Elke baby is uniek en heeft zijn eigen voedingsbehoeften. De meeste baby's willen zeker de eerste drie maanden 's nachts gevoed worden omdat hun maagje zo klein is dat ze overdag en 's nachts moeten eten om genoeg melk binnen te krijgen.
Na de geboorte zorgt de kleine hier zelf voor, door acht tot twaalf keer per dag om voeding te vragen, ook 's nachts. Zo blijft de bloedsuikerspiegel op peil. Je baby heeft voedsel nodig om te groeien, en krijgt het veilige gevoel dat jij er ook 's nachts voor haar of hem bent.
In principe hebben de meeste baby's geen nachtvoeding meer nodig als ze ouder zijn dan 6 maanden. Maar dat geldt niet voor ieder kindje. Sommigen hebben, bijvoorbeeld om medische redenen, langer nog een nachtvoeding nodig. Mocht je hierover twijfelen, bespreek het dan met het Consultatiebureau.
Leg uw baby ergens te slapen waar niet teveel prikkels zijn. Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding 's avonds wat later te geven. Ook slapen baby's vaak langer als ze 's avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
De slaapcycli van een baby is vaak 2-3 uur per keer verdeeld over de dag. Om bij je baby een dag-en-nachtritme te stimuleren kun je zelf duidelijk het verschil maken tussen dag en nacht. Laat bijvoorbeeld overdag de gordijnen open als je je baby voedt en houdt het 's nachts goed donker.
Daardoor kan je pasgeboren baby nog niet doorslapen. Na 6-8 weken ontstaat er een dag en nachtritme, dit heeft te maken met ontwikkeling van circadiaans ritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren 4 tot 6 kunnen doorslapen in de nacht.
Voedingsschema baby 6 weken + tijden
In dit voedingsschema voor je baby van 6 weken staat geen nachtvoeding.
Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle baby's die tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen om één of meerdere nachtvoedingen vraagt. Dit doet je baby niet om jou te plagen. Veel baby's drinken 's nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben.
Wat houdt de 2-3-4 regel bij een baby in? Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Volg een vast patroon (ritueel) bij het naar bed gaan. Doe ook alles in een vaste volgorde als je baby wakker wordt: eerst een schone luier, dan voeden, dan knuffelen of spelen in de box en weer naar bed als hij moe wordt. Als je ergens anders bent, probeer dan zoveel mogelijk hetzelfde patroon te volgen.
Wat is een droomvoeding
Een droomvoeding is een melkvoeding die je jouw geeft voordat je zelf naar bed gaat, meestal zo tussen 22.00 en 23.00 uur. De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven.
Bij flesvoeding kun je van 6 voedingen naar 5 voedingen wanneer je baby er aan toe is. Dit is meestal rond de 6 weken. Omdat je één voeding minder geeft kun je meer voeding aanbieden bij flesvoeding waardoor je baby meer tevreden is na de voeding en het langer vol kan houden.
De meeste baby's zijn dol op een fijne massage! Dat kan ontzettend ontspannend werken en slaap opwekken, ideaal dus net zo voor bedtijd. Je kindje kan er heerlijk slaperig door worden en daarna meer ontspannen en rustiger in slaap vallen, misschien valt hij al in slaap tijdens de massage!
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Je kan dit doorbreken door je baby slaperig, maar wakker in zijn bed te leggen. Blijf in de buurt en reageer snel wanneer hij begint te huilen. Gebruik bijvoorbeeld lieve woordjes of aai over zijn bol om hem te troosten. Een baby jonger dan 6 maanden kan je beter niet laten huilen.
In slaap drinken
Je kunt je kindje zichzelf in slaap laten drinken aan je borst. Een vol buikje, mama dichtbij en een beetje van de hormonen oxytocine en cholecystokinine (CCK) maken je kindje relaxt en slaperig. In slaap vallen is geen probleem!
Hoe donker de babykamer moet zijn hangt af van het tijdstip waarop je kindje gaat slapen. Overdag hoeft de babykamer niet pikkedonker te zijn. 's Nachts is dit wel wenselijk. Op deze manier leert je kindje het verschil tussen dag en nacht kennen. Maatwerk raamdecoratie is dan ook van groot belang op de babykamer.