Ja, in principe kan jouw kamerhortensia in het voorjaar naar buiten. Over het algemeen wordt IJsheiligen als richtlijn genoemd, halverwege mei. De kans op nachtvorst is na deze datum namelijk zo klein, dat vorstgevoelige planten buiten gezet kunnen worden.
De Hydrangea arborescens 'Annabelle', ook wel hortensia 'Annabelle' genoemd, is ondertussen een klassieker onder de hortensia's. De Annabelle is een grote struik met grote, witte, ronde bloemen die lang mooi blijven. Deze tuinhortensia is winterhard en geeft elk jaar bloemen.
Hortensia's kun je planten in een pot voor op het terras, in de tuin als solitair of in grote groepen. Je kunt een hortensia het gehele jaar door planten, omdat ze in pot worden gekweekt. Het is één van de planten waarvan de bloei zeer lang duurt, je hebt dan ook lange tijd plezier van de hortensia bloemen.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Zoals gezegd, kun je een kamerhortensia na de bloei in de volle grond van je tuin planten, maar wacht daarmee tot het voorjaar (mei) met de planten die je nu koopt. Het wordt winter en dan kunnen hortensia´s die uit huis komen, buiten makkelijk bevriezen. Je moet ook nooit inplanten in bevroren grond of als het vriest.
We raden aan de Hortensia regelmatig water te geven. Je kan het beste tweemaal per week een kleine hoeveelheid water geven. Het is van belang dat de grond, waar de in Hortensia staat, altijd lichtvochtig blijft. Let erop dat er geen laagje water aan de onderkant van de pot blijft staan.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
De meest ideale plaats voor een hortensia is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet de hele dag, juist in de middag niet. Halfschaduw dus. De hortensia groeit op elke grondsoort.
Om te voorkomen dat ze je tuin overschaduwt is het raadzaam haar net na de bloei terug te snoeien. Ook een sneeuwbalhortensia (Strong Annabelle) heeft weinig snoei nodig. Deze hortensia geeft namelijk grotere bloemen als je de takken heel kort terug snoeit.
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
Grootte van de pot
Kies eerst en vooral de juiste pot. Hortensia's doen het niet goed in te kleine potten omdat hun wortels snel groeien. Kleinere potten drogen bovendien sneller uit. Neem dus een pot van minstens 40 tot 60 cm diameter en diepte.
Kies een geschikte plek in half schaduw of zon. Graaf het plantgat. Doe dit ongeveer 2 tot 3 keer de maat van de pot waar de Hortensia inzit.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Over het algemeen bloeien hortensia's in het voorjaar en zomer. Enkele soorten bloeien slechts enkele weken, terwijl de Hydrangea 'Forever & Ever' het wel enkele maanden (april t/m november) bloeit. Een hortensia bloeit ieder jaar.
De Hydrangea macrophylla 'Endless Summer' is een hortensia waar je de hele zomer plezier aan beleeft. Zelf tot aan het begin van de herfst staat deze hortensia nog prachtig in bloei.
De Endless Summer-hortensia's bloeien het langst. Uit die serie komt bovenstaande Hydrangea macrophylla 'Bailmer'. Klein nadeel is dat ze vrij dunne takken hebben. Bij de spectaculaire Magical-serie blijven de sierblaadjes lang goed die ook nog eens verkleuren tijdens het droogproces.
Blauwe Hydrangea blauw houden
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensia blauwmaker' (met aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw.
Kleur beïnvloeden van de hortensia
Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze. Zuurdere grond met aluminiumsulfaat zorgt voor een verkleuring naar blauw.
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.
Elke tuin heeft winterharde en groenblijvende planten nodig om zo alle seizoenen van het jaar een mooie uitstraling te hebben. Hortensia's mogen zich aansluiten aan het rijtje winterhard. Dat wil zeggen dat takken en gesloten knoppen niet dood zullen vriezen tijdens een periode van vorst.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.