Diamantvorming vindt plaats onder de hoge hitte en druk in diepte van de aarde en deze hoge druk maakt de diamant de hardste en de meest geleidende stof. Een vulkanische uitbarsting draagt de diamanten op het oppervlak, terwijl saffieren voorkomen en staat op het oppervlak als een sedimentaire steen depositie.
Meestal is diamant duurder dan saffier, maar de prijs hangt af van de specifieke kenmerken van de steen, zoals de kleur, grootte, zuiverheid en herkomst. Diamanten hebben traditioneel een hogere prijs omdat ze zo populair zijn in verlovingsringen.
Over het algemeen zijn robijnen duurder dan saffieren. Daarnaast hebben zowel robijnen als saffieren dezelfde hardheid op de schaal van Mohs. Een robijn kan een saffier niet breken en andersom.
Een echte kenner onderscheidt door die glans snel een saffier edelsteen van een andere edelsteen. Een goede kwaliteit saffier is namelijk te herkennen aan zijn kleur en zuiverheid.De steen is dan levendig intens blauw met een goede helderheid.
De oranje saffier in zijn beste kwaliteit is een absolute zeldzaamheid, wat het samen met zijn warme kleuren en inherente schittering maakt tot een zeer begerenswaardige steen. De voornaamste bronnen van oranje saffier zijn Madagaskar en Sri Lanka.
En dan als antwoord op de vraag: wat is de duurste edelsteen ter wereld? Dat is de blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam op een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden. De prijs is dan ook hoog: zo'n €3.930.000 per karaat.
Swarovski is een kristal dat in Oostenrijk is gemaakt van glas. Het is niet natuurlijk en kan ook niet natuurlijk voorkomen, daarom is het geen natuurlijke edelsteen. Het mooie voordeel van Swarovski is, dat deze een hoge vonk heeft en is prachtig kristalhelder.
Witte saffieren behoren tot de duurste en zeldzaamste van alle saffieren.
De duurste saffier ter wereld staat bekend als de Adam's Star en werd geschat op 100 tot 350 miljoen dollar en de identiteit van de eigenaar is niet bekend.
Saffieren zijn minder duur dan diamanten
Een ronde saffier van 1 karaat heeft bijvoorbeeld een diameter van 6 millimeter. Een ronde diamant met hetzelfde gewicht heeft een diameter van 6,4 millimeter. Dit verschil in grootte komt voort uit de hogere densiteit van de saffier in vergelijking met de diamant.
Saffier heeft meestal een lagere prijs dan diamant en wordt op deze manier vaak aangewend als goedkopere optie. Omdat saffier ook voorkomt in verschillende kleuren, worden ze veelvuldig verwerkt in juwelen als alternatief voor gekleurde diamanten. Ze zijn immers betaalbaarder en hebben een breed commercieel publiek.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Een groot voordeel van de witte saffier ten opzichte van een diamant is de prijs. Een diamant van 1 karaat kan gemakkelijk 4.000-5.000 USD kosten, terwijl een witte saffier van vergelijkbare grootte vaak voor minder dan 1.500 USD te koop is.
Sommige mensen denken dat briljant een soort diamant is wat zeldzamer en daardoor duurder. Dat is niet waar. Briljant is de slijpwijze van de edelsteen.
Tanzanite: deze mooie edelsteen uit Tanzania is het 'goedkoopst' in deze top 10, maar heeft alsnog een waarde van 600 tot 1000 dollar per karaat. Tanzanite werd ontdekt in 1967 in Tanzania en werd voorheen ook wel blauw Zoisiet genoemd.
De Robijnen afkomstig uit Birma zijn, naar verluid, de mooiste ter wereld. Nog een bekende die niet in dit rijtje mag ontbreken is Smaragd. De steen dankt de typerende groene kleur aan de toevoeging van chroom tijdens de ontwikkeling. “De Koning van de Edelstenen” noemt men deze steen ook wel.
Bergkristal is de nummer 1 onder edelstenen. Deze edelsteen wordt wereldwijd het meest verkocht en dat is niet vreemd. Bergkristal is de krachtigste genezer en energieversterker van alle kristallen.
Hoe zuiverder de smaragd, hoe duurder je hem betaalt. Per karaat kost smaragd soms meer dan diamant.
Labradoriet. De Labradoriet steen vermindert angst en geeft kracht, vertrouwen en doorzettingsvermogen.
De saffier hoort bij de maand september en is een perfect geschenk verwerkt in een ring voor iemand die in oktober geboren is of als traditioneel cadeau voor de 45e trouwdag.
Saffierringen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook duurzaam en staan, zoals gezegd, vlak na de diamant op de hardheidsschaal van Mohs. Dit betekent dat een saffieren ring bestand is tegen beschadiging, zelfs wanneer hij dagelijks wordt gedragen.
Saffieren staan bekende om de kenmerkende blauwe kleur, echter kan deze edelsteen nog veel meer verschillende kleuren bevatten. Denk bijvoorbeeld aan de machtige padparadscha saffier, de roze-oranje tot oranje-roze prinses der edelstenen. Laten we eens verder in gaan op het feit dat saffieren niet altijd blauw zijn.