De borlottiboon behoort tot de plantensoort Phaseolus vulgaris, letterlijk vertaald: gewone boon. Nochtans is het een zeer esthetische boon: de peulen zijn wit-roze met een donkerrode tekening en de bonen zijn rood gespikkeld, maar die kleur verdwijnt helaas bij het koken.
Borlottibonen zijn een gezonde bron van plantaardig eiwit en daarom kun je ze goed gebruiken als vleesvervanger. Ook bevatten ze veel vezels, vitamines en mineralen als fosfor, ijzer en calcium. Bijkomende bonus: ze bevatten weinig calorieën en hebben een cholesterolverlagende werking.
Borlottibonen hebben een ietwat zoete, nootachtige smaak. Borlottibonen zijn bij ons iets minder bekend maar in Italië zijn ze erg geliefd. Vooral in Toscane staan ze vaak op het menu, verwerkt in een stevige minestrone, pasta of risotto.
Als je ze wilt bewaren om in de winter te eten zou ik ze laten hangen tot eind september of begin oktober. Dan de hele de planten uit de grond te trekken en in bosjes geknoopt, op te hangen onder een afdak. Ze kunnen dan goed nadrogen. Als de peulen na enkele weken voldoende droog zijn de bonen uit de peulen breken.
Bruine bonen bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.
Bonen kweken
Overigens kun je de gedroogde bonen volgend jaar ook weer in de moestuin zaaien, zodat je in de zomermaanden weer verse bonen hebt.
Nochtans is het een zeer esthetische boon: de peulen zijn wit-roze met een donkerrode tekening en de bonen zijn rood gespikkeld, maar die kleur verdwijnt helaas bij het koken. Synoniemen zijn: pintobonen, rosecocoboon, cranberry boon en Romeinse boon.
Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak. Kidneybonen zijn zowel koud als warm te eten. Deze veelzijdige peulvrucht kun je zo gebruiken: In een Mexicaanse ovenschotel met tomaat, gehakt, ui, maïs, tortillachips en geraspte 30+ kaas.
Cannellini bonen worden vaak verward met andere witte bonensoorten als de witte boon, Limabonen of de reuze/Spaanse bonen. Dit zijn echter andere soorten met een andere smaaknoot. Koop cannellinibonen liefst vers/gedroogd. Ze zijn vooral verkrijgbaar in blik/pot.
Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.
Bonduelle Cannellini Bonen 175g bestellen? - Groente — Jumbo Supermarkten.
Flageolets. zijn ook wel bekend onder de naam groene kidneybonen. De smaak is verfijnd en het is waarschijnlijk daarom dat je ze veel aantreft in de Franse keuken. Heerlijk bij kip of lamsvlees.
De Cannelini boon is een niervormig exemplaar dat groter is dan de gewone witte boon en niet zo neutraal van smaak. Hij smaakt iets nootachtiger en vooral bij de gedroogde bonen zal je dat merken. Die hebben sowieso meer eigen smaak dan die in blik of pot.
Zwarte bonen zijn kleiner dan bruine bonen, zwart van kleur en hebben een rondere vorm. Ze bevatten voedingsstoffen als ijzer, fosfor, thiamine, magnesium, eiwitten, tryptofaan, foliumzuur, vezels, mangaan en molybdeen.
Bruine en witte bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen. Zowel van bruine als witte bonen zijn er verschillende rassen. Daarmee variëren onder andere de structuur en de vorm.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Groenten die een normale dosis kalk nodig hebben (1 kg/10 m²): Vruchtgewassen, zoals: tomaten,komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen … Peulgroenten, zoals: bonen, erwten … Kleinfruit, zoals: aarbeien, frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen ...
Bonen groeien op bijna alle grondsoorten, maar houden niet van zure grond. Ze groeien goed in de volle zon, op warme grond die niet te nat is. Bonen zorgen zelf voor stikstof doordat ze stikstof uit de lucht opslaan in de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese). Daarom hebben ze weinig bemesting nodig.
U hebt bonen of snijbonen gezaaid en lang niet alle bonen komen op. Oorzaak: bonen zijn verrot of bonen kiemen niet door te droog weer. Benodigdheden: • Plastic bakken ca 6 cm diep (b.v. Hertog ijsbak). Stukjes ijzerdraad of satéprikkers • Keukenpapier.
Koop daarom het liefst gedroogde witte bonen. Het is niet zo dat witte bonen minder gezond zijn dan bruine bonen, zoals je dat bij volkorenbrood of –pasta zou denken. Witte bonen bevatten zelfs meer vezels dan bruine bonen [9].
Maak met witte bonen een lekkere maaltijd? Alle peulvruchten zijn gezond, ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en vitamine B. Ideaal dus om deze wat vaker in een gerecht toe te voegen of als een gerecht mee te maken. Lekker en voedzaam.
Limaboon smaak
Limabonen hebben een boterachtige, zachte smaak. Limabonen kun je zo gebruiken: In soep en stoofschotels. Als vulling voor volkorenwraps.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.