Omdat Duitsland net als Nederland lid is van de Europese Unie, is het wonen en werken in beide landen erg gemakkelijk. De meeste Duitsers in Nederland zijn hoogopgeleid en komen zo ook gemakkelijk aan werk, of ze komen juist voor hun werk in Nederland wonen.
Maar waarom gaat de Duitser naar Nederland? Voor Duitsers is Nederland nog altijd een klassieke kust- en watersport bestemming en daarom ideaal voor gezinsvakanties. Onze Oosterburen vestigen zich graag in een gezellig vakantiehuis aan de Nederlandse Noordzeekust.
Duitsers zouden kiezen voor Nederland vanwege het sociale klimaat, het woongenot, de kwaliteit van de gezondheidszorg en de kwaliteit van het onderwijs. Duitsers vinden Nederlanders sympathieke, aardige, open en leuke mensen en waarderen het strand en de zee.
De eerste reden klinkt logisch: de beperkte afstand. Er komen vooral veel (jonge) gezinnen naar Zeeland. Vanuit het zuidwesten van Duitsland is de Nederlandse kust namelijk dichterbij dan de Duitse kust. Het strand dus, een belangrijk argument om naar Zeeland op vakantie te gaan, zegt Gailliet.
In de grensstreek kopen veel Duitsers hun koffie in Nederland. Niet omdat de koffie hier lekkerder smaakt, maar omdat die in Nederland goedkoper is. In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer.
Waarom Duitsland zó goedkoop is? Er zijn twee voor de hand liggende redenen, weet Molenaar. De markt in Duitsland is veel groter en dus kunnen supermarkten massaler inkopen bij de fabrikant. Daarbij is de concurrentie veel hoger dan in het Nederlandse speelveld en supermarkten moeten wel met stuntprijzen komen.
Toch heeft ze wel een idee waarom zoveel Duitsers in de weer gaan met hun schep zodra ze een plekje op het strand hebben gevonden. 'Ik denk dat ze het doen omdat ze denken dat het kouder is in een gat. Honden doen het ook om koel te blijven. Hoe dieper, hoe kouder het wordt.
Dit is het hoogste aantal overnachtingen van buitenlandse gasten tot nu toe. Duitse gasten zijn met ruim 4,7 miljoen overnachtingen de grootste groep buitenlandse bezoekers, gevolgd door de Belgen met ruim 1,2 miljoen overnachtingen.
Duitsland is in vergelijking met Nederland veiliger. Autorijden is goedkoper in Duitsland. Dit geldt zowel voor de wegenbelasting als voor de benzineprijzen. Winkelen en boodschappen doen kan in Duitsland tot 30% goedkoper zijn.
In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen met buurlanden als Zwitserland, Denemarken en Luxemburg zijn zelfs nog groter. Opvallend is wel dat Duitsland het prijsniveau stabiel wist te houden, en dat in Nederland de prijzen wel stegen ten opzichte van het Europees gemiddelde.
Nadelen wonen in Duitsland
zijn in Duitsland echt lager dan in Nederland. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen.
Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei was de situatie uitzichtloos voor Nederland. Op 15 mei capituleerde het Nederlandse leger, met uitzondering van Zeeland.
Het kleine Nederlandse leger werd volkomen onder de voet gelopen door de Wehrmacht en het moest zich na vijf dagen vechten, op 14 mei, overgeven na het Bombardement op Rotterdam. Zeeland capituleerde pas op 18 mei, na het Bombardement op Middelburg.
Duitsers zijn gemiddeld wat serieuzer. In het dagelijks leven lossen wij veel grote en kleine problemen op met een grapje of relativering. “Sense of humour”, “dagelijkse humor” en veel ironie en zelfspot is in Duitsland tussen mensen die elkaar niet al kennen minder gebruikelijk en wordt niet altijd begrepen.
Bestemming in Nederland
Noord-Holland is al jaren de belangrijkste vakantiebestemming van Duitsers in Nederland. Andere populaire provincies in Nederland waar Duitsers in 2019 veelal op vakantie gingen zijn Zuid-Holland, Zeeland en Limburg.
In 2018 verbleven circa 5,7 miljoen Duitsers in Nederland voor een vakantie of met een zakelijk motief. Dit is een groei van 9% ten opzichte van 2017. Het aantal overnachtingen door Duitsers is met 8% gegroeid. Duitsers bezoeken Nederland vooral in de lente en zomer (april tot september).
Het leven in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Volgens de laatste cijfers van Eurostat betalen Nederlanders 10,1% meer voor hun dagelijkse boodschappen dan het gemiddelde van de EU-lidstaten.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
Duitsland: sigarettenautomaten op straat
Voor een klein pakje Marlboro betaal je 7,20 euro in Duitsland." Iets goedkoper dan in Nederland dus. Iets lagere prijs, iets hoger percentage rokers.
Aldi: vergelijkbaar met de Nederlandse Aldi, alleen een stuk goedkoper en zeker voor dingen als bakproducten een echte aanrader. Lidl: de Lidl zul je wel kennen en deze vind je dus ook in Duitsland.
Ook kleding kun je in Duitsland je kleding iets goedkoper aanschaffen. Kleding valt onder het hoge BTW tarief: dat is in Nederland 21 procent en in Duitsland 19 procent. Het scheelt dus maar een klein beetje, maar als je meerdere kledingstukken koopt, kan het op de bon uiteindelijk toch weer een paar euro's schelen.
Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli).
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.