Gember in je keukenBuiten dat je gember gebruikt in het avondeten is het ook heel geschikt om in koekjes en cakes te verwerken of samen met bijvoorbeeld wat stukjes peer in je yoghurt te doen. Daarnaast kan je in de winkel ook gemberbier, ginger ale en gemberjam vinden. En natuurlijk thee met gember!
Gember rauw eten is vooral erg pittig, dus meestal verwerkt men het in een gerecht. De knol is volkomen geschikt voor bijvoorbeeld Aziatische gerechten, maar denk ook aan stoofpotjes, bouillon (soep), verse gember thee of gembershot.
Geen probleem! De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Je kunt de wortel grof snijden om mee te laten trekken in een soep of bouillon. Op deze manier gebruik je alleen de smaak van de gember en verwijder je de wortel na het trekken. Daarnaast kun je gember ook gebruiken wanneer het fijngesneden of geraspt is. Zo wordt gember onderdeel van je gerecht.
Het is raadzaam een equivalent van maximum 4 g gember per dag, inclusief keukengebruik, niet te overschrijden. Volg in ieder geval altijd de aanwijzingen op de verpakking (4). Bij zwangerschap wordt gember afgeraden (1,3).
Snel afvallen met gember
Ook zou gember goed zijn voor de stofwisseling en zelfs je stofwisseling versnellen [2]. Op die manier kan gember helpen bij het verbranden van buikvet. Bovendien wordt aan het knolletje een vochtafdrijvende werking toegedicht.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Vaak als je de gember bij een supermarkt of groentenboer koopt is de schil van de gember al redelijk uitgedroogd. Dit is niet lekker en als je de gember in een verfijnd gerecht wilt verwerken is het belangrijk om de gember te schillen. Wanneer je Gember thee gaat maken is het niet nodig om de gember te schillen.
Soms is het goed om je immuunsysteem een beetje te boosten. Dit pittige drankje van gember, citroen en cayennepeper draagt hier enorm aan bij. Naast dat het je immuunsysteem verbeterd, helpt het ook bij een goede stofwisseling en zuiveren de ingrediënten je lever. Hierdoor heeft het drankje ook een detox werking!
Verse gember kun je heel makkelijk verwerken in verschillende gerechten. Schil de knol en hak of rasp deze fijn.Wok het samen met andere specerijen van tevoren in de hete olie voordat je andere ingrediënten toevoegt. Zo wordt gember als basissmaakmaker in veel Oosterse gerechten gebruikt.
Je lever ontgiften gaat een stuk makkelijker met behulp van gember. Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren. Vaak zie je na enkele maanden al een sterke verbetering van de leverwaarden.
Gember kan een positief effect op de gezondheid hebben. Hoe zit het met gember en een hoge bloeddruk? Deze specerij kan de bloeddruk verlagen maar beïnvloedt ook de werking van bloedverdunners.
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Op verse gember kauwen
Kauwen op een stuk geschilde rauwe gember, het is iets dat echt wordt gedaan. Het is namelijk een effectief middel voor meerdere gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor de spijsvertering, buikkrampen en wordt het ook gebruikt om menstruatiepijn tegen te gaan.
De inname van gember kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel, een beter cholesterolniveau en minder ontstekingen. Wie wil afvallen doet er volgens de onderzoeken goed aan gember te verwerken in producten. Het draagt namelijk bij aan een betere vetverbranding en je hongergevoel neemt erdoor af.
Gember is goed voor je darmen en maag
Ook draagt gember bij aan een betere peristaltiek. Dit zijn de samentrekkende bewegingen van je maag en darmen. Dankzij deze eigenschappen helpt gember brandend maagzuur, verstoppingen en een opgeblazen gevoel tegen te gaan!
We adviseren niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag.
Extra gunstige werking van honing met gember
Ook kan het een positief effect hebben op jouw weerstand en een goed voor de spijsvertering. Ook bij verkoudheid, keelpijn en andere pijnen (als menstruatiepijn) kan er een heel verlichtende werking optreden.
Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair. 5 recepten met gember: Gemberthee.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!
Gember is een krachtige ontstekingsremmer. Daardoor heeft gember een positief effect op diverse (chronische) ziekten zoals artrose. Gember werkt goed tegen misselijkheid. Onder andere bij zwangerschap, chemotherapie, reisziekte en operaties.
Avond. Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen.