiënt koorts hebben en kunnen de lymfeklieren rondom het oor en in de nek opzwellen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, kan uw arts antibiotica (antibacteriële geneesmiddelen) voorschrijven. Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een virus helpen antibiotica niet.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Oorpijn door middenoor-ontsteking
Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven. Kinderen van 5 jaar en ouder krijgen minder vaak een middenoor-ontsteking. En na de puberteit komt het bijna helemaal niet meer voor.
Conclusie. Fabel. Het 'klaren' van de oren bij het stijgen of landen is ongevaarlijk en vaak zelfs de enige manier om de druk en pijn op de oren te verminderen.
Onbegrepen oorpijn kan ontstaan door strakke kaak en/ of halsspieren. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door stress, spanningen, verkeerde mondgewoonten zoals klemmen en knarsen en een verkeerde houding.
Bij secundaire of gerefereerde oorpijn ligt de oorzaak op afstand van het oor, en straalt de pijn uit naar het oor. Pijn in het kaakgewricht, tandpijn en nekpijn kan men in het oor voelen. Ook bij aandoeningen van de keel, de tong of het gehemelte kan de pijn naar het oor uitstralen, bijv. bij een keelontsteking.
Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een gaatje in het trommelvlies kan daarbij gepaard gaan met een langdurig loopoor. Aan de andere kant kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.
contact. Het is raadzaam contact op te nemen als de oorontsteking niet vanzelf overgaat, of verergert ondanks de behandeling. Bij een afstaand oor, roodheid, bewustzijnsverlies of heftige hoofdpijn moet u ook direct door een KNO-arts onderzocht worden.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
Meestal zijn dit oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine. In die oordruppels zit dan ook hydrocortison, om de ontsteking te remmen. Als deze oordruppels niet gebruikt kunnen worden, kan de arts oordruppels voorschrijven met bijvoorbeeld dexamethason, framycetine en gramicidine.
Oorontsteking: een natuurlijk opruimingsproces
Een ontsteking gaat meestal gepaard met pijn, roodheid, zwelling en warmte. Door de zwelling kan je het gevoel krijgen dat je oor verstopt zit.