Boren in hout kun je doen met verschillende soorten boren: een houtboor, een slangenboor, een verzinkboorr of een speedboor. Meestal kies je voor een standaard houtboor, maar voor grote of diepe gaten is dat niet geschikt.
Voor hout- en plaatmateriaal is een houtboor het meest geschikt. Deze boor herken je aan het scherpe puntje. Maak met een priem een klein gaatje in het hout, zodat de boor niet weg kan glijden en precies op de juiste plek boort. Voor grotere gaten zijn andere typen boren geschikt.
Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Als je wilt schroeven in hardhout is voorboren zelfs noodzakelijk.
Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat. Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
De nagelplug (spijkerplug/slagplug) gebruik je voor een gemakkelijke en snelle montage van onderconstructies van hout en metaal, wandverbindingen of pleisterprofielen. Je boort het te bevestigen materiaal direct met de plug in de muur. Daarna gebruik je een hamer om de spijker te bevestigingen.
Hout. Een houtboor ziet er niet voor niets zo uit; daar is over nagedacht. De meest gangbare houtboor herken je aan de scherpe punt aan het uiteinde, het centreerpunt. Hiermee boor je heel nauwkeurig in het houten oppervlak, en hoef je er geen millimeter naast te zitten.
Om te beginnen kun je een steen- en betonboor herkennen aan de stompe beitelvormige punt aan het uiteinde van de boor. Wanneer je dan bijvoorbeeld de klopboorfunctie op je boormachine aanzet kan de stompe beitelvormige punt van de boor dan ook functioneren als een bijtel die het steen of beton weg boort en hakt.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
De machinale hardhout boor wordt vooral gebruikt om wat kleinere gaten te boren. Deze boor bevat net als de Azobe slangenboor een centreerpunt aan het uiteinde van de boor. Druk deze zacht in het hout en boor vervolgens op een iets hogere toerental, zonder teveel kracht te zetten.
Voorboren wordt vaak gedaan, zodat een schroef een zo optimaal mogelijke verzinking in het materiaal krijgt. Ook wordt het gedaan om scheuren te voorkomen, voornamelijk bij dunne latten en plinten.
Voorboren is in de meeste gevallen niet nodig, toch is het wel verstandig om hardhout voor te boren. Dit verkleint de kans op splijten van het hout en het afbreken van de schroef. Neem een hardhoutboor van 3.5mm voor de meeste grip. Dit voor het beste grip van de schroef bij het indraaien hiervan.
Iets wat je ten alle tijden liever niet ziet gebeuren. Je kunt zeggen dat beton en steen best dicht bij elkaar liggen, maar niets is minder waar. Beton is extreem hard materiaal en hier kom je met een steenboor gewoonweg niet doorheen.
Beste betonboor met grote diameter – Kreator SDS-Plus boor 26,0 x 450mm. Zit jij in de situatie waarin je gaten met een grote diameter dient te boren? In dat geval kan je het beste kiezen voor deze SDS-plus betonboor van het merk Kreator. Deze betonboor heeft namelijk een diameter van maar liefst 26mm.
Het verschil met een reguliere steenboor zit hem met name in de kop. Betonboren zijn vaak van hogere kwaliteit, en dienen gebruikt te worden met een klopboormachine. Het beton wordt hierdoor als het ware weggehakt in plaats van geschaafd, waardoor een grote hardheid van de kop vereist is.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
De 3mm betonboor is de aangewezen boor om te boren en te klopboren in harde steensoorten en beton , maar is uiteraard ook als steenboor te gebruiken.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Een speedboor wordt ook wel vlinderboor genoemd en is een houtboor. De speedboor kan gebruikt worden om te boren in zachte houtsoorten. De speedboor wordt voornamelijk gebruikt om snel en diep gaten te boren in hout, spaanplaten en houtachtige materialen. Deze boor is heel makkelijk te herkennen aan zijn vorm.
Vanuit de constructievorm bestaat de boormachine quasi uit twee scheermessen, die om een centraal punt draaien. Deze bladen werken als een vlak dat bij elke omwenteling een dun laagje hout afschraapt. Hierdoor ontstaan ook de karakteristieke houtkrullen van de Forstner boormachine, die doen denken aan houtkrullen.
Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat.
De slagpluggen zijn te belasten tot maximaal 20kg, afhankelijk van het materiaal. De slagpluggen zijn maximaal te belasten tot 27kg afhankelijk van het materiaal. Gebruik voor het boren van het gat een boor met een diameter van 8mm. De plug is 100mm lang en de schroef is 105mm en een diameter van 5mm.
Speciale schroeven voor dit type hout
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.