De afkorting AR staat voor Augmented Reality, wat betekent “toevoegen” aan de realiteit. Je krijgt via een smartphone, tablet of speciale bril virtuele objecten te zien in je omgeving alsof ze er echt zijn.
Mixed Reality (MR)
Het verschil met AR is dat de werkelijke omgeving gescand wordt en als 3D-omgeving gaat werken. De 3D-modellen die je zelf toevoegt kun je in de werkelijke 3D-omgeving plaatsen. Niet als 'overlay' zoals bij AR, maar echt in een 3D-omgeving.
Je kijkt door jouw eigen camera, die informatie toevoegt aan de wereld voor je. AR wordt ook toegepast bij live televisie. Denk bijvoorbeeld aan de virtuele reclameborden of de buitenspellijn bij voetbalwedstrijden. Er zijn ook AR-toepassingen die gebruik maken van een bril of lens.
AR-schets: Neem leuke video's met virtueel handschrift of tekeningen op, op gezichten of waar dan ook. AR Emoji-studio: Bewerk of versier een My Emoji en ontwerp kleding met standaard patronen en kleuren voor My Emoji. AR Emoji-stickers: Creëer jouw eigen stickers met My Emoji expressies en acties.
Met Augmented Reality wordt er een virtuele laag over de fysieke realiteit gelegd. Het is dus iets anders dan Virtual Reality (VR), waarbij de werkelijkheid als het ware volledig vervangen wordt door een virtuele variant. Dit maakt dat AR laagdrempeliger is dan VR.
Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computergegenereerd beeld. De bril bevat namelijk een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af.
VR maakt kunstmatig zintuiglijke ervaring na, op het gebied van zicht, geluid en gevoel. De toepassingen die nu op de markt zijn richten zich nog met name op beelden en zicht. Je kan met een VR volledig (360 graden) om je heen kijken naar een virtuele wereld.
Als u geen AR-apps gebruikt, kunt u Google Play-services voor AR verwijderen. Open de apparaatinstellingen op uw Android-apparaat. Ga naar 'Apps en meldingen' en zoek 'Google Play-services voor AR'. Tik op Verwijderen.
Deze app is gratis en beschikbaar op alle Samsung S21-, S20- en S10-apparaten, evenals op Z Flip- en Android-apparaten met Android 10 en hoger. Kortom, beschouw de AR Zone als een uitgebreide camerafunctie waarmee je een 3D-look aan je foto's en video's kunt toevoegen, net zoals Snapchat.
Dat kan op 2 manieren: door te kijken naar een smartphone of tablet waarop live camerabeelden met toegevoegde AR-elementen te zien zijn, of door een speciale bril die AR-elementen voor je ogen projecteert.
AR in de jaren 90: Het jaar 1990 markeerde de geboorte van de term 'augmented reality'. Het verscheen voor het eerst in het werk van Thomas Caudell en David Mizell - onderzoekers van het Boeing-bedrijf. In 1992 creëerde Louis Rosenberg van de Amerikaanse luchtmacht het AR-systeem genaamd "Virtual Fixtures".
Met Augmented- en Virtual Reality zie je een werkelijkheid die er niet is. Toch is er een verschil. Bij Virtual Reality ervaar je een volledige 3D-wereld via een VR-bril terwijl bij Augmented Reality een virtuele 3D-laag aan de echte wereld toegevoegd wordt.
VR-brillen hebben hun eigen computer aan boord (zoals de Oculus Quest) of worden aangesloten op een PC (zoals de Oculus Rift of HTC Vive), en reageren op hoofdbewegingen. Bij Augmented Reality (AR) kunnen dragers de echte wereld nog steeds zien. De echte omgeving wordt vermengd met hologrammen.
De twee bekendste voorbeelden van Mixed Reality-producten zijn de Microsoft Hololens en de Magic Leap. Daarnaast zijn er minder bekende namen, zoals Nreal Light. Deze wordt in Duitsland verkocht door de grootste provider, Telekom. Omdat deze bril op consumenten is gericht besteden we hier wat extra aandacht aan.
De ontwikkelkosten voor een AR app
De kosten voor een AR ontwikkeling kunnen dus liggen tussen de €20.000 en de €100.000, afhankelijk van de functionaliteiten en de gebruikte technieken. In een vrijblijvend gesprek bespreken we graag de mogelijkheden omtrent jouw app concept.
Je kunt leuke video's met virtueel handschrift of tekeningen opnemen op gezichten of waar dan ook. Wanneer de camera een gezicht of ruimte herkent, zullen de doodles op het gezicht het gezicht volgen terwijl het beweegt, en de doodles in de ruimte zullen op dezelfde plaats worden vastgezet, zelfs als de camera beweegt.
Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
- Met een VR bril( virtual reality bril ) op kun je de omgeving niet meer ziend it is onhandig, maar kan ook onveilig zijn. - Als virtual reality steeds toegankelijker en realistischer wordt is de kans dat steeds meer mensen willen ontsnappen aan de echte wereld (escapisme) een nadelig psychisch risico.
Een object dat ver lijkt te staan wordt ook zo gezien door de headset. Daarmee is Virtual Reality niet per definitie slecht voor de ogen. Sterker nog, met VR headsets kunnen oogafwijkingen beter geconstateerd worden, er zijn ook al technieken om een lui oog te behandelen met VR headsets.
De prijs start bij zo'n 30.000 euro en kan oplopen naar 60.000 euro of hoger. De prijs van een bril is gemiddeld zo'n 400 euro. Hierbij heb je nog wel een goede laptop of PC nodig van gemiddeld zo'n 2000 euro.
Vaak zit je met een VR bril voor gebruik met de computer wel gebonden aan een kabel. Ook heb je een gaming pc nodig met minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart of soortgelijk nodig. Daarnaast moet de pc over minimaal 8GB werkgeheugen beschikken, een Intel Core i5 processor en voldoende usb poorten.
Schuif het scherm voor je ogen
Bij een VR-headset voor smartphones schuif je je telefoon in de bril. In tegenstelling tot dure en geavanceerde headsets als de Oculus Rift, HTC Vive en PlayStation VR hebben VR-brillen voor smartphones geen eigen display. In plaats daarvan wordt het telefoonscherm gebruikt.