Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Het advies is om zo min mogelijk verzadigd (hard) vet te eten, in welk product dan ook. Palmolie bevat meer verzadigde vetzuren dan de meeste plantaardige oliën en is daarom relatief minder gezond dan andere (met name vloeibare) plantaardige oliën.
Shea boter is een plantaardi g vet die gewonnen wordt uit de vruchten van de karité boom. Deze boom groeit niet op plantages, maar vrij op de Afrikaanse savanne . Zo is shea een duurzame alternatief voor palmolie. Gemaakt zoals je het thuis ook kan maken.
Het eten van 5 boterhammen met margarine komt neer op zo'n halve gram palmolie per dag. Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit, stelt tegenover het AD dat tot een gram per dag geen enkele kwaad kan.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Palmolie zit in 60% van alle samengestelde producten die je in de supermarkt kunt vinden. Palmolie is een belangrijke bron van vetten in onze voeding. De plantaardige olie zit verwerkt in margarines, ijs, soepen, chocolade en koekjes. Maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen.
Ja, we kunnen in Europa prima zonder palmolie. Voor voedingsmiddelen zijn makkelijk andere oliën te gebruiken van Europese bodem, zoals olijfolie, zonnebloemolie of raapzaadolie. Shampoo, zeep en wasmiddel zijn ook prima op een andere manier te produceren.
Of die palmolie zorgt voor harde boter, weten de fabrikanten, aldus de boer. Maar ja, die houden hun geheimen geheim. Dus reist Ersin Kiris naar een expert op het gebied van diervoeding, Jan Speerstra. Die geeft 'dieetadvies' en ja, met dat palmvet is de fabrikant blij omdat die er goede boter van kan maken.
Becel Pure, puur genieten!
Het is 100% plantaardig en geheel vrij van palmolie en conserveermiddelen. Dat is puur genieten op de boterham of een cracker met hartig of zoet beleg. En zoals je van Becel gewend bent, is Becel Pure van nature rijk aan Omega 3.
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda's, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie. Daardoor blijft het gehalte verzadigd vet laag, minder dan 1 gram per boterham.
Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks gebruiken op brood moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen uit andere voedingsmiddelen.
Beste keuze
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Palmolie is een plantaardige olie, afkomstig van het vruchtvlees van de palmvrucht. Een kleine hoeveelheid palmolie geeft Becel een smeerbare structuur. Becel gebruikt gecertificeerd duurzame palmolie.
Vet, vetter, vetst
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Als je op zoek bent naar een boter die smaakt naar roomboter kom je met de Flora Plant het aller dichtstebij. Er zit hier echt een heel goed boteraroma in! Ze zijn te koop als ongezouten of gezouten variant.
Allereerst is het belangrijk om te weten wat palmolie is. De olie die uit de vrucht gewonnen wordt, bestaat deels uit vloeistof en deels uit vaste stof. Palmvet is in feite dus ook palmolie, maar bevat nog meer verzadigde vetzuren, waardoor het harder is.
Hoe worden kokos- en palmolie eigenlijk gemaakt? Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
De palmvrucht heeft relatief weinig oppervlakte en bestrijdingsmiddelen nodig. Dat maakt palmolie goedkoop en effectief, waardoor de vraag ernaar steeds meer toeneemt. Het wordt vooral gebruikt in voedingsmiddelen, maar ook in bijvoorbeeld zeep, veevoer, cosmetica, en babyvoeding.
Zulke gedeeltelijk verharde vetten worden transvetten genoemd, en ze zijn nog een stuk ongezonder dan verzadigde vetten. In tegenstelling tot die verzadigde vetten wordt er dan ook geadviseerd om het eten van transvetten echt tot een minimum te beperken. Geharde palmvetten wil je dus sowieso vermijden!
Bak het groen: de meest duurzame olie
Koolzaad- en zonnebloemolie bleken de laagste broeikasgasuitstoot te veroorzaken, gevolgd door soja-, palm- en pindaolie. Zonnebloemolie verbruikt het minste water, gevolgd door koolzaad-, palm-, soja- en pindaolie.