Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
De stronk is ook zeker gezond! Sterker nog, de stam is qua voedingswaarde misschien nog wel voedzamer dan de roosjes en minimaal net zo lekker als je het ons vraagt.
Feit: De gezondheidsvoordelen van broccoli zitten in zowel de knoppen als de stengels. Hoewel de knoppen rijk zijn aan vitamine B-complex en mineralen, bevat de stengel verbindingen die mensen kunnen beschermen tegen bepaalde soorten kanker en de immuniteit kunnen verbeteren . Mythe: Koken is de beste manier om broccoli te koken.
Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. De stengels en bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen.
Vindt u het raar om broccolibladeren te eten? Dat is het niet - de brede buitenste bladeren van de broccoliplant zijn eetbaar en heerlijk , en groeien zo goed in de tuin dat ze erom smeken vaker in de keuken gebruikt te worden!
𥦠✅ Jazeker! De stronk van broccoli kun je gewoon eten. Sterker nog: deze is hartstikke smaakvol.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten. De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren het meest celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten .
Broccoliroosjes krijgen alle eer — ze worden zelfs de kroon genoemd — maar gooi die stengels niet weg ! Ze zijn de onbezongen held van de broccolistengel, en brengen een aardse zoetheid in soepen, ovenschotels en graankommen, om nog maar te zwijgen van de fantastische crunch in salades, koolsalades en roerbakgerechten.
Hoeveel broccoli of broccolispruiten u eet, hangt echt af van uw individuele tolerantie. Isothiocyanaten zijn van nature bitter en het menselijk lichaam verzet zich van nature tegen de inname van bittere voedingsmiddelen. Streven naar 2 tot 4 ons spruiten per dag is een redelijk en gezond doel.
Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Broccolispruiten bevatten veel vezels en eiwitten in slechts een paar calorieën . Ze bevatten ook 10 tot 100 keer zoveel glucoraphanine — de voedingsstof die sulforafaan wordt — als de volwassen groente. Deze spruiten zitten boordevol vitaminen en andere voedingsstoffen, waaronder: Vitamine C.
HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Broccoli is al heerlijk met alleen wat peper en zout. Wil je wat extra kruiden toevoegen? Ga dan voor oregano, laurier, koriander, tijm, basilicum, dragon of natuurlijke smaakmakers zoals knoflook.
Schil de kruimige aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in ruim kokend water in 20 minuten gaar. Snijd de broccoli in roosjes en de steel in stukken kook deze in ongeveer 7 minuten gaar.
Dit bericht belicht er maar een paar. Net als bloemkool is elk deel van de broccoliplant eetbaar . Deze roergebakken broccoli combineert de bloemetjes, stengels en bladeren van de broccoliplant. Zo blijft er niets over om te verspillen.
De aanwezigheid van isothiocyanaten, en meer in het bijzonder van sulforafanen, in broccoli, verleent deze groente van de Brassicaceae-familie antioxiderende, ontstekingsremmende en celbeschermende eigenschappen.
Ze zijn goed geschikt om te juicen vanwege hun milde smaak en hoge watergehalte. Voeg de kleinere en malsere rauwe bladeren toe aan salades, of gebruik langere maar kleinere stengels als wraps . Houdt u van boerenkoolchips? Probeer het eens met broccolibladeren – u zult aangenaam verrast zijn door de gelijkenis!
Omdat de stronk van broccoli vergelijkbaar is met een courgette, biet of wortel, kun je er volgens 24kitchen noedels van maken.Door de knapperige structuur van de stronk is hij perfect om groenterijst te maken. Bovendien bevat deze 'rijst' minder koolhydraten. Je kunt een broccolistronk goed in soep verwerken.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
De stengels van broccoli kunnen gegeten worden, maar schil eerst de harde lagen eraf. Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet. Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Is geel geworden broccoli veilig om te eten? In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid.
Kun je broccoli rauw eten? Je kunt broccoli ook rauw eten. We raden wel aan om de stengels zo dun mogelijk te snijden zodat je het makkelijker kan eten. Lekker met yoghurt, hummus en/of groentedip.