Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit. Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen.
Douglas hout kan behandeld en onbehandeld toegepast worden. Voor buitengebruik is behandeling of verduurzaming niet noodzakelijk. Dit komt doordat Douglas hout van nature al een duurzaam product is, dat onbehandeld ca. 10 tot 15 jaar mee kan gaan.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
Verantwoord hout kun je herkennen aan de keurmerken FSC en PEFC. Als hout zo'n keurmerk heeft, dan komt het gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen. Ben je bezig met het verbouwen van je huis? Dan kun je de aannemer vragen om hout met een van de twee keurmerken te gebruiken.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Door geïmpregneerd hout te beitsen wordt het beter beschermd tegen vocht en bovendien blijft uw tuinhek of schutting er langer mooi uitzien. Bovendien is beits minder dekkend dan verf, waardoor de houtnerf beter zichtbaar blijft. Bij geïmpregneerd hout beitsen blijft dus de natuurlijke uitstraling behouden.
Ja, u kunt over geïmpregneerd hout heen schilderen, maar het is goed om te kiezen voor een verf die het hout laat ademen. Hierdoor kunnen de zouten en het overtollige vocht uit het hout nog door de eerste laag heen trekken en voorkom je vlekken of bladderen.
Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar). Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam. Geïmpregneerd hout is dus qua duurzaamheidsklasse beter dan douglas hout.
Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Dan adviseren wij een postsaver te gebruiken. Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft. Deze kunnen ten onrechte gezien worden als mindere kwaliteit.
De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van geïmpregneerd hout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout.
De laag beits vervaagt daarom vaak na het eerste jaar. Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet gedompeld hout binnen de eerste maanden worden behandeld met een extra beschermingslaag of zelfs twee.
Vuren is dus zachter, maar dat maakt het hout ook flexibeler en makkelijker te bewerken. Eenmaal geïmpregneerd verlengt de levensduur aanzienlijk: dan gaat vuren ongeveer net zo lang mee als Douglas.
Omdat Douglas hout een duurzame houtsoort is gaat het onbehandeld zeker 10 tot 15 jaar mee in een buitenomgeving. Douglas hout is een houtsoort die buiten boven de grond makkelijk gebruikt kan worden.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Douglas vergrijst onder invloed van Ultra Violette straling (UV-licht) ontzettende snel naar een blauw grijze kleur. Ook is het Douglas hout onbehandeld vatbaar voor blauwschimmel, algen en houtrot.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Hout dat binnen staat in een ruimte met een relatief consistente luchtvochtigheid zal minder snel kromtrekken. 2) De manier van zagen van de planken. Kromtrekken vindt voornamelijk plaats bij dosse gezaagde planken. Kwartiergezaagd hout heeft dus de voorkeur wanneer u niet wil dat het hout gaat kromtrekken.
Een blokhut van 19 of 28 mm houtdikte heeft een droogtijd van ongeveer 4 a 5 weken nodig. Een blokhut van 44 mm houtdikte heeft een droogtijd van 7 a 10 weken nodig. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vochtig weer of vorst duurt het drogen langer, dan bij een zonnige periode.
Het is aan jou voor welke beits je kiest. Zo kun je geïmpregneerd hout zwart beitsen, maar ook geïmpregneerd hout wit beitsen is een mogelijkheid.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.