Een deel van de vrouwen met PMS heeft dermate zware klachten dat we spreken van een stoornis: Premenstrual Dysphoric Disorder, ofwel PMDD. Het belangrijkste verschil met PMS is dat de klachten vooral emotioneel van aard zijn en zo heftig dat ze een enorm negatieve invloed op het dagelijks functioneren hebben.
PMDD komt minder voor dan PMS, het premenstrueel syndroom met veel mildere klachten, dat bij 85 tot 95 procent van de vrouwen voorkomt. De klachten van PMDD kunnen variëren en kunnen bestaan uit stemmingswisselingen, paniekaanvallen, vermoeidheid, gevoelens van verdriet, wanhoop, spanning tot zelfs zelfmoordgedachten.
Het unieke aspect van PMDD is dat het maandelijks optreedt rond je menstruatiecyclus, meestal een week of twee voordat je menstruatie begint. Het kan zijn dat je op de eerste dag van je menstruatie je beter begint te voelen en dat de symptomen voorbij zijn.
Oorzaken van PMDD
De oorzaak van PMDD is niet duidelijk. Wel is bekend dat angst en onderliggende depressies een rol kunnen spelen in het ontstaan van zowel PMS als PMDD. Wellicht worden de symptomen van deze stemmingsstoornissen dus erger door hormoonveranderingen tijdens de menstruatiecyclus.
Veranderingen in levensstijl is de eerste stap om de symptomen van PMDD te helpen minimaliseren. Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging en eet een dieet dat rijk is aan eiwitten, complexe koolhydraten, fruit en groenten, dit vormt de basis van elk behandelplan.
1 tot 8 procent van de vrouwen heeft zoveel last van de symptomen dat zij onder de definitie van PMDD vallen.
Bij PMS-klachten doe je er goed aan een vitamine B-complex te slikken. Vooral vitamine B6, B12 en foliumzuur kunnen je klachten aanzienlijk verminderen. Omdat de B-vitamine elkaar aanvullen kun je ze beter niet los slikken maar in een complex. De B-vitaminen kun je het beste om de dag innemen bij een grote maaltijd.
Symptomen van PMDD
Onderzoek bij families en tweelingen wijzen er op dat PMDD mogelijk erfelijk is. Vermoedelijk is het een gevoeligheidsstoornis in de hersendelen die betrokken zijn bij emotionele reacties.
Recent is aangetoond dat een pil die de stof drospizenon bevat effectief is bij de behandeling van PMS. U slikt deze pil 24 dagen met een 'stopweek' van 4 dagen. Oestrogeen: het hormoon oestrogeen is een van de hormonen die ook in de pil zit.
Het is aangetoond dat SSRI's effectief zijn in de behandeling van PMS. Behandeling had een positief effect op lichamelijke, functionele en gedragsmatige klachten en symptomen. Luteale dosering van SSRI's is even effectief als continue dosering in de behandeling van PMS.
Niemand weet echt wat PMS veroorzaakt. Er zijn twee theorieën: Gevoeligheid aan progesteron (een van de hormonen die de menstruele cyclus regelt). De bloedwaarden van progesteron stijgen gedurende de tweede helft van de menstruele cyclus en dalen bij het begin van de menstruatie.
Alle meisjes en vrouwen die ongesteld worden kunnen PMS krijgen. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Een deel van de vrouwen met PMS heeft dermate zware klachten dat we spreken van een stoornis: Premenstrual Dysphoric Disorder, ofwel PMDD. Het belangrijkste verschil met PMS is dat de klachten vooral emotioneel van aard zijn en zo heftig dat ze een enorm negatieve invloed op het dagelijks functioneren hebben.
- Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Waar oestrogeen ervoor zorgt dat je je impulsief voelt, zorgt progesteron er juist voor dat je lekker thuis op de bank wilt hangen. Je wordt slaperiger en oncontroleerbare eetbuien kun je soms niet voorkomen.
Wat is PMS PMS is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug.
Meer last van PMS op je dertigste
Jongere vrouwen hebben relatief minder vaak last van PMS. Over het algemeen geldt: hoe ouder je wordt, hoe erger de klachten. Maar er is ook goed nieuws: tijdens de menopauze verdwijnen de klachten doorgaans definitief.
Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het? De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden.
Oorzaak van hoofdpijn tijdens de menstruatie
De hoofdpijn die je ervaart tijdens je menstruatie wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen vlak voor je menstruatie.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Na onze ovulatie worden deze hormonen natuurlijk verlaagd, waardoor sombere gevoelens getriggerd kunnen worden. Dat verklaart die maandelijkse huilbuien! Onze hormonen hebben dus ook invloed op onze eetlust. Daarom kunnen we als we ongesteld zijn ineens zin hebben in hele andere dingen dan normaal.
Zorg ervoor dat je gezond eet, genoeg water drinkt en minimaal acht uur per nacht slaapt. Ook anticonceptie, zoals de pil, kan ervoor zorgen dat de vermoeidheid tijdens je menstruatie minder wordt.
Het hormoon oestrogeen is één van de hormonen die ook in 'de pil' zit. Een middel met alleen oestrogeen helpt vaak ook om de pms-klachten te verminderen. Progesteron is één van de hormonen die in 'de pil' zit en die de eisprong remt.
Zilverkaars is het populairste kruid bij overgangsklachten, terwijl monnikspeper op nummer 1 staat bij PMS/ PMDD. Maca en ashwagandha kunnen bij zowel overgangsklachten als PMS/PMDD soelaas bieden, terwijl pycnogenol bij overgangsklachten, en saffraan bij PMS/ PMDD kan worden ingezet.