De enige mogelijkheid om neten te hebben zonder luizen is dat de neten al dood zijn. De dode neet zit vaak halverwege het haar, een dode neet is te herkennen aan een leeg hulsje en is vaak licht/ doorzichtig van kleur.
Overige diagnostiek. De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar te kammen met een fijntandige kam boven een stuk wit papier. Inspectie van de haren alleen, zónder kammen, is niet toereikend. De luizen zullen op het papier vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels.
De overleving van de hoofdluis is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Een (deels) lege (wit) of dode (bruin) neet kan wel een jaar in het haar blijven kleven. Je kan dus nog steeds neten vinden bij een verholpen besmetting!
Hoe weet ik hoelang de hoofdluizen al in het haar zitten? Dit kan je inschatten aan de hand van de positie van de neten op het haar. De luis plaatst haar eitjes zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid. De neten zullen zich dus door de natuurlijke haargroei iedere dag een klein beetje verder van de hoofdhuid bevinden.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren.Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Jeuk treedt gewoonlijk 1-2 weken na besmetting op. Secundaire infecties met bacteriën (impetigo) door krabben en algehele malaise komen voor, maar zijn zeldzaam. In enkele gevallen is er sprake van een lichte lymfeklierzwelling in de nek 1. Na behandeling kan de jeuk nog 2 weken aanhouden.
Na 7 tot 10 dagen komt het eitje uit. Het lege doorzichtige schilletje dat achterblijft oogt wit. Witte neten zijn dus lege eitjes, bruine neten zijn eitjes met een (mogelijk levend) embryo er in. Vaak wordt roos aangezien voor lege neten.
Na 7 tot 10 dagen komt de neet van een hoofdluis uit. Dan kruipt een jonge hoofdluis uit het ei. Deze jonge hoofdluis is wel te verwijderen door te kammen met een fijntandige kam. Als je twee weken lang dagelijks kamt, verwijder je alle hoofdluizen voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen.
Verder zoeken mensen ook vaak hun toevlucht in zogenaamde 'repellents'. Dat zijn middelen die luizen zouden afstoten. Die middelen zijn vaak op basis van essentiële oliën, zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. Een ander product waar luizen niet tegen zouden kunnen is tea tree oil.
Kam elke dag het haar met een luizenkam.Doe dit 2 weken. Daarna zijn de luizen weg. Een lotion tegen luizen is meestal niet nodig.
Ouderwetse luizenshampoos dienen gebruikt te worden in combinatie met kammen. De hoofdluis behandeling met de shampoo dient na 7 dagen herhaald te worden.
Als u het haar met een netenkam of luizenkam doorkamt boven een vel wit papier, of even flink schudt boven een witte wastafel of bad, kunt u zien of er luizen uit vallen.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
Kammen maar!" - campagne, is het effectiever om te kammen dan om luizenmiddelen te gebruiken. Maar ook kammen met een reguliere netenkam is slechts in 38% tot 57% van de gevallen effectief, na 14 dagen lang kammen. Dit komt doordat neten en nimfen vaak door de kamtanden glippen, en luizen wegvluchten van de netenkam.
Meestal zitten er niet meer dan een stuk of 20 hoofdluizen op het hoofd op het moment dat het ontdekt wordt.
Er zijn ook mensen die proberen om neten en luizen te verwijderen met een stijltang. Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn.
De huid van het hoofd, de oren, nek en zelfs de schouders kunnen geïrriteerd zijn door de luis. Je ziet dan kleine rode bultjes. Controleer! Kam het haar van je kind met een netenkam/stofkam.
Dit voorjaar zijn er belangrijke wijzigingen geweest in de richtlijn hoofdluis. Hoofdluis bestrijd je vooral door goed te kammen. Omgevingsmaatregelen zoals knuffels wassen zijn niet meer nodig.
Het beste advies tegen hoofdluis: twee weken lang elke dag met de speciale luizenkam door het haar.
Levende neten vind je meestal dicht tegen de hoofdhuid, op een afstand van 3 tot 4 mm. Dode neten verliezen hun kleverigheid en zal je verder van de hoofdhuid terugvinden. Als neten eruitzien als zwarte puntjes, betekent dat dat de larve nog in de neet zit.
De beestjes komen het meest voor bij basisschoolkinderen, met name meiden. Vermoedelijk hebben vooral meiden er last van omdat ze vaak langer haar hebben. Ook knuffelen ze vaker dan jongens en houden ze logeerpartijtjes: ideale situaties voor de kleine insecten om over te klimmen van het ene haar naar de andere.
Luizen kammen houdt in dat je een kam gebruikt om luizen te verwijderen. Hiervoor gebruik je een speciale kam met tanden die dicht bij elkaar staan, waarin de luizen vast komen te zitten. Wanneer luizen worden blootgesteld aan water, sluiten ze zich en zitten stil, en dan kun je ze met een kam verwijderen.
Wassen op 60° of diepvriezen op -18°
minstens 5 minuten onder in water van 60°. Blijven luizen terugkomen, was dan kledij, lakens, dekens, knuffels en handdoeken op 60°C. Wat niet in de wasmachine mag, stop je gedurende 24u in de diepvriezer op -18°C of 2 weken lang in een strak afgesloten plastic zak.
Hieronder zie je een foto van een luis en een aantal eitjes (neten) op een menselijk haar. Luizen leven van het bloed in de hoofdhuid dat in zeer kleine hoeveelheden wordt opgezogen. Dit zorgt voor een irriterend en jeukend gevoel op het hoofd.