Ook je als je borstvoeding geeft, dan rookt je baby mee. Nicotine en andere giftige stoffen komen via je moedermelk bij je baby terecht. Passief meeroken heeft hetzelfde effect.
Roken vermindert de hoeveelheid melk én de melk smaakt minder lekker. Ook kan de zogenoemde toeschietreflex (het naar buiten laten spuiten van de moedermelk) door het roken verminderen. Baby's van rokende moeder huilen wat vaker langdurig, mogelijk als gevolg van darmkrampjes, misselijkheid, overgeven en diarree.
Probeer in ieder geval twee uur voor de borstvoeding niet te roken. Je lichaam filtert in de tussentijd een deel van de schadelijke stoffen gedeeltelijk uit het bloed. Daardoor komen er minder schadelijke stoffen in de moedermelk terecht.
Roken tijdens de zwangerschap
Dan zijn er veel risico's voor uw ongeboren kind. Het kind ontwikkelt zich minder goed en komt mogelijk zwakker op de wereld. Er is een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het kind heeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.
Cannabis. De THC in cannabis heeft een snelle absorptie in de borstvoeding en kan tot twee weken opgeslagen worden in het vetweefsel. Chronisch gebruik van cannabis resulteert hierdoor in grotere hoeveelheden THC in de borstvoeding dan in het bloed van de moeder.
Geef je borstvoeding? Dan kun je beter geen cannabis (hasj of wiet) gebruiken. Cannabis blijft namelijk nog lang na het laatste gebruik in de moedermelk zitten. Je baby krijgt dan dus ook cannabis binnen.
De veiligste optie blijft geen cannabis gebruiken tijdens de borstvoeding. Aangezien THC tot twee weken aanwezig kan blijven in de borstvoeding, is de combinatie van cannabis en borstvoeding praktisch onmogelijk.
Het inademen van sigarettenrook – zowel zelf roken als meeroken -, vergroot het risico op een miskraam, net als overmatig alcohol- of koffiegebruik en ernstig overgewicht. Als de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, sterft het kind ook vaker tijdens de geboorte, of na de geboorte (wiegendood).
Sommige zwangere vrouwen stoppen niet, maar gaan minder roken. Bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag. Maar elke sigaret is schadelijk voor een baby. Uit onderzoek weten we dat je baby minder risico`s loopt als je stopt met roken.
Waarom stoppen met roken als je zwanger bent? Stoppen met roken is belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je baby. Je hebt dan minder kans op problemen in de zwangerschap, bij de bevalling en na de geboorte. Als je rookt (of de rook van anderen inademt), zit er minder zuurstof in je bloed.
Matig alcohol drinken als je borstvoeding geeft, heeft zover bekend geen nadelig effect op je baby. Mocht je willen vermijden dat je baby alcohol binnen krijgt, dan kun je vlak na het voeden één glas drinken. Na twee à drie uur is de alcohol dan weer volledig uit je bloed en je melk verdwenen.
Het percentage alcohol in de moedermelk is gelijk aan het alcoholpercentage in het bloed van de moeder. Na het drinken van één glas bier of wijn duurt het gemiddeld 2 tot 3 uur, voordat de alcohol weer uit het lichaam en de moedermelk is verdwenen.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Alcohol drinken en borstvoeding
Dit is schadelijk voor de baby omdat de hersenen in ontwikkeling zijn. Bovendien komt je borstvoeding minder goed op gang als je alcohol drinkt. Je baby krijgt dan dus minder voeding. Ook raakt het slaapritme van de baby door alcohol verstoord.
Maar als je zwanger bent is het niet alleen slecht voor jou, maar ook voor je ongeboren baby. Er zitten namelijk schadelijke stoffen in een sigaret, zoals nicotine en koolmonoxide. Als je deze stoffen binnenkrijgt zorgt dit voor een verminderde doorbloeding van de placenta (ofwel de moederkoek).
Tijdens de zwangerschap rookte 7% van de vrouwen op enig moment en 3,5% rookte gedurende de hele zwangerschap. Het percentage vrouwen dat na de zwangerschap rookte is 11%. Ten opzichte van 2016 zijn al deze percentages gedaald, maar de verschillen waren niet significant.
De rook van een joint is even kankerverwekkend als die van twintig sigaretten. Hoe langer en vaker iemand wiet rookt, hoe groter het risico op longkanker.
0,0% tijdens de zwangerschap
Het drinken van alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn is een prima keuze tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent is het namelijk het beste voor de gezondheid van het kindje als je helemaal geen alcohol drinkt. Let er wel op dat de drankjes ook echt 0,0% zijn.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Baby's (0-1 jaar)
Als de moeder drugsverslaafd is, kan het Neonataal Abstinentie Syndroom (NAS-syndroom) voorkomen. Daarbij ontstaan na de geboorte binnen 24 uur ontwenningsverschijnselen bij de pasgeborene. De ernst hiervan wordt bepaald door het soort drugs en de dosis.
Uit onderzoek blijkt dat cannabisgebruik niet leidt tot miskramen of aangeboren afwijkingen. Wel werd een klein effect gevonden op geboortegewicht. Dit effect is kleiner dan bij tabak. Bij opgroeiende kinderen van cannabis gebruikende moeders zijn kleine veranderingen in het functioneren van de hersenen gevonden.
Het is belangrijk om te stoppen met roken vóór de zwangerschap. Als je stopt met roken dan is de kans op een miskraam kleiner en ben je vruchtbaarder. Daarom is het een goed idee om in de eerste weken van de zwangerschap al volledig rookvrij te zijn. Vaak weet je pas na een paar weken dat je zwanger bent.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Cotinine is tot twee dagen na het roken in de urine aantoonbaar. Als men zou willen nagaan of je gerookt hebt, wordt getest op cotinine. Nicotine heeft een halfwaardetijd van een tot anderhalf uur. Na zes uur is de meeste nicotine verdwenen.