Jaloezie lost niets op, maar het is een menselijke emotie.
Het beste dat je kunt doen is eens realistisch kijken naar het beeld dat jij hebt van je 'bestie' en eens een goed gesprek met haar aangaan. Of ze ook nog veel werkt in de avonduren bijvoorbeeld, haar baan als zwaar ervaart en wat haar werk nou precies inhoudt.
Is jouw vriendin zo'n klager, die nergens het positieve in ziet kan dat te maken hebben met haar jaloerse neigingen. Lopen jullie bijvoorbeeld samen een ruimte binnen en heb jij meteen leuk oogcontact? Dan zal zij klagen dat er geen leuke mensen zijn en aandringen om zo snel mogelijk weg te gaan.
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Daarnaast speelt onzekerheid een rol bij jaloezie. Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen.
Een goede vriendschap betekent elkaar ook accepteren zoals je bent. Ook al ben je nog zo gek op je beste vriendin, jullie hebben allebei eigenschappen die jullie minder leuk vinden aan elkaar. Maar juist omdat jullie zo goed bevriend zijn, accepteren jullie elkaar honderd procent.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Als iemand jaloers is, heeft de ander het niet eenvoudig. Bij echte jaloezie wordt er geen moeite bespaard om emotionele chantage toe te passen om de eigen zin door te drijven. Mensen die vaardig zijn in jaloers gedrag geven de ander op subtiele wijze het idee dat hij of zij iets moet doen om de relatie goed te houden.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
De ene mens is gevoeliger voor ongelijkheid dan de ander en wordt dus sneller jaloers. Sommige mensen hebben hun emoties ook minder onder controle. Als je gevoelig bent aan ongelijkheid en die gevoelens moeilijk in goede banen kunt leiden, heb je een grotere kans dat je jaloezie ontspoort.
Wanneer je wordt gewezen op de negatieve dingen, naast de positieve dingen, dan kun je van echte vriendschap spreken. Bij iemand die je nog niet lang kent of bij een oppervlakkige kennis is die eerlijkheid er vaak niet. Het beste cadeau dat een vriend kan geven is aandacht en een oprecht luisterend oor.
Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn. Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
Niet meedoen of niet meer meedoen. Dat je emotioneel niet meer betrokken wilt zijn in de mate waarin je je betrokken voelde (op iets of iemand) Dat je de relatie met je partner beëindigt en geen contact meer wenst. Dat je je terugtrekt uit de relatie, functie of lidmaatschap van een partij.
Een beste vriendin is iemand bij wie je je hart kan luchten. Als je weer eens iets stoms hebt gedaan -je bent ook maar een mens- dan weet je dat je BFF je niet zal veroordelen om je acties. Soms wijst ze je weleens met liefde op je acties, maar ze biedt vooral een luisterend oor en goed advies.
Iedereen is weleens jaloers. En dat is oke. Een beetje jaloezie is zelfs normaal in een relatie. Het is een teken dat je de ander niet kwijt wil.
Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.