Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan dan ”uit de kom” schieten. In medische termen praten we over een ontwrichte kaak.
Alle bewegingen van het kaakgewricht worden gestuurd door de kauwspieren. Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
Pijnklachten kun je voelen in de kauwspieren(A) of in het kaakgewricht (B). Als de pijn langer aanhoudt, kan deze ook uitstralen naar andere gebieden. Vaak straalt de pijn uit naar het hoofd of het gezicht. Schurende of knappende geluiden komen uit het kaakgewricht.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus. Ook schiet de kaak 'op slot' wanneer u uw mond te ver open doet, bijvoorbeeld tijdens het geeuwen.
Hoe herken ik een kaak uit de kom? Een kaakontwrichting is erg pijnlijk. Je mond normaal bewegen, openen of sluiten is onmogelijk geworden.
De arts kan zelf proberen om de kop van de onderkaak terug in de kom te krijgen. Dit doet de arts door via de mond de onderkaak naar beneden te trekken, wat meestal pijnlijk is. Als dit niet lukt, roept de huisarts best dezelfde dag nog hulp in van een kaakchirurg.
Na een breuk aan het kaakgewricht kunt u het volgende ervaren: Kaakpijn. Zwelling en mogelijke bloeduitstorting van het gebied. Vermoeidheid van de kaak.
Bij een breuk is het belangrijk dat de botdelen onbelast weer kunnen vastgroeien. Bij breuken van de kaak mag u daarom de eerste vier tot zes weken niet echt kauwen. Het eten moet vloeibaar tot zacht zijn. De bereiding van vloeibaar voedsel kost extra tijd en moeite.
De verschijnselen die meestal voorkomen bij een kaakfractuur zijn: bloeduitstorting bij lippen en wangen, een pijnlijke, gezwollen en drukgevoelige kaak, moeite de mond te openen en gevoelloosheid van de onderlip. Een kaakfractuur kan gepaard gaan met gebroken, loszittende of uitgevallen tanden.
Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren veel mensen een knak in hun kaak. Het is dan ook belangrijk dat u snel actie onderneemt om van deze klacht af te komen.
Soms staan de kaken niet in een goede positie ten opzichte van elkaar, zodat ook de orthodontist geen goede occlusie kan bereiken. Om de kaakrelatie te verbeteren kan een kaakstandcorrectie noodzakelijk zijn. Na zo'n chirurgische correctie kan de orthodontist wél een goede en stabiele occlusie maken.
Een chirurgische kaakcorrectie is een methode om een afwijkende stand van de kaak door een operatie te corrigeren. Met deze methode wordt een functioneel evenwicht bereikt tussen de kauwspieren, de tanden en kiezen, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking.
De meest geziene oorzaken zijn mondgewoonten, tandenknarsen en/of klemmen, (slaap)houding, bewegingsbeperking of spanning in de nek en stress. De oorzaak heeft uiteraard veel invloed op de behandeling. Samen proberen we het patroon waardoor de spanning ontstaat te doorbreken.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Bij de meeste mensen nemen de klachten na verloop van tijd weer af en kan de mond weer zonder noemenswaardige hinder worden gebruikt. Om uw klachten te verminderen is het belangrijk dat u de kaakgewrichten en de kauwspieren zo veel mogelijk rust geeft.
Toch kunt u gewicht verliezen. In de eerste twee weken na de operatie kan men soms 2 tot 5 kilo afvallen.
Een kaakbreuk kan ontstaan door een ongeluk of een harde klap in het gezicht. U kunt een klein scheurtje hebben in het bot van uw kaak. Het is ook mogelijk dat u meerdere breuken heeft of zelfs een verbrijzeling. Soms zijn er door het ongeluk of de klap ook andere botten in uw gezicht gebroken.
Complicaties bij een kaakoperatie
Je kunt op de verpleegafdeling pijnstillers krijgen. De zwelling is ongeveer twee dagen na de operatie het ergst, daarna kan je gezicht en hals blauw of geel kleuren. De zwelling kan een paar weken tot maanden aanhouden. Ook je lippen kunnen opzwellen.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.
De normale hersteltijd is 6-8 weken van de kaak breuk. De onderstaande instructies zijn zeer belangrijk tijdens deze periode: volgen: 1.
Een gebroken kaak geeft meestal veel pijn. Het slachtoffer kan de mond vaak niet ver openen. Ook kan de kaak bij het openen of sluiten van de mond verschuiven naar één kant. Als een kaakfractuur wordt vermoed, mag de kaak – met de kiezen op elkaar – niet meer worden bewogen.
Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.
In de meeste gevallen zullen er na de operatie gedurende 6 weken elastieken tussen de onder en boven beugel geplaatst worden. Dit geeft de kaken de rust die nodig is voor herstel van het kaakbot. Eten is gedurende de eerste 3 weken vloeibaar en na 3 tot 6 weken zacht.
Vergoeding door verzekeraars
Vergoeding van kaakchirurgie en de daarbij behorende ziekenhuisopname valt altijd onder de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat je via een verwijzing bij de kaakchirurg terecht bent gekomen. Dit loopt altijd via huisarts, tandarts of medisch specialist.