Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
Fenegriek – anijs, komijn, karwijzaad.
Alternatief. Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Nootmuskaat doet het goed in combinatie met peper, gember, kaneel en kruidnagel. Ook lekker in zoete desserts. Het zit ook in koek en gebak.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt. Je kan de ene met de andere vervangen in gerechten, maar foelie wordt vaak gekozen omdat het zijn amber achtige kleur afgeeft aan het gerecht.
Foelie wordt gebruikt bij typisch Hollandse lekkernijen. Het wordt dankbaar toegepast bij het stoven van vlees. En foelie is een onmisbaar bestanddeel in speculaaskruiden voor het bakken van speculaas, pepernoten en kruidkoek. Het is de nootmuskaatboom die ons een gouden combinatie aan kruiden geeft.
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Komijnpoeder wordt verkregen uit gemalen komijnzaad en voegt een smaak toe aan veel gerechten. Gemalen komijnzaad staat ook wel bekend als djinten. Het is een belangrijk ingrediënt in veel kruidenmixen en wordt gebruikt in Mexicaanse, Thaise, Griekse, Indiase en Arabische gerechten.
Komijn is een specerij waarvan de zaden in de keuken worden gebruikt. Je kunt het herkennen aan de scherpe, bittere smaak met een vleugje pepermunt. Als het zaad verwarmd wordt, geeft het meer smaak af en is het zaad sterker van smaak.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'.
In de oudheid werd fenegriek door vrouwen gebruikt ter bevordering van de borstomvang. De borsten zouden er steviger en voller van worden. Dit komt door de steroïde saponinen die de werking van het hormoon oestrogeen nabootsen. Het lijkt alleen te werken als je van nature een laag oestrogeengehalte hebt.
Fenegriek remt de opname van cholesterol vanuit de darm. Bovendien stimuleert het de aanmaak van galzuren zodat cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd richting toiletpot. Zo draagt het bij aan verlaging van totaalcholesterol, LDL en triglyceriden.
Fenegriek is geen noot, mensen die een noot allergie hebben kunnen dit zonder problemen eten.
Nootmuskaat bestellen | Albert Heijn.
Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.
Nootmuskaat werkt antibacterieel en is het werkzaam tegen schimmels. Het kan de spijsvertering bevorderen, slaaploosheid tegengaan en tandpijn verminderen. Nootmuskaat kan helpen de botten sterk te houden en het geheugen verbeteren. Tevens kan het gebruikt worden tegen hart- en vaatziekten, bloedarmoede en kanker.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Gemalen foelie is gezond, glutenvrij en staat bekend om een aantal eigenschappen. Zo is het een bron van diverse mineralen en bevat het een keur aan vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. De specerij helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
Verstegen Zakje foelie heel bestellen | ah.nl.
De smaak en het aroma van foelie verschillen enigszins van die van nootmuskaat. Foelie heeft een profiel dat meestal scherper en minder zoet is. Het heeft wel veel smaakovereenkomsten met nootmuskaat, maar met subtiele tonen van dennen, zwarte peper en koriander.